gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is weer zoveer: de scholen zijn dicht en blijven dit wellicht nog een tijdje. Veel ouders zitten thuis en kinderen volgen onderwijs op afstand. Zit jij met je handen in het haar? Kinderen die niet willen leren? Dan zijn deze tips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn voor jou.

 

Online lessen volgen

Veel kinderen moeten nu tijdens de tweede lockdown online lessen volgen. Dat geldt voor kinderen vanaf de basisschool tot de middelbare en het hoger onderwijs. Hoe ouder een kind wordt hoe makkelijker dit zou moeten zijn. De praktijk leert echter dat online lessen volgen voor kinderen van welke leeftijd dan ook een hele uitdaging kan zijn.

Natuurlijk geldt die uitdaging niet alleen voor de kinderen. Veel ouders moeten ook vanuit huis werken. Dat betekend in de meeste gevallen dat iedereen in huis bezig is achter een scherm. Dat lijkt heel makkelijk, maar valt in de praktijk toch echt tegen. Daarom deel ik mijn tips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn.

 

Tips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn

De eerste en beste tip is de volgende: alhoewel de druk vanuit de overheid en de scholen misschien groot is, moet je je daardoor niet laten intimideren. Meer dan je best doen kun je niet en dat geldt ook voor je kinderen. Mocht het een keer niet zo lopen als verwacht, dan is er geen man overboord. Voor jou als ouder is dit echt het belangrijkste om te onthouden!

 

Bewegen en frisse lucht voor de lessen beginnen

Lopen je kinderen normaal naar school? Of pakken jullie de fiets? Zorg dan dat je even een blokje omloopt voordat de online lessen beginnen. Pak de fiets, fiets naar het schoolgebouw en weer terug. Zorg er in elk geval voor dat je kind al voor de lessen frisse lucht krijgt en in beweging is.

 

Afwisseling is het toverwoord

Vooral kleine kinderen hebben afwisseling nodig. Zij missen het contact met leeftijdsgenoten net zo erg als de vrijheid om in de pauze buiten rond te rennen. Een hele dag achter het scherm zitten en zelf opgaves maken zonder hulp van een klasgenootje of de juf kan heel lastig zijn. Daarom moet jij voor afwisseling zorgen.

Las korte pauzes in waarin je kind echt even met iets heel anders bezig kan zijn. Stuur je kind even naar buiten tijdens de gezamelijke pauze. Plan een gezamelijke (lekkere) lunch in. Laat je kind even helemaal los gaan op een nummer. Lekker dansen en bewegen zorgt dat je kind er weer even tegenaan kan en rustig kan zitten voor een scherm.

Tips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn online lessen

Zorg voor een goede werkplek

Op school heeft elk kind de beschikking over een eigen tafel en stoel. Deze zijn afgestemd op de grootte van je kind, waardoor het makkelijker en ontspannen zit. Natuurlijk hoef je geen schooltafel en stoel aan te schaffen, maar zorg er wel voor dat je kind comfortabel kan zitten.

Maak een plekje aan de eettafel vrij, zorg dat de voeten ondersteund worden en niet onder de tafel bungelen. Zorg voor rust op tafel door alleen de spullen op tafel te zetten die daadwerkelijk nodig zijn. Overtollige spullen zorgen voor afleiding en onrust en dat is het laatste dat je kind kan gebruiken.

 

Goede indeling van de dag

Op school volgen kinderen les volgens een vaststaand schema. Het is goed om thuis het schema aan te houden. Kinderen hebben baat bij de drie R’tjes: rust, reinheid en regelmaat. Dat geldt ook voor kinderen op de basisschool. Natuurlijk kun je door omstandigheden afwijken van het schema, maar het beste werkt toch gewoon werken zoals op school ook als dit in de huiselijke omgeving is.

Laat je kind zich aankleden alsof het naar school zou gaan. Zet de broodtrommel klaar. Zorg dat je kind in de pauze naar buiten kan (al dan niet onder begeleiding van jou). Wees een dag vantevoren op de hoogte van het werkschema de volgende dag, zodat je eventueel erop in kunt spelen.

