gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het schooljaar is amper voorbij, maar deze 5 tips voor een succesvol nieuw schooljaar mag je niet missen. De eerste tip kun je namelijk al direct toepassen in de zomervakantie. Op die manier start je kind niet alleen goed het nieuwe schooljaar, maar blijft het ook gemotiveerd.

 

Korte terugblik op het afgelopen schooljaar

Het afgelopen schooljaar was zowel voor de kinderen als ouders er één die anders was dan anders. Door alle maatregelen rondom Corona moesten kinderen massal online les volgen. Ook ouders werkten veelal vanuit huis. Dit zorgde voor een hoop geregel, zodat iedereen dat kon doen wat hij of zij ook moest doen.

Voor veel kinderen en ouders was dit eigenlijk te veel van het goede. Je zit de hele dag op elkaars lip, kinderen missen het contact met leeftijdsgenoten en vanuit huis les volgen is niet te vergelijken met fysiek naar school gaan.

Er is hoop dat het het aankomende jaar anders zal gaan, maar natuurlijk is dat nu nog koffiedik kijken. Gelukkig hoef je hier niet op te wachten en kun je je kind alvast zo goed als mogelijk voorbereiden voor het nieuwe schooljaar. Een schooljaar waarin de kinderen hopelijk gewoon elke dag naar school kunnen gaan om fysiek les te volgen. Een jaar waarin de kinderen samen les kunnen volgen met leeftijdsgenoten.

 

5 Tips voor een succesvol nieuw schooljaar

Onderstaande tips vormen een goede basis voor een succesvol nieuw schooljaar. Een goed begin is het halve werk is hier ook zeker van toepassing. Kinderen zijn van nature leergierig, nieuwsgierig en kijken na een lange zomervakantie uit naar het begin van het nieuwe schooljaar.

Leestip: Tips voor de eerste schooldag voor peuters en kleuters

 

1. Maak gebruik van de zomervakantie

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat je voorlopig alles wat met school te maken heeft achterwege laat. Of je kind nu zijn of haar best gedaan heeft of niet: de vakantie is bedoelt om even helemaal bij te komen en je te focussen op andere dingen dan school. Geef je kind dus de ruimte om op te laden en te genieten.

Geef je kind alle ruimte om creatief bezig te zijn. Laat je kind vooral heel veel spelen. Dat kan buiten, maar ook binnen, alleen of samen met een broertje/zusje/neefje/nichtje/vriendje of vriendinnetje. Spelen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. En op die manier leert je kind onbewust dingen die het later weer op school kan gebruiken.

Of je nu op vakantie gaat of geniet van een staycation geef je kind de mogelijkheid om één dag een familiedag in te mogen plannen. Laat je verrassen door de mogelijkheden waarmee je kind aankomt. Om een succesvolle dag te kunnen plannen moet je kind gebruik maken van het internet en op onderzoek uitgaan (zeker als je de dag van A-Z) laat plannen. Een leuke methode om je kind niet alleen meer te betrekken, maar onbewust allerlei extra vaardigheden te leren. Vergeet niet om vooraf afspraken te maken over het beschikbare budget!

Gebruik de zomervakantie om je kind meer zelfstandigheid te leren. Stuur je kind eens met een boodschappenlijstje en wat geld naar de supermarkt om boodschappen te halen. Of betrek je kind bij het koken of bakken. Hiermee leert je kind op speelse wijze dingen als berekenen, afwegen, verdelen en nog veel meer.

En last but not least: de zomervakantie is natuurlijk in het leven geroepen om even helemaal bij te tanken. Het is natuurlijk fijn dat je kind nu de hele dag thuis is, maar op het moment dat je verwacht dat je kind dan allemaal extra taken in huis moet doen, dan werkt dit averechts. Neem daarvoor in de plaats de tijd om samen met je kind leuke dingen te doen. Hiervoor heb je geen groot budget, maar wel wat creativiteit nodig.

 

2. Laat je kind zien dat leren positief is

Veel kinderen hebben bij het woordje leren een negatieve associaties. Niet zo gek, leren in het geval van school gaan betekent vaak ook dingen doen die je kind niet leuk vindt. Om je kind te motiveren voor het nieuwe schooljaar is het dus belangrijk om een positieve draai te geven aan het woordje leren.

