Thuis vakantie vieren is tijd hebben voor het spelen van bordspellen. Dit is de top 10 klassieke bordspellen voor het hele gezin. Van Rummikub tot Levensweg, leuke spelletjes die je vroeger al speelde.
Table of Contents
Bordspellen zijn en blijven populair
Jarenlang keken mensen niet om naar bordspellen. Er was zo veel te zien en te doen, dat bordspellen nog maar bij weinig mensen in de kast stonden of daadwerkelijk gespeeld werden. Daar kwam met Corona een grote verandering in. Ineens ontdekten gezinnen weer hoe leuk het eigenlijk is om samen spelletjes te spelen.
Inmiddels is de keuze wat bordspelletjes betreft reuze. Van leuke coöperatieve spelletjes voor de kleinsten tot uitdagende of grappige spelletjes voor volwassenen. Er is voor ieder wat wils en vervelen is er zeker niet bij.
Top 10 Klassieke bordspellen voor het hele gezin
De leukste spelletjes blijven echter de klassieke bordspellen. Spelletjes die je vroeger ook gespeeld hebt. Veel van die klassieke spelletjes zijn inmiddels in een modern jasje gegoten. Zo heb je bijvoorbeeld Monopoly elektronisch bankieren en bijvoorbeeld een nieuwe variant van Levensweg. Ontdek hieronder de absolute top 10 klassieke bordspellen voor het hele gezin.
1. Monopoly
Monopoly is één van de meest bekende en gespeelde spelletjes ooit. Niet alleen in Nederland wordt dit spel gespeeld, maar over de hele wereld. Er zijn honderden varianten van te vinden: specifiek gericht op een land of een bepaalde stad. Je hebt dus ontzettend veel keuze voor welke variant je gaat. Uitgekeken op klassiek Monopoly? Kies dan voor Anti-Monopoly of de valsspelers editie van Monopoly. Er zijn ook varianten voor de allerkleinsten.
2. Mens-erger-je-niet
Dit is net als Monopoly een bijzonder populair spelletje. Het principe is zo simpel dat je het spel kunt spelen met kinderen vanaf de leeftijd van 6 jaar. Zo simpel en toch zijn er zo veel mensen die zich toch ergeren, omdat ze niet tegen hun verlies kunnen. Een mooi spel om te kijken hoe het met de gezinsleden is: kunnen ze tegen hun verlies of is de ergernis te groot?
3. Rummikub
Wie kent Rummikub niet? Dit klassieke spel mag niet ontbreken in je spellenkast. Het leuke aan dit spel is dat het nooit verveeld, omdat geen enkel spel hetzelfde is. Je kunt dit met 2 – 4 spelers spelen. Ook voor Rummikub geldt: er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, zelfs voor hele kleine kinderen. Zo kun je je kind al vroeg kennis laten maken met het klassieke spel Rummikub. Geen fan van cijfers? Er is ook Rummikub met letters.
4. Ganzenbord
Een spel dat al heel lang meegaat is Ganzenbord. Dit bordspel dateert namelijk al uit de vijftiende eeuw, maar heeft de tand des tijds heel goed doorstaan. Sterker nog: voor veel gezinnen is dit een echte must have. Dit komt niet in de laatste plaats door het feit dat het spel al vanaf jongsaf aan gespeeld kan worden. Het is niet moeilijk en kinderen hebben het principe snel door.
5. Risk
Waarschuwing vooraf: dit spel heeft al voor ‘oorlogen’ in gezinnen gezorgd, vooral onder de verliezers 😉 Tijdens het spel krijg je een opdracht die je uit moet voeren. Dat lijkt heel makkelijk, maar is het niet. Je moet namelijk landen en werelddelen veroveren. Daarbij krijg je te maken met je vijand die zich niet zomaar over zal geven. Degene die de opdracht als eerste helemaal uitgevoerd heeft mag zich de winnaar noemen.
6. Stratego
Stratego is een strategisch spel, waarbij het erom gaat de vlag van de ander te veroveren. Daarbij moet je opletten dat je met je leger niet op de bommen van de ander stuit. Je speelt het met zijn tweetjes dus ideaal voor een intieme spelletjesavond.
7. Catan
Een spel dat inmiddels in diverse varianten verkrijgbaar is. Het klassieke spel staat bekend als de Kolonisten van Catan. Iedere speler begint met één dorp. Door strategisch te onderhandelen is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk straten, dorpen en steden bouwt. Om deze te kunnen bouwen heb je natuurlijk grondstoffen nodig. Die krijg je door slim te onderhandelen met de bank en/of de andere spelers.
8. Betoverde Doolhof
De meeste mensen zijn opgegroeid met de klassieke versie van de Betoverde Doolhof. Inmiddels zijn er heel veel uitvoeringen op de markt: van 3D tot glow in the dark, van Super Mario tot Disney uitvoeringen. Ideaal, want zo komt iedereen aan zijn trekken. Bovendien is het spel zo toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar.
Het spel is zoals het aangeeft een doolhof. Daarin moet je aan de hand van kaarten met de bestemming en een kaart waarmee je de doolhof kunt veranderen jouw weg zien te vinden. De bedoeling is om zo snel als mogelijk alle kaarten met symbooltjes weg te werken.
9. Triviant
Een leuk spel dat je ook met een grotere groep kunt spelen. Bij Triviant draait alles om kennis op het gebied van geschiedenis, sport, cultuur en andere categorieën. Hiervan zijn sinds de jaren ’80 ook diverse varianten op de markt gebracht. Hierdoor is het mogelijk om het spel samen te spelen met kinderen.
10. Pictionary
Niets zo leuk als tijdens de thuisvakantie een spellenavond te organiseren met familie of vrienden. En welk spel is er leuker dan Pictionary? Ook dit spel is inmiddels in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat je niet per se aangewezen bent op het gebruik van pen en papier. De bedoeling is om in teams tegen elkaar te spelen, waarbij het woord op de kaart die getrokken wordt getekend moet worden. De teamleden moeten dan raden om welk woord het gaat. Hilarisch natuurlijk als je in een team zit met mensen die het tekenen niet zo goed onder de knie hebben.
Welk klassieke spel is jouw absolute favoriet?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024