gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een autostoel en zitverhoger zijn een must als je kinderen in de auto vervoert. Voor het veilig vervoeren zijn allerlei regels opgesteld. Vandaag lees jer alles voer het veilig gebruik van zitverhoger en autostoel. Wanneer zitverhoger of autostoel gebruiken en wanneer mag je kind los op de achterbank zitten.

 

Wat is een autostoel?

Een autostoel wordt gebruikt vanaf de geboorte en is bedoelt om de baby veilig met de auto te vervoeren. Kenmerkend aan de autostoel is het feit dat deze over een eigen rugleuning beschikt. Daarnaast heeft de autostoel een eigen gordel, waarmee het kind vastgezet wordt. De autostoel zelf wordt met behulp van de autogordel bevestigd. Het gebruik van een autostoel is verplicht. Er zijn autostoelen voor baby’s en autostoelen voor peuters, combinatiestoel of kinderautostoel.

Wat is een zitverhoger?

Een zitverhoger is ontwikkeld voor het veilig vervoeren van oudere/langere kinderen. Zoals de naam al aangeeft is het slechts een verhoger, zodat je kind makkelijker gebruik kan maken van de autogordel. In de meeste gevallen wordt een zitverhoger gebruik voor kinderen van 4 t/m 10 jaar.

 

Verschil autostoel en zitverhoger

Kort gezegd heeft een autostoel een leuning en eigen gordels. Een zitverhoger heeft geen rugleuning en moet worden gebruikt in combinatie met de autogordels. Een autostoel wordt gebruikt voor kleine kinderen, terwijl een zitverhoger geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 5.

Het gebruik van een autostoel en/of een zitverhoger is verplicht!

Veilig gebruik van zitverhoger en autostoel

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het gebruik van een autostoel en zitverhoger verplicht. Dat geldt niet alleen in Nederland, maar in veel Europese landen. Natuurlijk kunnen de regels in andere landen afwijken. Ga je dus op autovakantie, lees je dan vantevoren even in om er zeker van te zijn dat je aan alle regels voldoet.

Lees ook: Tips om je kind in de auto bezig te houden

Tips en tricks voor als je kind wagenziek is

 

Voor optimale bescherming en veiligheid zijn twee Europese keurmerken in het leven geroepen: i-Size ECE-R129 en het oudere keurmerk ECE-R44. Stoeltjes met het oude keurmerk mogen nog wel gebruikt worden en tweedehands verkocht/gekocht, maar komen niet meer in de winkels. Het nieuwe keurmerk is er vooral op gericht om buikletsel bij kinderen te voorkomen. Hierdoor moeten autostoeltjes aan strengere voorwaarden voldoen. Daarnaast bieden autostoeltjes met het nieuwe keurmerk meer bescherming bij een botsing van opzij.

Met het aanpassing van het keurmerk zijn ook de regels voor het veilig gebruik aangepast. Nu moeten kinderen tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden. Dat geldt voor een autostoel met Isofix bevestiging. Door het kind achterwaarts te vervoeren is het beter beschermd tegen de impact van een botsing. Hierdoor wordt de impact meer verdeelt over het hele lichaam in plaats van alleen het hoofd en nek.

Daarnaast zijn nog een aantal regels rondom het veilig gebruik van autostoel en zitverhoger aangepast.

  • Kinderen moeten tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoerd worden
  • De nieuwe autostoeltjes mogen niet meer gebruikt worden in combinatie met de autogordel
  • Autostoelen moeten standaard beschikken over een Isofix bevestiging

 

Wanneer gebruik je de autostoel?

De autostoel is in principe ontworpen om direct vanaf de geboorte te gebruiken. Afhankelijk van het type kinderstoel gebruik je deze totdat je kind 135 cm groot is. Vroeger was het gewicht van een kind bepalend of het een autostoel of zitverhoger moest gebruiken, tegenwoordig is de autostoel verplicht voor alle kinderen tot 135 cm lengte.

 

Verschillende autostoeltjes

Er zijn verschillende autostoeltjes op de markt. Welke je gebruikt hangt af van je kind, de lengte en natuurlijk je eigen voorkeur.

 

Babyautostoeltje

Een babyautostoel met i-Size keurmerk is geschikt voor vanaf 45 cm tot 83 cm. Heb je een oude autostoel? Dan is deze geschikt voor kinderen tot 13 kg.

  • Dit autostoeltje gebruik je door het tegen de rijrichting in te zetten, je kind kijkt dus altijd naar achteren. Hierdoor is je kind beter beschermd tijdens een botsing
  • Het kind wordt vastgezet met een harnas- of een zogenaamde Y-gordel
  • De autostoel met i-Size keurmerk beschikt over een onderstel dat je via Isofix vastzet in de auto. Het onderstel blijft in de auto, waardoor het gebruiksgemak verhoogd wordt. Je klikt de autostoel makkelijk en snel op het onderstel en maakt hem ook zo weer los
  • Autostoelen met oude keurmerk (R44) worden met de autogordel vastgezet in de auto
  • Gebruik je de babyautostoel voorin? Zorg er dan wel voor dat de airbag uitgeschakeld is

 

 

Peuterautostoel

De peuterautostoeltjes zijn geschikt voor kinderen van 60 tot 105 cm. Belangrijk bij het i-Size keurmerk is bovendien dat kinderen ouder dan 15 maanden moeten zijn. Heb je een R44 norm autostoeltje? Dan is deze te gebruiken voor alle kinderen die zelfstandig kunnen zitten en tussen 9 – 18 kg wegen.

