gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor elke man die net vader geworden is is de nieuwe situatie met een baby in huis wennen. Met deze 7 onmisbare tips voor nieuwbakken vaders zorg je er in elk geval voor dat een goede start gegarandeerd is.

 

Van alleen man en partner naar vader

Vrouwen kunnen zich 9 maanden lang voorbereiden op de komst van de baby. Alhoewel dit voor mannen theoretisch ook opgaat is het voor mannen vaak abstracter. Zij dragen de baby geen 9 maanden bij zich. Zij hebben geen last van zwangerschapskwalen. En ofschoon de meeste vaders aanwezig zijn bij de geboorte is dit heel iets anders dan daadwerkelijk zelf te moeten bevallen.

Is de kleine er eenmaal, dan moet de man wennen. Hij is ineens niet alleen nog maar man en partner, maar vooral ook vader. Er is een klein mensje geboren dat jarenlang afhankelijk is van de ouders, waaronder de vader. Dat kan best even wennen zijn. Met deze onmisbare tips voor nieuwbakken vaders voorkom je misverstanden tussen je vrouw en jou en scoor je hoge punten. De perfecte basis voor een gelukkig gezinsleven.

7 Onmisbare tips voor nieuwbakken vaders

Als je net kersverse ouder bent geworden moet je nog in alles goed op elkaar in leren spelen. Dat kan van beide kanten wel eens voor frustratie zorgen. De grootste ergernissen zijn echter meestal aan de kant van de vrouw. Met deze tips zorg je voor zo min mogelijk obstakels en misverstanden.

Meer tips voor vaders vind je op papaswereld.nl een blog die gerund wordt door een vader.

 

1. Laat weten als je later thuis bent

Grote kans dat je vrouw nog een tijdje mag genieten van zwangerschapsverlof en jij alweer naar je werk moet. Afhankelijk van je baan en het verkeer kan het wel eens gebeuren dat het later wordt dan gepland. Zorg ervoor dat je je vrouw hiervan tijdig op de hoogte brengt. Nu je vrouw de hele dag thuis is met de baby en met alles rekening moet houden, is het wel zo fijn da je haar een bericht stuurt als zaken uitlopen en jij later thuis bent.

 

2. Neem de zorg over

Zie je bij thuiskomst dat je vrouw even toe is aan een minuutje alleen naar het toilet gaan? Of een douche wil nemen? Of is de baby overstuur? Dan is het jouw eerste taak om alles te laten vallen en de zorg voor de baby over te nemen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Maak dit hardop kenbaar door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Geef maar hier, ik miste hem/haar zo erg’. Of: ‘Ga jij maar even rustig zitten/douchen/naar de wc, dan neem ik de kleine wel even over’.  Je vrouw zal je eeuwig dankbaar zijn.

 

3. Stel deze vraag niet!

Natuurlijk heb je een lange dag achter de rug, maar zorg er hoe dan ook voor dat de eerste vraag die je stelt is: ‘Wat eten we vandaag?’ Wat je beter wel kunt doen? Bel je vrouw tussen de middag op en zeg haar dat ze vanavond niet hoeft te koken omdat jij voor het eten zorgt. Nee, je hoeft niet de keuken in te duiken na een lange werkdag, maar verras haar met een afhaaletentje of bestel iets.

 

4. Vraag eerst hiernaar

Oke, je hebt een rotdag achter de rug en je wil niets liever dan dit met je vrouw bespreken. Of eigenlijk: je vrouw gebruiken als uitlaatklep! Helaas, als nieuwbakken vader zul je een andere uitlaatklep moeten zoeken. Als je thuiskomt en het eerste waar je over begint is je werk en hoe zwaar deze dag wel niet was, dan zal je dat niet in dank af worden genomen. Waarom?

Waarschijnlijk heeft je vrouw een nog veel moeilijkere dag gehad met een baby die huilde en aandacht nodig had. Misschien nog een zware nacht die ze heeft gehad. Dus begin niet over jouw zware dag, maar vraag vooral naar hoe haar dag was. Laat zij jou eerst als uitlaatklep gebruiken.

 

5. Je past niet even op de kleine

Een veelgemaakte fout van mannen die voor het eerst vader zijn geworden is de volgende uitspraak: ‘Ik pas wel even op de kleine (jij bent geen oppas, maar de vader!)’. Misschien ben je niet de hoofdverantwoordelijke, maar je bent en blijft de vader. Het is jouw taak om je kind te verzorgen en deze taak te delen of beter gezegd verdelen tussen jou en je vrouw. Neem die taak serieus en geef je vrouw zo nu en dan wat tijd voor zichzelf.

7 Onmisbare tips voor nieuwbakken vaders verzorging

6. Houd de baby niet boven je hoofd

Veel ouders maken deze beginnersfout. Je zwaait de baby heen en weer boven je hoofd, alsof het in een vliegtuig zit. Veel kinderen vinden dit geweldig, maar pas op! Grote kans dat je kind recht in je gezicht gaat spugen. Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste vader die een volle laag overgegeven melk in zijn gezicht krijgt.

 

7. Wees de onopvallende helper

Vanaf het moment dat je vader bent geworden is het nog belangrijker om samen met je vrouw een team te zijn. Dat wil zeggen dat jij op de achtergrond je handen uit de mouwen steekt om je vrouw te helpen. In plaats van na het diner op de bank te gaan liggen, laat je je vrouw rusten en ruim jij de vaatwasser in of doe je de afwas.

Jij zorgt er op de achtergrond voor dat je vrouw alle ballen in de lucht kan houden, omdat ze weet dat jij haar steun en toeverlaat bent. Niet omdat ze het je vraagt, maar omdat je het wil. Doe de dingen uit jezelf en niet omdat zij het vraagt.

Leestip: 8 Tips voor moeders om tijd te besparen

Maak indruk als partner en vader

Wil je echt indruk maken op je vrouw? Wil je dat jouw relatie ondanks de grote impact die een geboorte nu eenmaal met zich meebrengt stabiel blijft? Zorg dan dat je je vrouw zo veel als mogelijk ontlast, ook al werk je de hele dag. Regel af en toe het avondeten, neem de zorg voor de baby over als je thuis bent en wees op de achtergrond de spil van het gezin.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelIn de keuken met kinderen: spinnetjes maken
Volgend artikelPop It de nieuwste fidget rage

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in