gefeliciTAART.nl - Black Friday

Elke dag een boterham mee naar school kan al snel vervelen. Het gevolg? Je kind brengt de lunch of het 10-uurtje gewoon weer mee naar huis. Met deze 8 tips en ideeën voor de broodtrommel eet je kind voortaan alles op.

 

Wat in de broodtrommel kind?

Wat je uiteindelijk in de broodtrommel van je kind stopt ligt natuurlijk aan jezelf. Daarbij zijn er ook genoeg scholen die bepaalde eisen stellen aan de inhoud van de lunchtrommel. Denk daarbij aan gezond eten, niet te veel of niet te gek (ja, er zijn scholen waar Bento boxen niet toegestaan zijn). De hoeveelheid hangt af van de leeftijd en de energie van je kind.

Verder moet je rekening houden met andere factoren, zoals de houdbaarheid van de inhoud. Dat geldt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter wanneer de verwarming aanstaat. Hou bij het samenstellen van de lunchbox ook rekening met de tijd die je kind heeft om alles op te eten. Probeer alleen dat mee te geven wat daadwerkelijk gegeten wordt om voedselverspilling tegen te gaan .

 

Wat geef je een kind van 4 mee naar school?

Een kind van 4 is boordevol energie, maar kan in de gegeven tijd waarschijnlijk minder eten dan oudere kinderen. Zorg liever voor een paar kleine hapjes en snacks dan twee goed belegde boterhammen. Kies bijvoorbeeld voor een rozijnenbol en wat groente en fruit. Wissel daarin elke dag af, zodat je kind niet uitgekeken raakt op het eten. Tip: laat je kind meehelpen, daardoor is de kans groter dat je kind de broodtrommel ook daadwerkelijk leeg eet.

 

 8 Tips en ideeën voor de broodtrommel

Net als jij houdt je kind van afwisseling. Elke dag dezelfde lunch meenemen is niet alleen saai, maar zal er op een gegeven moment voor zorgen dat je de broodtrommel onaangeraakt terugkrijgt. Je kind heeft dan niet gegeten wat ervoor kan zorgen dat je kind zich niet lekker voelt. Om dit alles te voorkomen kun je onderstaande tips en ideeën voor de broodtrommel gebruiken.

 

1. Crackers en beleg

Vul de broodtrommel met wat crackers (uit het plastic) en doe er verschillende soorten beleg bij. Een beetje worst, een beetje kaas en misschien een beetje klein gesneden groente. Geef je kind dit mee met en leg uit dat het de bedoeling is dat je kind de crackers op school zelf belegd met wat het lekker vind.

 

2. Kies voor een Mediterraanse lunchbox

Ben je in het bezit van een Bento box of een lunchbox met aparte vakjes? Geef je kind dan een in stukjes gesneden pitabrood mee. Vul de andere vakjes met tzatziki, humus, worteltjes en komkommer in reepjes gesneden. Je kind kan dan de pita en stukjes groente in de humus en tzatziki dippen.

 

3. Makkelijke spiesjes

Het oog wil ook wat als het op eten aankomt en dat geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Geef eens een makkelijke spies mee naar school. Je kunt de spies met van alles en nog wat maken. Denk aan een in stukjes gesneden boterham of pitabrood afgewisseld met een stukje komkommer, een plakje worst, kaas en bijvoorbeeld een cherry tomaatje. Een spies met allerlei fruitsoorten kan natuurlijk ook.

 

8 Tips en ideeën voor de broodtrommel spiesjes

 

4. Brunch in plaats van lunch

Als je kind in de ochtend een moeilijke eter is, geef het dan alleen een kleinigheid om te eten. Kies bijvoorbeeld voor een banaan of een smoothie. Zorg dan wel voor een goedgevulde lunchtrommel, want tegen 10 uur zal je kind wel honger hebben. Vul de lunchbox met overgebleven pannenkoeken, een (hartige) wafel of een tosti. Eieren zijn gezond, voedzaam en vullen en kun je op allerlei manieren klaarmaken en je kind meegeven.