 

Pauze net als op school

Kinderen moeten tijdens het thuisonderwijs de mogelijkheid krijgen om even uit te razen. Een hele ochtend aan tafel zitten om online lessen te volgen is niet niks. In de pauze moet er daarom ruimte zijn om even rond te rennen. Pak je jas en ga dus in de pauze even naar buiten met je kind. Desnoods laat je je kind even de straat op en neer rennen. Puur en alleen om wat energie kwijt te raken en een frisse neus te halen tussen het leren door.

 

Gym, maar dan thuis

Een belangrijk onderdeel van school is gym. Nu je kind thuis les volgt moet je improviseren. Je kunt samen met je kind oefeningen doen, een flinke wandeling maken of je kind (nog meer) buiten laten spelen. Het belangrijkste is vooral dat je kind beweging krijgt en even niet tussen de boeken zit. Dat is overigens goed voor kinderen van alle leeftijden.

 

Thuiswerken en thuis onderwijs volgen

De combinatie van thuiswerken en online lessen volgen is voor veel ouders net een stapje te veel. Kinderen denken omdat ze thuis zijn jij meer tijd en aandacht voor ze kan hebben. Daarnaast is het veel makkelijker om afgeleid te zijn. Maak daarom duidelijke afspraken met je kind en werkgever, waarbij flexibiliteit voorop staat. Ook is het belangrijk om met je partner te spreken, zodat jullie elkaar afwisselen als het gaat om het helpen van je kind.

Leestip: 5 tips om succesvol thuis te werken als je kinderen thuis lessen volgen

 

 

Als je kind echt geen zin heeft

Het kan natuurlijk gebeuren dat ondanks alle goede voorbereidingen en intenties je kind echt geen zin heeft. Een baaldag dus. Je kunt hier op twee manieren mee omgaan: je kind dwingen om alsnog lessen te volgen. Met als gevolg dat je waarschijnlijk zelf niet aan thuiswerken toekomt, omdat je kind dwars gaat doen.

Of je sluit een compromis. Balen mag, maar werk dan tenminste een deel van de dag, dan ben je de rest van de dag vrij. Natuurlijk is dit makkelijker bij jonge kinderen. Zij missen veel minder dan oudere kinderen, maar toch. Een dagje geen lessen volgen omdat het allemaal te veel is, daar is niets mis mee.

Vergeet niet: het is voor kinderen ook een gekke tijd en zij snappen er nog minder van dan wij. Waarom mogen zij niet met vriendjes en vriendinnetjes les volgen op school? Alleen binnen zitten met mama en papa is niet alleen saai, maar ook oervervelend, want dat zijn volwassenen. Dus heeft je kind er een dag echt geen zin in? Maak er dan op een andere manier het beste van.

Of denk out of the box: moet een kind echt alleen maar dingen leren uit boeken, volgens een bepaald stramien? Of kan je kind ook een dag iets heel anders doen en leren? Iets waar het later misschien nog meer baat bij heeft? Stuur je kind de keuken in en laat het zich daar uitleven met het bakken van een cake, koekjes of iets anders. Laat je kind de boodschappen doen. Laat je kind een verhaal schrijven met een bepaald thema. Of maak tekeningen voor de oma en opa. In deze tijd is niet alleen onderwijs van belang, maar ook het algemeen welzijn van je kind. En daar valt een keer onderwijs overslaan ook onder.

Tips voor geslaagd thuisonderwijs nu de scholen dicht zijn baaldag

Thuis online lessen volgen

Loslaten en tegelijkertijd een vast schema volgen lijken het beste te werken. Afwisseling en vooral veel beweging in combinatie met voldoende frisse lucht zorgen ervoor dat het thuis lessen volgen een succes wordt.

 

Heb jij nog tips om het thuisonderwijs succesvol te maken?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelWinactie gesigneerde versie van Slide Stars en hoodie door Milan Knol
Volgend artikelDe bevallingtrends van 2021 van een doula tot het baarbad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in