Dat kun je doen door je kind te laten zien dat leren niet alleen saai is. Van nature zijn kinderen nieuwsgierig en leergierig. Zij vinden het fantastisch om iets nieuws te leren en zitten er met hun neus bovenop als je ze iets nieuws laat zien. Dit moet je als ouder aanwakkeren en erin houden. Maak aan je kind duidelijk dat leren zo veel meer is dan alleen op school zitten en huiswerk maken. Dat is overigens geen vrijbrief om de school en het leren dan maar links te laten liggen.

Leren doe je dagelijks, door spelen, alledaagse dingen doen en veel meer. Je kind moet dus thuis de ruimte krijgen om anders te leren en niet de hele tijd met school bezig te zijn. Daarom is het extra belangrijk voor je kind om thuis alle ruimte te hebben om, zeker tijdens de vakantie, andere dingen te doen.

Daarnaast is het ook belangrijk voor je kind om naast school leuke hobby’s te hebben. Bij voorkeur hobby’s waar ze ook iets leren en even uit huis zijn. Denk daarbij aan een bepaalde sport, paardrijden of bijvoorbeeld leren tekenen. Hierdoor leren kinderen dat leren ook heel leuk kan zijn. Het uitoefenen van een hobby, gekozen door het kind (bepaal niet als ouder wat je kind moet doen, omdat JIJ dat zo graag wil!) zorgt voor een zelfstandig en zelfverzekerd kind. Hiervan profiteert je kind gegarandeerd tijdens het volgende schooljaar.

 

3. Brainfood

Je hebt het vast wel gehoord: voedingsproducten die goed zijn voor de hersenen. In tegenstelling tot veel superfoods, waar mensen nog wel eens vraagtekens bij zetten, is brainfood daadwerkelijk voeding die de optimale functies van de hersenen en het geheugen ondersteunen. En laat dat nou precies hetgeen zijn wat je kind nodig heeft tijdens het nieuwe schooljaar.

Als het aan kinderen ligt zouden ze het liefst elke dag één van de drie P’s eten: pizza, patat en pannenkoek. Jij als ouder snapt gelukkig dat dit voor een gezonde levensstijl niet handig is. Dus stem je het eten en alle tussendoortjes hierop af. Daarmee hoef je overigens niet te wachten tot het nieuwe schooljaar begint. Juist als voorbereiding op het nieuwe schooljaar kun je hiermee al in de zomervakantie beginnen. Maak het eten bovendien aantrekkelijk voor je kind, zodat het ook echt alles opeet. Kijk vooral eens op Pinterest voor inspiratie

Hou als vuistregel het volgende aan:

  • Voedzaam ontbijt (bruine boterham, kaas/worst, ei)
  • Tussendoor: fruit of handjevol noten (vooral walnoten zijn goed voor het brein!)
  • Middageten (voedzaam, niet te veel vetten, veel eiwitten bijvoorbeeld kwark/yoghurt/eitje)
  • Tussendoortje: fruit, snackgroente, yoghurt
  • Avondeten: vlees/vis/vleesvervanger, voldoende groente en wat (volkoren) pasta of rijst

 

Voldoende en gezond drinken

Kinderen zijn vaak zo druk bezig met van alles en nog wat dat het drinken er nog wel eens bij inschiet. Het is echter wel belangrijk dat je kind voldoende drinkt. Geef je kind bij voorkeur water of ongezoete thee om te drinken. Vind je kind water niet lekker? Voeg er dan een smaakje aan toe door water te maken met verse muntblaadjes, citroen in schijfjes en bijvoorbeeld komkommer. Vermijd suikerhoudende dranken zoals fruitsappen, limonade, siroop en frisdrank.

 

4. Opruimen en uitzoeken

Niets werkt beter voor een goed begin van het nieuwe schooljaar dan een frisse start. Deze start begint in de eigen kinderkamer. Doe dit 1 week voor het nieuwe schooljaar start. Ruim de hele kamer op en zorg voor overzicht. Niet alleen wat kleding en speelgoed betreft, maar ook wat schoolspullen betreft.

  • Zorg dat kleding/schoenen die te klein zijn of niet gedragen worden afgevoerd worden(verkopen, doneren of weggooien)
  • Speelgoed dat kapot is direct weggooien
  • Speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt: doneren of verkopen
  • Oude schoolspullen (etui!) nakijken en eventueel aanvullen

Op die manier creëer je niet alleen overzicht voor jezelf, maar vooral ook voor je kind. Maakt je kind huiswerk op de kamer? Kijk dan of het bureau nog voldoet aan de behoeften van je kind. Ruim het bureau op en zorg dat je kind weet waar alle (nieuwe) spullen liggen.

