gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ontdek de speelgoedtrends 2024 hypes en rages. Dit is hét verzicht van populair speelgoed in 2024, waar je elk kind blij mee maakt. Doe meteen inspiratie op voor een kinderverjaardag of zelfs al de feestdagen.

 

Trends op het gebied van speelgoed

Eigenlijk is alles is onderhevig aan trends. Trends en rages komen en gaan en dat geldt dus ook voor speelgoed. Alhoewel trends en rages niet per se wereldwijd hoeven te gelden, zie je door de globalisering en de invloeden van influencers toch dat bepaalde rages doordringen in Nederland.

Verder is de Speelgoed van het Jaar Verkiezing altijd een goede indicator voor populair speelgoed in Nederland. De laatste verkiezingen zijn net achter de rug en de winnaars zijn bekend gemaakt. Meer weten? Check dan deze website.

Trends gaan vaak hand in hand met actuele gebeurtenissen in de maatschappij en de wereld om ons heen. Niet zo gek, want kinderen kunnen zich op deze manier identificeren met bepaalde zaken in het leven. Een grote rage die impact heeft gehad op kinderen was de TikTok rage Paper Duck, maar ook de Pop it fidget trend. Hierbij zie je duidelijk dat deze trends overgewaaid zijn uit Amerika. En dat allemaal dankzij social media.

 

Beste kinderspeelgoed kopen

De feestdagen zijn net achter de rug, maar als je echt wil besparen op de feestdagen, dan kun je nu alweer op zoek gaan naar leuke cadeautjes voor je kind.  Een leuk cadeau voor Sinterklaas of onder de Kerstboom kun je prima een paar maanden opslaan.  Ook andere gelegenheden zoals een kinderverjaardag zijn een goede reden om op zoek te gaan naar populair speelgoed.

Het belangrijkste bij de keuze van speelgoed is echter dat je let op een aantal andere zaken:

  • Is het goed speelgoed?
  • Past het speelgoed bij de leeftijd en interesses van je kind?
  • Is het speelgoed duurzaam?

Zowel jij als je kind hebben er niets aan als je speelgoed rages volgt puur omdat het een trend is, terwijl je kind er geen interesse in heeft. Geef je kind daarom altijd een cadeau waarvan het lang kan genieten en langdurig mee gaat spelen.

 

De speelgoedtrends 2024 hypes en rages beste kinderspeelgoed

Toch ontkom je er als ouder niet aan om je kind mee te laten doen met de nieuwste speelgoedtrends 2024. Inmiddels is het jaar een paar dagen oud en worden met het oog op de Duitse Spielwarenmesse de eerste trends op het gebied van speelgoed zichtbaar.

Een grote trend is ‘speelgoed’ voor volwassenen. Deze staan ook bekend als Kidsters en Kidults. Eigenlijk is dat niet zo gek, want spelen is niet alleen leuk en ontspannend voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Voor kinderen variëren de trends van educatief speelgoed tot miniatuur en pluche speelgoed. Een andere opkomende trend: speelgoed voor tieners. Wie dacht dat pubers alleen achter het scherm vermaak vinden komt bedrogen uit. Dankzij platforms zoals TikTok en Instagram wordt speelgoed voor tieners dit jaar een grote trend.

Leestip: Daarom is spelen zo belangrijk voor kinderen

Hieronder vind je een kleine opsomming van de verwachte speelgoedtrends 2024, rages die je de komende tijd in de gaten moet houden. In februari zal een groot deel van de trends helemaal vast staan en zal ik dit artikel eventueel aanvullen en aanpassen waar nodig.

 

Stijgende consumptie van volwassen speelgoed

De grens tussen kinder- en volwassenenspel vervaagt. Recente onderzoeken geven aan dat bijna 89% van de ouders niet alleen speelgoed voor hun kinderen kopen, maar ook voor zichzelf en andere volwassenen. Deze trend zal naar verwachting voortduren, waarbij 53% van de mannen en 48% van de millennial-ouders van plan zijn speelgoed voor zichzelf te kopen.