 

  • Peuterautostoel worden met een Isofix of de autogordel bevestigd
  • Het autostoeltje beschikt over een harnas of vijfpuntsgordel waarmee je het in de stoel vastzet
  • Voor de R44 norm geldt dat je kind vooruit kijkt (met de rijrichting mee)
  • Voor de nieuwe norm zijn er verschillende modellen. Sommigen kijken vooruit, andere juist achteruit. Het advies is om kinderen tot ze 70 cm zijn sowieso achteruit te laten kijken voor optimale veiligheid tijdens het autorijden

 

Kinderautostoel

Dit zijn i-Size autostoelen die ontworpen zijn voor kinderen vanaf 100 cm (ongeveer 3 jaar) en die gebruikt kunnen worden tot een kind minimaal 135 cm is. Voor de oude R44 norm geldt dat alle stoelen geschikt vanaf 15 tot 36 kg hieronder vallen.

  • De nieuwe i-Size kinderautostoelen zijn voorzien van een hoofd- en zijsteunen, waardoor er optimale bescherming is mocht er sprake zijn van een botsing van opzij
  • Onder kinderautostoelen vallen ook zitverhogers. Deze zijn alleen nog maar te gebruiken voor kinderen groter dan 125 cm en zwaarder dan 22 kilo
  • In de oude R44 norm gaat het bij een kinderautostoel nagenoeg altijd om een verstelbare autostoel. Dit kunnen autostoeltjes met of zonder rugleuning en hoofdsteun zijn

 

Combinatiestoel

Een combinatiestoel is een combinatie van meerdere modellen, waardoor je de autostoel langer kunt gebruiken. Let er wel op dat hierbij vaak concessies gedaan worden, waardoor optimale veiligheid niet altijd even goed gegarandeerd kan worden.

 

Wanneer gebruik je een zitverhoger?

De zitverhoger is voor alle kinderen vanaf een lengte van 125 cm en 22 kilo, ongeacht de leeftijd. In de meeste gevallen betekent dit dat een kind vanaf een jaar of 5 een zitverhoger kan gebruiken. Het is verplicht om kinderen tot ze 135 cm groot zijn te vervoeren in een autostoel of op een zitverhoger. Alhoewel het niet verboden is om zitverhogers zonder rugleuning te gebruiken, is het raadzaam voor het veilig gebruik van een zitverhoger te kiezen voor een model dat wel over een rugleuning beschikt. In de meeste gevallen zijn de rugleuningen afneembaar, waardoor de zitverhoger met je kind meegroeit.

 

Wanneer moet mijn kind een gordel dragen?

Is je kind langer dan 135 cm? Dan is het verplicht om een autogordel te dragen. Het kan zijn dat je kind last heeft van de autogordel. Als de gordel over de hals in plaats van de schouder loopt, laat je kind dan voorlopig nog gebruik maken van een zitverhoger. Heeft je kind nog steeds last van de gordel? Dan kun je een gordelbeschermer kopen.

 

Wanneer een nieuwe autostoel kopen?

Misschien vind je alle bovenstaande richtlijnen wel heel verwarrend. Als uitgangspunt voor het kopen van een nieuwe autostoel kun je dan de volgende regel hanteren: Je kunt de autostoel veilig gebruiken zolang het hoofdje van je kind er niet bovenuit steekt. Is dat wel het geval? Dan is het tijd om een andere autostoel aan te schaffen.

 

Waar moet je opletten bij de koop van een autostoel of zitverhoger?

  • Zorg dat de autostoel of zitverhoger past bij de lengte of het gewicht van je kind
  • Let op het bevestigingssysteem en kies waar jij je het prettigst bij voelt en dat past bij de gewenste autostoel
  • Zorg ervoor dat jij de gordels van de autostoel makkelijk kunt openen, maar je kind niet. Kijk ook of de gordeltjes verstelbaar zijn
  • Let op het keurmerk, dit moet afgebeeld zijn op het autostoeltje (R129 voor i-Size of R44 oud keurmerk)
  • Ga voor veilig en koop een nieuwe autostoel. Bij een tweedehands model weet je niet of deze ooit betrokken is geweest bij een botsing, waardoor de autostoel misschien niet meer veilig is
  • Kijk niet alleen op het design: het design, de kleuren en uitstraling kun je altijd nog aanpassen aan je eigen wensen als je een beetje creatief bent

 

 

Uitzonderingen op het gebruik van autostoeltjes en zitverhoger

Waar regels zijn, zijn er ook altijd uitzonderingen. Niet zo gek, want niet onder alle omstandigheden is het mogelijk om een kind op de juiste wijze te vervoeren. Hieronder vind je de uitzonderingen op het gebruik van een autostoel en zitverhoger.

  • Heb je 3 kinderen, maar in de auto alleen ruimte voor 2 autostoelen? Geen nood, je mag je derde kind gewoon meenemen zonder autostoel. Belangrijk is wel dat je kind dan gebruik maakt van de autogordel, die voor de borst van je kind langs moet lopen.
  • Het is mogelijk om een vrijstelling te vragen voor het gebruik van een autostoel als je kind een gipsbroek draagt
  • Rijd je kind een keer mee met iemand die geen autostoel of zitverhoger heeft? Dat is geen probleem zolang het incidenteel gebeurd. Het kind moet dan wel minimaal 3 jaar oud zijn en gebruik maken van de autogordel. Dit mag overigens alleen op korte afstanden zoals bijvoorbeeld van school naar huis. Veiliger is het natuurlijk als je een autostoel te leen hebt voor iemand die jouw kind moet vervoeren

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelSnel dag en nacht zindelijk met Oopsie Heroes?
Volgend artikel5 Tips om je kind wachten te leren

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in