 

5. Geef je kind restjes mee

Misschien een heel gek idee, maar waarom zou je je kind alleen een boterham laten eten tijdens de middag? Als je kind overblijft kan het best een wat stevigere maaltijd gebruiken. Daarbij komen restjes goed van pas. Veel kinderen vinden het niet erg om dingen als spaghetti, rijst met vlees enz. Ook koud te moeten eten. Vergeet niet om bestek mee te geven als je kiest voor restjes!

 

6. Pasta salade

Heb je wat macaroni over? Maak dan een lekkere pastasalade voor je kind. Hierin kun je eindeloos variëren. Maak de salade af met geplozen kip, voeg er een gekookt eitje aan toe, breng op smaak met zongedroogde tomaten of maak een groente pasta salade. Ook hier geldt weer: vergeet niet bestek mee te geven!

 

7. Pizza in plaats van brood

Laten we eerlijk zijn: pizza kan altijd en ook koud is pizza gewoon heerlijk. Verras je kind en geef een stukje pizza mee. Wedden dat de broodtrommel leeg naar huis komt? Je hoeft niet vroeg uit de veren om pizza te maken: zorg gewoon dat je de dag ervoor de pizza klaarmaakt en geef een stukje mee.

 

8. Bento box

Kort gezegd is een Bento box niets anders dan een broodtrommel met allerlei vakjes. Die kun je vullen met verschillende dingen. Denk daarbij aan brood, maar ook in stukjes gesneden fruit en groente. Veel bento boxen hebben ook de mogelijkheid om een sausjes of een yoghurt of kwark mee te geven. Ideaal als je je kind wilt voorzien van een gevarieerd 10-uurtje of lunch.

Bij het vullen van een Bento box komt zoveel meer bij kijken. Je vindt op Facebook hele groepen van moeders (en vaders) die zich elke dag weer uitsloven om de Bento box van hun kinderen te vullen met heerlijkheden die er ook nog eens prachtig uitzien. Een boterham wordt ineens een hartje of een kerstboom (afhankelijk van het seizoen), saai gesneden groente bestaat niet en zelfs gekookte eieren krijgen een heel andere vorm. Alles om het eten voor de kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Kijk je wel eens met jaloezie naar al deze creativiteit? Geen nood: met een paar koekjesuitstekers kom je ook al een heel eind. Daarvoor hoef je echt geen dure Bento spullen aan te schaffen.

Leestip: Tips voor een vegan broodtrommel 

 

Maak de lunch nog leuker met een briefje

Afwisseling is het sleutelwoord om je kind goed, gezond en vooral gevarieerd te laten eten. Je kunt de lunch ook nog op een andere manier aantrekkelijk maken voor je kind: stop zo nu en dan een lief briefje bij de broodtrommel. Wens je kind smakelijk eten, succes met de toets of zeg gewoon dat je trots op je kind bent. Wedden dat het eten er dan ook veel makkelijker ingaat?

 

Wat geef je je kind te drinken mee?

Natuurlijk moet je kind ook tussendoor genoeg drinken. Er zijn scholen waar kinderen niets anders dan water mogen drinken. Je kunt dit eventueel afwisselen met thee als dat mag van school. Andere scholen zijn wat drinken betreft vrij makkelijk en daar mogen de ouders zelf bepalen wat ze de kinderen meegeven. Zorg er wel voor dat je kind zo min mogelijk suikers binnenkrijgt. Dit zorgt namelijk voor een piek aan energie en zodra de suiker uitgewerkt is kan de energie van je kind inzakken. Kies voor melk, puur sap of ongezoete thee.

 

Wat doe jij in de broodtrommel van je kind?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWaarom heb je nog geen kinderen? Is de slechtste vraag ooit
Volgend artikelSpermadonatie, als zwanger worden niet lukt

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in