gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo belangrijk als quality time met je kind doorbrengen. Dit zijn 11 dingen die elke ouder met zijn kind moet doen- de ultieme bucketlist voor ouders.

 

Quality time met je kind doorbrengen

Je hoort het vast vaker om je heen: ‘Geniet ervan, want voor je het weet zijn je kinderen groot en gaan ze hun eigen weg.’ Dit is ontzettend waar en ik kan het weten, aangezien ik inmiddels zelf moeder ben van een 22-jarige en een 19-jarige. Zorg er dus voor dat je achteraf geen spijt hebt en de tijd met je kind zo goed mogelijk gebruikt om samen leuke en nuttige dingen te doen.

11 Dingen die elke ouder met zijn kind moet doen – de ultieme bucketlist voor ouders

Geen idee welke dingen je absoluut met je kind moet doen? Hieronder staan 11 dingen die elke ouder met zijn kind moet doen. Je kunt dit zien als de ultieme bucket list voor ouders.

 

1. Samen iets repareren

Of je nu twee linkerhanden hebt of gezegend bent met twee rechterhanden, voor kinderen is het belangrijk om al jong te leren dat beschadigde dingen niet meteen weggegooid hoeven te worden. Heel veel dingen kunnen vaak eenvoudig en snel gemaakt worden. Zeker als het om speelgoed gaat.

Door samen iets te repareren leer je je kind duurzaamheid. Daarnaast zorgt samen ‘klussen’ voor een bepaalde verbondenheid tussen jouw als ouder en je kind. Je werkt namelijk samen aan succes en herstel van het product. Op die manier weet je kind dat je samen sterk staat en doelen kunt halen.

 

2. Samen gaan wandelen

Genieten van de vrije natuur, de frisse lucht en mekaar op een andere manier leren kennen, het kan allemaal tijdens een wandeling. Zorg er wel voor dat je tijdens de wandeling geen gebruik maakt van je telefoon, zodat er geen afleiding is. Natuurlijk kun je je telefoon wel gebruiken voor de route, maar betrek je kind er dan in elk geval bij.

Wandelingen samen met het gezin zal je kind zich altijd blijven herinneren. Je kunt dit ook prima combineren met een overnachting in een tent (als je avontuurlijk ingesteld bent) of een overnachting in een hotel. Vooral voor kinderen tussen 6 en 12 jaar die opgroeien in de stad, is een nachtje in de vrije natuur een groot avontuur.

Leestip: 5 Tips om wandelen met kinderen leuker te maken

 

3. Samen vrijwilligerswerk doen

Voor kinderen is het van groot belang om empathie en dankbaarheid te leren. Dit kan simpelweg door samen met je kind vrijwilligerswerk te doen. Je kind leert zich inleven in anderen en ziet dat niet alles vanzelfsprekend is in deze wereld. Daarnaast is het goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Je kind leert dat het door een beetje te doen een grote bijdrage kan leveren in iemands leven.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind stem je het vrijwilligerswerk hierop af. Geef zelf ook het goede voorbeeld en doe dit samen met je kind. Op die manier krijgt je kind ook meer respect voor jou, omdat je kind het goede voorbeeld in jou ziet.

 

4. Tradities samen in stand houden

Of het nu gaat om Kerst, Pasen, verjaardag of een andere traditie, het is belangrijk voor je kind om tradities samen in stand te houden. Overigens kan het ook zijn dat je als gezin je eigen tradities in het leven roept. Dat is helemaal goed. Maak samen afspraken en maak er een mooi gebruik van, dat je kinderen hun leven lang met zich mee kunnen nemen en straks weer aan de eigen kinderen door kunnen geven.

Of je nu bestaande tradities doorgeeft of nieuwe tradities maakt, het is belangrijk om dit samen te doen. Je kind leert jou kennen en andersom geldt dat natuurlijk ook. Belangrijk daarbij is dat je elkaar respecteert en rekening houdt met de wensen van de ander.

