Voor wie zich hierin herkent: laten we even stilstaan bij de tumultueuze reis van online thuisonderwijs. Terwijl we door het doolhof van virtuele klaslokalen en thuiswerken op afstand navigeren, besef ik dat er te midden van de chaos toch veel geleerd en gegroeid wordt – zowel voor onze kinderen als voor ons als ouders.
Table of Contents
Jongleren met tulpen op een fiets door een windmolenpark
Laten we het eerst over de uitdagingen hebben, want laten we eerlijk zijn: zij zijn de olifant in de (thuis)kamer. Van onze eigen werklast beheren tot ervoor zorgen dat onze kinderen goed bijblijven met hun studie. Het is alsof je met tulpen probeert te jongleren terwijl je op de fiets door een windmolenpark rijdt – op zijn zachtst gezegd lastig!
Een van de grootste hindernissen waarmee ik te maken heb gehad, is het vinden van de ongrijpbare balans tussen mijn werk en het online onderwijs van mijn kinderen. Er zijn ochtenden geweest waarop ik met collega’s bezig was met een videocall, terwijl ik tegelijkertijd mijn zoontje hielp bij het oplossen van een wiskundeprobleem. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vreugde 🙂 van wifi-problemen en technische hobbels. Echt waar, het lijkt wel alsof ons internet precies op het juiste moment een kink in de kabel legt!
Mooie momenten van verbinding
Maar weet je wat? Ondanks de uitdagingen zijn er onderweg enkele onverwachte overwinningen behaald. Om te beginnen heb ik me nog nooit dichter bij mijn kinderen gevoeld dan nu. Natuurlijk zijn er momenten van frustratie geweest en af en toe een ‘ik-kan-dit-niet-meer’-meltdown. Aan de andere kant zijn er ook momenten geweest van echte verbinding en gelach te midden van de chaos van online lessen en conferentiegesprekken.
Leestip: Je kinderen volgens hun liefdestalen
Flexibiliteit
En laten we het hebben over flexibiliteit – oh, heerlijke flexibiliteit! Voorbij zijn de dagen van strakke schema’s en gehaaste ochtenden. Nu kunnen we onze dag afstemmen op het unieke ritme van ons gezin. Of het nu gaat om een fietstocht halverwege de ochtend of samen genieten van een relaxte lunch. Er is iets bevrijdends aan het terugwinnen van onze tijd en het omarmen van een meer ontspannen levenstempo.
Organisatorische tovenarij
Dit alles zou natuurlijk niet mogelijk zijn zonder serieuze organisatorische tovenarij. Van kalenders met kleurcodes tot aangewezen ‘stiltezones’ voor werk en studie. We moesten creatief omgaan met onze ruimte en onze tijd. En weet je wat? Het is eigenlijk wel leuk!
Niets geeft echter meer voldoening als we van ons huis een geïmproviseerd klaslokaal en kantoor maken. Een knusse omgeving waar leren en productiviteit elkaar ontmoeten. Ik ben altijd overdreven opgewonden als mijn kinderen zoveel enthousiast worden van een make-over van een klaslokaal/kantoor. Zelfs al is het maar een kleine verandering, zoals de vervanging van een lamp of het opnieuw aanpassen van de boekenhoek. Ze vinden het leuk om betrokken te zijn en omarmen de verandering! Je weet wat ze zeggen over verandering, toch? Het is net zo goed als vakantie! We kunnen dus zoveel ‘vakanties’ hebben als we willen 🙂
Praktische tips voor een toffe online onderwijservaring
Laten we nu eens kijken naar enkele praktische tips om het meeste uit onze online onderwijservaring thuis te halen.
Creëer een dagelijkse routine: stel een consistent dagelijks schema op met speciale tijd voor werk, school, pauzes en gezinsactiviteiten. Consistentie is de sleutel tot het behouden van evenwicht en structuur.
Wijs een leerruimte aan: richt een aangewezen ruimte in jouw huis in voor online onderwijs, vrij van afleiding en uitgerust met de benodigde materialen en technologie. Mijn zoon heeft een bureau/klaslokaal in zijn slaapkamer, met alles wat hij nodig heeft. Zelfs zijn favoriete kat die vaak aandacht komt zoeken!
Open communicatie: zorg ervoor dat je in nauw contact staat met de leerkrachten van je kind en mede-ouders. Blijf op de hoogte van opdrachten, roosters en eventuele wijzigingen in de online leervorm.
Omarm flexibiliteit: mijn persoonlijke favoriet! Wees flexibel en aanpasbaar aan veranderingen in routine of technologie. Omarm de vrijheid om schema’s en activiteiten aan te passen op basis van de behoeften en omstandigheden van uw gezin. Sinds ik op afstand werk, doe ik geen concessies meer aan mijn flexibiliteit. Voor mij is het een must. Sterker nog, het is een noodzaak!
Geef prioriteit aan zelfzorg: zorg voor jezelf en geef prioriteit aan je welzijn. Plan regelmatig pauzes in en neem deel aan activiteiten waar je plezier aan beleeft. Zoek indien nodig steun bij vrienden, familie of online communities.
De grootste les die ik uit deze ervaring heb geleerd, is hoe belangrijk veerkracht is. Als ouders zijn we gewend aan tegenslagen. Of het nu gaat om fietsen door de regen of om online onderwijs te regelen, we zijn er klaar voor.
Laten we de uitdagingen blijven omarmen, de overwinningen vieren en met een gezonde dosis humor en veerkracht door deze dappere nieuwe wereld van online onderwijs navigeren. Wie weet wat de dag van morgen zal brengen, maar één ding is zeker: we gaan er frontaal mee aan de slag, met klompen en al!
Bronwynn is een moeder van drie kinderen, voltijds Content Executive bij Twinkl en goed
op weg om haar Bachelors Degree in Criminology af te ronden.
Bronwynn
Laatste berichten van Bronwynn (toon alles)
- Onconventionele tips voor het huwelijk na kinderen - 24 juni 2024
- Gameplezier verdelen over meerdere kinderen hoe doe je dat? - 10 juni 2024
- Thuiswerken met kinderen die thuis leren - 27 mei 2024
Hier ga ik straks zeker wat aan hebben als de tweeling naar de middelbare gaat 😁