 

De kracht van kidults

De groeiende invloed van ‘volwassenen’ opent nieuwe mogelijkheden voor speelgoedfabrikanten. Ongeveer 79% van de ouders gelooft dat het stigma rond oudere kinderen die met speelgoed spelen aanzienlijk is verminderd. Deze verandering in perceptie leidt tot een opleving van speelgoed dat tieners en jongeren aanspreekt, zoals verzamelitems, spelletjes en het zogenaamde fidget speelgoed.

 

Bewuste consumptie

Belangrijke thema’s die naar verwachting in 2024 de aankoop van speelgoed beïnvloeden, zijn duurzaamheid, diversiteit en representatie. Niet zo gek, want steeds meer ouders kopen alleen speelgoed van bedrijven die overeenkomen met hun eigen waarden en normen.

 

Educatief speelgoed als speelgoedtrend 2024

Een groeiend aantal ouders koopt speelgoed om hun kinderen te leren over diversiteit, gelijkheid en inclusie. Deze vraag stimuleert fabrikanten om producten te maken die op authentieke wijze deze sociale kwesties aanpakken.

 

Leren door te spelen

Ouders begrijpen het belang van spelen in de leer- en ontwikkelingsprocessen van hun kinderen, wat leidt tot een grotere vraag naar educatief speelgoed. Enquêtes suggereren dat 81% van de ouders dit jaar van plan is minstens één educatief speelgoed te kopen.

Dat zie je in de speelgoed rage die momenteel heerst, namelijk Connetix Tiles, Gravitrax Junior en Magna tiles. De rage wordt verder aangewakkerd door heel veel influencers die dit speelgoed op social media promoten. En laten we eerlijk zijn: dat is toch ook ontzettend leuk speelgoed voor kinderen!

 

Vaardigheden opbouwen

Ongeveer 65% van de ouders kijkt bovendien naar speelgoed dat helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden, met name op gebieden als wetenschap, technologie, techniek, kunst en wiskunde (STEAM in het Engels), koken, naaien, bakken en schoonmaken. Daarnaast vindt 51% van de ouders het het belangrijk dat speelgoed de mentale gezondheid van hun kind bevordert.

Een goed voorbeeld van dit soort speelgoed is de VTech wereldbol, waarmee kinderen op leuke en interactieve wijze meer kennis krijgen over landen, talen, valuta en nog veel meer.

 

De invloed van popcultuur op de speelgoedtrends 2024

Speelgoed en popcultuur hebben een symbiotische relatie. Zoals je ook kunt zien in de modewereld, doen speelgoedfabrikanten speelgoed uit de jaren ’90 en het Y2K (jaar 2000) tijdperk herleven. Vaak wel gemoderniseerd, zodat het tot de verbeelding van de kinderen spreekt. Twee op de vijf ouders geven toe dat ze waarschijnlijk speelgoed zullen kopen waarmee ze in hun kindertijd speelden.

Wil je zelf oude tijden herleven? Kijk dan eens naar Klorofil met hun leuke speelgoed.

 

Gaming en anime

Ook in 2024 spelen gaming en anime een belangrijke rol op het gebied van speelgoed. Dit is een trend die al langere tijd gaande is en nog even zo zal blijven. Dit ligt ook in het verlengde van de kidult trend, waarbij jong volwassenen meer tijd gaan besteden aan spelen. Dit zijn zowel spelletjes als gaming en anime.

Wat hierop mooi aansluit zijn natuurlijk de verschillende anime beurzen waar je de laatste ins en outs vindt van anime, maar ook Game Force, de gaming beurs van Nederland.

 

Speelgoed als zelfzorg middel

Maar liefst 79% van de Amerikaanse ouders beschouwt spelen als een essentiële vorm van zelfzorg. Tijdens de pandemie gebruikte 77% van de ouders speelgoed om het sociaal-emotionele leren van hun kinderen te bevorderen. Deze trend zal in 2024 aanhouden en ook in Nederland steeds belangrijker worden. Denk bij deze speelgoedtrend aan producten die gezonde gewoonten aanmoedigen en kinderen introduceren in nieuwe hobby’s.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de nominaties voor de Speelgoed van het Jaar Verkiezing, waarbij meerdere ‘dieren’ die verzorgd moeten worden als winnaar uit de bus kwamen.