 

5. Samen koken en bakken

Wees gerust: je hoeft hiervoor echt geen chefkok of banketbakker te zijn. Samen met kinderen de keuken induiken om te koken en te bakken is niet alleen nuttig, maar vooral ook heel erg leuk. Voor kinderen is het ook belangrijk om betrokken te raken bij het proces van voeding bereiden. Op die manier kunnen ze al vroeg leren welke voeding goed en gezond is.

Probeer samen met je kind nieuwe recepten uit, proef nieuwe combinaties, kruiden en voedingsmiddelen.

Inspiratie om samen te bakken en koken:

Bakken met peuters makkelijke en snelle koekjes 1

6. Met je kind over liefde praten

Vroeg of laat zal je kind voor de eerste keer verliefd worden. Je kind krijgt vlinders in de buik, weet niet wat het ermee moet en alles is nieuw en spannend. Als je regelmatig over liefde praat met je kind dan schept dit een vertrouwensband tussen jou en je kind. Daarnaast neem je heel veel onzekerheden weg bij je kind.

Zorg ervoor dat je vooral een luisterend oor biedt, in plaats van alleen maar (goedbedoelde) adviezen te geven. Natuurlijk kun je wel advies geven als je kind hierom vraagt of jij ziet dat je kind het verkeerde pad op begint te gaan (als puber).

 

7. Samen naar een begraafplaats gaan

Dit klinkt heel luguber en een beetje raar, vooral omdat het een item is dat zeker niet mag ontbreken op je bucketlist. Dit heeft alles te maken met het feit dat je je kind al op jonge leeftijd vertrouwd moet maken met afscheid nemen. Het leven is eindig en aan alles komt een einde. Zorg er wel voor dat je kind hier geen nare gevoelens aan overhoudt of bang wordt voor de dood. Leer je kind te genieten van de dingen die het heeft en kan doen, in plaats van te kijken naar dingen die niet kunnen of mogen.

Een bezoek brengen aan een begraafplaats kan ook hele mooie gespreksstof opleveren. Want je kind zal zich zeker afvragen wat er na de dood komt.

 

8. Samen sporten

Of je nu jong of oud bent, samen sporten is altijd goed. Als ouder samen met je kind sporten verdiept nog eens de relatie die je met elkaar hebt. Hiermee geef je direct ook het goede voorbeeld dat beweging ontzettend belangrijk is voor de gezondheid. Overigens hoef je je niet per se samen aan te melden bij de sportschool. Ga samen zwemmen, fietsen of een potje voetballen in het park om de hoek.

 

9. Op reis gaan naar andere landen

Niets is leuker dan samen op avontuur te gaan. Samen vakantie vieren is een groot avontuur, zeker als je samen een ander land gaat ontdekken. Samen een ander land, andere cultuur en taal verkennen schept een band. Alles is nieuw, je ziet dingen samen met je kind voor de eerste keer en maakt herinneringen die onbetaalbaar zijn voor jou en je kind.

Overigens hoef je niet per se hele verre reizen te maken. Zelfs een stedentrip ergens in een buurland kan al een groot avontuur zijn voor je kind.

 

10. Samen met de kinderen boodschappen doen

Het is voor kinderen belangrijk om al jong met geld om te leren gaan. Sparen is daar een belangrijk onderdeel van, net als het doen van (wekelijkse) boodschappen. Boodschappen doen met kinderen lijkt een onmogelijke opgave. Toch hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Met deze tips kun je namelijk stressvrij shoppen met kinderen.

Voor kinderen is het echt belangrijk om ze bij het boodschappen doen te betrekken. Op die manier kunnen zij leren om met geld om te gaan en de juiste keuzes maken.

 

11. Samen een bepaalde angst overwinnen

Of het nu gaat om hoogtevrees, bang zijn in het donker of angst voor spinnen: ga samen met je kind de strijd aan om de angst te overwinnen. Het is de perfecte basis voor je kind om jou te leren vertrouwen. Ook leert je kind dat jij er bent, zelfs als het bang is.

 

Heb jij nog toevoegingen waarvan jij vindt dat deze echt niet mogen ontbreken op de bucketlist van ouders? Deel deze dan hieronder in de comments.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel11 Dingen die je kind je nooit zal vergeven
Volgend artikelVoorkom onverwachte kosten voor je gezin met een inboedelverzekering

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in