gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor zowel de baby als de moeder kan de overstap van borstvoeding naar flesvoeding behoorlijk lastig zijn. Kun jij hierbij wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder voor de beste tips voor overstappen van borstvoeding naar flesvoeding.

 

Borstvoeding versus flesvoeding

Tegenwoordig kiezen steeds meer vrouwen voor het geven van flesvoeding in plaats van borstvoeding. Dat heeft vooral te maken met gemak: het is snel klaar, iedereen kan de baby voeden en je kunt geen last krijgen van de neven effecten van borstvoeding geven zoals bijvoorbeeld borstontsteking.

Toch is het beter om te kiezen voor borstvoeding. In borstvoeding zitten namelijk alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. De voeding wordt zelfs aangepast aan de behoeften van jouw kind. Hiervoor geeft het speeksel van je kind bepaalde signalen af, waarna de borstvoeding aangepast wordt. Bovendien kost borstvoeding niets, je hebt het altijd en overal bij de hand en het versterkt de band met je baby.

 

Tips overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Toch kan het op een gegeven moment raadzaam zijn om de overstap te maken naar flesvoeding. Bijvoorbeeld omdat de productie van melk terugloopt, jij vaker borstontstekingen krijgt of omdat de baby gewoon te groot wordt. Dan wordt het tijd om de overstap te maken naar flesvoeding. Voor je baby kan dit een behoorlijke omschakeling zijn, lees daarom onderstaande tips om de overgang makkelijker te maken.

Introduceer de fles geleidelijk

Als je baby nog nooit een fles heeft gehad, kan het moeilijk zijn om de overgang te maken. Vooral de overgang van tepel naar speen kan lastig zijn. Probeer daarom de fles geleidelijk te introduceren door de eerste dagen één keer per dag een flesje te geven en bouw dit op, terwijl je borstvoeding geleidelijk afbouwt.

 

Kies de juiste fles

Er zijn verschillende soorten flessen op de markt en de kans is groot dat je eerst moet ontdekken welk type fles het beste werkt voor jouw baby. Kies een fles met een speen die lijkt op de vorm van de tepel om het voor de baby makkelijker te maken.

 

Geef je baby de tijd om te wennen

Mocht de baby niet direct de eerste keer happen, probeer het dan morgen weer. De ene baby vindt de overstap geen probleem, de ander heeft weken nodig om de omschakeling te maken. Kies de juiste melkformule: Er zijn veel verschillende soorten melkformules op de markt. Kies een formule die geschikt is voor de leeftijd van je baby en kies een merk dat je vertrouwt.

 

Juiste melk kiezen

Het is belangrijk om melk te kiezen die bij de leeftijd en eisen van je baby past. Daarnaast moet je de instructies op de verpakking goed volgen. Zorg ervoor dat het water op de juiste temperatuur is en voeg de juiste hoeveelheid poeder toe. In het begin kan het nog even zoeken worden, omdat flesvoeding in smaak verschilt.

In sommige gevallen reageert een baby ook niet goed op het ene merk, maar wel goed op het andere. Zorg daarom dat je begint met twee verschillende merken en dat je dan kijkt welke je baby lekkerder vindt. Hou er ook rekening mee dat je soms overstap moet maken op andere voeding, omdat het qua gezondheid beter is voor je kleintje.

 

Maak het gezellig

Probeer van de voeding een gezellig moment te maken. Ga rustig zitten met je baby, maak oogcontact en geef je baby de kans om te wennen aan de nieuwe manier van voeden.

 

Blijf geduldig

Het kan heel lastig zijn als de overstap van borstvoeding naar flesvoeding niet zo vlotjes gaat als je zelf hoopte Toch moet je geduldig blijven, want aan een gestreste moeder heeft je baby niets. Daar wordt het alleen maar onrustig van en gaat de overstap nog langer duren.

Lukt het even niet om geduldig te zijn? Vraag dan aan je partner, moeder of iemand anders om het voeden even voor de rekening te nemen. Soms helpt het als iemand anders dit doet om de overgang makkelijker te laten verlopen.

 

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat de overgang van borstvoeding naar flesvoeding voor zowel de moeder als de baby emotioneel kan zijn. Vooral als je eigenlijk van plan was om langer door te gaan met borstvoeding, maar dit door omstandigheden echt niet meer kan. Wees daarom niet te hard voor jezelf en zoek steun en advies bij vrienden, familie en zorgverleners als dat nodig is.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelJunior Bake Off 2 Vlaanderen nieuwe succesrecepten voor jonge bakkers
Volgend artikelAlles wat je wil weten over geboortekaartjes

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in