 

Speelgoedtrends 2024 voor tieners

Het is al eerder gezegd: maar speelgoedfabrikanten spelen in op de stijgende interesse van tieners in speelgoed. En dan gaat het vooral om speelgoed dat gehypt wordt op social media zoals TikTok. Denk aan Legosetjes die geschikt zijn voor kinderen vanaf 14 jaar (van toffe auto’s tot een echt werkende instax camera!), maar ook speelgoed voor verzamelaars (denk aan Funko pop) en toffe bordspellen (De Verraders).

 

Bewuste consumenten

Shoppers worden kritischer en authenticiteit wordt steeds belangrijker. In 2024 zie je dat steeds meer ouders op zoek gaan naar speelgoed dat een toegevoegde speelwaarde biedt en tegelijkertijd bedrijven steunt die positieve veranderingen in de wereld teweegbrengen.

 

Speelgoedtrend 2024 van groot naar klein

Een andere speelgoed hype 2024 laat speelgoed zien variërend van jumbo knuffels en oversized versies van klassieke spellen tot kleine knutselprojecten en miniatuur verzamelobjecten. Deze hype wordt aangewakkerd door social media, waar uniek en eigenaardig speelgoed viraal gaat en iedereen het ineens moet hebben.

Een mooi voorbeeld van miniatuur speelgoed (let op: niet geschikt voor hele kleine kinderen) MGA’s Miniverse. Make It Mini Food combineert het plezier van doe-het-zelf speelgoed met de toenemende populariteit van miniatuurvoedsel.

 

Update in entertainment

Speelgoed gebaseerd op film- en tv-programma’s

De pandemie zorgde voor een onderbreking van grote bioscoopfilm releases. Nu de blockbuster releases weer volop te zien zijn, zal speelgoed gebaseerd op filmkarakters naar verwachting weer ontzettend populair worden.

 

Invloed van streamingdiensten

Streamingdiensten zoals Disney+ en Netflix hebben geprofiteerd van deze trend door speelgoed uit te brengen op basis van hun originele series. Een slimme strategie, want hiermee bindt je kinderen aan je streamingdienst met als resultaat terugkerende kijkers.

 

Speelgoed goed voor het milieu

Duurzaam speelgoed

Zorgen om het milieu  zetten speelgoedfabrikanten ertoe aan zich te committeren aan duurzaamheid. Zo heeft Mattel beloofd tegen 2030 uitsluitend gerecyclede, recyclebare of biobased materialen te gebruiken in hun producten en verpakkingen. Ook andere merk gaan het duurzame pad op.

 

Speelgoed abonnementen services

Speelgoed abonnementen services bieden een duurzamer alternatief voor traditionele speelgoedaankopen. Met een speelgoed abonnement kun je als ouder speelgoed huren, waardoor de impact van weggegooid speelgoed wordt verminderd. Er zijn inmiddels verschillende speelgoed abonnementen te vinden. Vooral ideaal voor baby’s waarbij de ontwikkelingen elkaar in razend tempo opvolgen. In plaats constant nieuw speelgoed aan te moeten schaffen krijg je maandelijks een box met leuk speelgoed toegestuurd.

 

Magisch speelgoed

Een grote speelgoedtrend die in 2024 te zien zal zijn is magisch speelgoed. Dat was al heel goed te zien bij de Verkiezing Speelgoed van het Jaar, maar ook bij de verschillende retailers zie je dat magisch speelgoed aan populariteit wint. Dus haal het spel de Betoverende Doolhof maar weer tevoorschijn, want dit jaar is dit een magisch goed speelgoedidee.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Goede voornemens voor ouders
Volgend artikelTips foam klei verwijderen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in