Na het opruimen is ook meteen duidelijk wat je kind misschien nog mist. Voldoet de rugtas nog? Is de broodtrommel toe aan vervanging? Heb je alle schoolspullen in huis die nodig zijn voor het nieuwe schooljaar? En heeft je kind voldoende kleding en schoenen of moet je toch nog iets aanschaffen.

Leestip: Zo zorg je voor een opgeruimde kinderkamer

 

5. Voorbereiden op het nieuwe schooljaar

Het is bijna zo ver: nog één tot twee weken voordat het nieuwe schooljaar begint. Nu is het tijd om je kind voor te bereiden op het nieuwe schooljaar door het alvast heel enthousiast te maken. Maak bijvoorbeeld een leuke aftelkalender, zodat je kind echt iets heeft om naar uit te kijken. Praat met enthousiasme over wat je kind allemaal kan verwachten. Geef je kind de ruimte om zelf aan te geven wat het verwacht en waar het eventueel tegenop ziet.

Dit is ook het moment om dingen zoals dagelijks oefenen met leerstof in beperkte mate weer op te pakken. Dat geldt vooral voor lezen en rekenen. Doe dit vooral speels, want anders is je kind bij voorbaat gestressed. Leer je kind geen nieuwe dingen, maar speel in op wat het kind het afgelopen jaar op school geleerd heeft. Op die manier komt het allemaal weer terug en is het begin van het nieuwe schooljaar een stuk makkelijker.

Nu moet je bovendien beginnen met eerder opstaan. Veel kinderen (en ouders) gebruiken de schoolvakantie om uit te slapen. Dat is ook helemaal niet erg, maar wil je problemen voorkomen op het moment dat de school start, begin dan ruim van tevoren met het aanleren van een nieuw ritme. Laat je kind dus niet alleen op tijd opstaan, maar ook naar bed gaan.

Als je kind moeite heeft met vroeger opstaan (schooltijd) dan kun je hier een feestje van maken. Begin de dag samen met een heerlijk ontbijt. Zet muziek op en dans of laat je kind zich verheugen op een klein uitje (dat hoeft niet meer te zijn dan samen ergens een ijsje halen).

 

Bonustip: Maak de eerste schooldag speciaal

De eerste dag op school is voor kinderen altijd spannend. Zelfs als ze de klasgenoten en de juf al kennen is het toch altijd weer speciaal om na zoveel weken vakantie terug te gaan naar school. Sommige kinderen kijken hier bovendien tegenop. Help je kind daarom door de eerste schooldag heel speciaal te maken.

Trek je kind leuke (nieuwe) kleding aan, waarin het zich prettig voelt. Zorg voor een lekkere broodtrommel die bovendien heel creatief is. Indien nodig: breng je kind naar school en haal het zelf op. Op die manier ben jij het eerste aanspreekpunt als je kind de eerste schooldag erop heeft zitten.

 

Tips voor tijdens het schooljaar

Zorg dat je gedurende het schooljaar niet alleen de prestaties van je kind bijhoudt, maar ook het welzijn. Voelt je kind zich thuis op school? Zijn er problemen op sociaal vlak (geen vriendjes)? Trek op tijd aan de bel op school als je ziet dat er iets niet lekker loopt. Vertrouw daarbij vooral op je onderbuikgevoel. Als moeder heb je dat niet voor niets gekregen. Zie je dat je kind hulp nodig heeft met een bepaald vak? Schakel dan op tijd hulp in, in de vorm van huiswerkbegeleiding en bijles.

Leestip: Zo help je jouw kind vriendjes te maken

Maar bovenal: zorg dat je kind naast school genoeg afwisseling heeft. Blijf leuke dingen samen met je kind op de vrije woensdagmiddag en in de weekenden. Prop de agenda’s van je gezin niet vol, maar hou ruimte over voor sponante uitjes en voldoende ontspanning. Je kind heeft voldoende aan 1 sport of hobby naast school. Anders wordt het veel te veel en kan je kind zijn of haar energie niet meer goed verdelen tussen school en overige zaken.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHelp, mijn kind heeft een bloedneus wat te doen?
Volgend artikelTips voor het online shoppen van kinderkleding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in