gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als zwangere is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit zijn 5 vitamines die onmisbaar zijn voor zwangeren.

 

Voeding tijdens de zwangerschap

Waar je normaal alleen moet rondkomen van alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt, is het vanaf het moment van de conceptie zo dat je lichaam ook jouw baby moet voorzien van alles dat nodig is. Daarbij is het lichaam zo gemaakt dat eerst alles naar de baby gaat en dan naar jou. Je bergijpt dat het daarom extra belangrijk is om op je voeding te letten.

Volg je een bepaald dieet of beter gezegd levensstijl? Dan is het een extra uitdaging om voldoende van bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen. Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn alvast 13 dingen die je als zwangere moet eten.

 

 

5 Vitamines die onmisbaar zijn voor zwangeren

Vitamines zijn onmisbaar voor het lichaam. Bepaalde vitamines kan je lichaam in hele kleine hoeveelheden zelf maken. Dat geldt in zeer beperkte mate voor vitamine K. Ook kan je lichaam provitamine A en provitamine D in voeding omzetten naar vitamine A en D. Alhoewel het om kleine hoeveelheden gaat moet je tijdens de zwangerschap erop letten dat je er niet te veel van binnen krijgt.

De volgende 5 vitamines zijn voor zwangere vrouwen extra belangrijk om verschillende redenen:

  • Vitamine A
  • Vitamine B complex
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine E

 

 

Vitamine A tijdens de zwangerschap

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vitamine A is een lastige vitamine. Je wilt er namelijk niet te veel en niet weinig van binnen krijgen. Bij een tekort aan vitamine A kan dit zorgen voor een verstoring in het rijpen van de longen van je baby. Gebeurt weliswaar niet zo vaak, maar het is wel mogelijk. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de celdeling van de foetus..

De maximale aanbevolen hoeveelheid vitamine A ligt op 3.000 microgram per dag. Zou je als zwangere hier overheen gaan, dan zou dit tot de volgende gezondheidsproblemen voor je ongeboren kind op kunnen leveren:

  • Groeiachterstand
  • Afwijkingen aan ogen en huid
  • Schade aan de lever

Alhoewel de kans op een overdosering niet zo hoog is, is het beter om bepaalde voedingsmiddelen niet te gebruiken als je zwanger bent. Je kunt met een gerust hart eigeel en melkproducten of groente en fruit gebruiken waar vitamine A in voorkomt.

Pas wel op met de volgende voedingsmiddelen:

  • Lever (kiplever, smeerworst, paté en leverkaas)
  • Likkepot
  • Hausmacher
  • Vitamine A supplementen of levertraan

 

 

Vitamine B complex

Het zogenaamde vitamine B complex bestaat uit maar liefst 8 verschillende vitamine B soorten: B1, B2, B6, B12, biotine (B8), niacine (B3), panthoteenzuur (B5) en foliumzuur (B11).

Vooral foliumzuur speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Eigenlijk zelfs al voor de conceptie, aangezien je nooit precies weet wanneer de bevruchting plaatsvindt. Foliumzuur is onmisbaar voor de celdeling. Overigens is vitamine B12 net zo belangrijk en mag deze niet onderschat worden.

 

Foliumzuur (B11)

Tijdens de zwangerschap heb je 400 microgram foliumzuur per dag nodig. Dit is ongeveer het dubbele van wat je normaal nodig hebt. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat vanaf het moment van conceptie alles in het teken staat van celdeling. En juist voor deze celdeling is foliumzuur onmisbaar. Het probleem met foliumzuur is dat het weliswaar in onze voeding voorkomt, maar tijdens het kookproces nagenoeg tot 0 afgebroken wordt.

Daarom wordt zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden aangeraden om een foliumzuur supplement te slikken. Het is belangrijk om tot en met de tiende week van de zwangerschap door te gaan met het slikken van foliumzuur. Vaak is een tekort aan foliumzuur verantwoordelijk voor afwijkingen bij een foetus.

Voedingsmiddelen waarin van nature foliumzuur zit zijn onder andere: wortels, asperges, spinazie, kool en lever (let op: lever is juist weer niet goed in verband met een hoog vitamine A gehalte)

 

Vitamine B 12

Vitamine B12 is onmisbaar voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwsysteem van je baby. Bovendien zorgt deze vitamine voor optimale groei, rode bloedlichaampjes en de opbouw van botten. Een tekort aan vitamine B12 kan voor een vroeggeboorte zorgen. Het risico op vroeggeboorte bij een tekort ligt maar liefst 21% hoger.

Omdat vitamine B12 vooral in dierlijke producten voorkomt zie je een tekort vooral bij veganisten en vrouwen die vegetarisch zijn. Mocht je tot deze groep behoren, geef dit dan in elk geval aan bij de verloskundige, zodat ze je nauwlettend in de gaten kan houden.

Voedingsmiddelen waarin vitamine B12 zit: vis, eigeel, vlees, vleeswaren, melk, melkproducten

 

 

Vitamine C

Het mooie van vitamine C is dat het om een wateroplosbare vitamine gaat. Deze plas je dus ook weer uit, waardoor het bijna onmogelijk is om een overdosis van binnen te krijgen. Vitamine C is belangrijk voor je immuunsysteem. Helaas is je ongeboren kind niet in staat om vitamine C in het lichaam op te slaan. Daardoor is het voor jou als moeder extra belangrijk om door de dag heen op verschillende tijdens iets te eten waarin vitamine C zit.

De behoefte aan vitamine C kan stijgen door verschillende factoren. Denk daarbij aan stress, invloeden van buitenaf, slechte voeding en nog veel meer. Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap meer stress, waardoor het dus echt noodzakelijk is om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

 

Voedingsmiddelen waarin vitamine C te vinden is zijn onder andere: vers fruit en groente

5 Vitamines die onmisbaar zijn voor zwangeren groente en fruit

 

Vitamine D

Vitamine D is in tegenstelling tot andere vitamines een vetoplosbare vitamine. In principe kan je lichaam 90% van de behoefte aan vitamine D zelf regelen. Daarvoor is echter wel zon nodig. Bij voldoende zon is de kans op een tekort redelijk klein. Er zijn echter wel uitzonderingen hierop. Als je gesluierd rondloopt of een donkere huid hebt, dan is de kans groot dat je toch een vitamine D tekort hebt of krijgt.

Een tekort aan vitamine D hoef je niet per se te voelen. Daarom is het raadzaam om zeker tijdens een zwangerschap in de winter je vitamine D level even te laten checken. Voor je baby is vitamine D belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en de opbouw van botten. Vitamine D is beperkt in voedingsmiddelen te vinden, maar kan een tekort niet opheffen. Daarvoor heb je echt supplementen nodig.

Let op: slik nooit zomaar vitamine D zonder je level te laten checken. Vitamine D wordt namelijk opgeslagen door je lichaam. Een teveel kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Voedingsmiddelen met daarin vitamine D: vette vis, vlees, eieren, wordt in Nederland toegevoegd aan margarine en halvarine.

 

 

Vitamine E

Vitamine E speelt een belangrijke rol in de bescherming tegen vrije radicalen, die onder andere kanker kunnen veroorzaken. Bovendien verlaagd vitamine E het risico op astma. Diverse studies hebben aangetoond dat kinderen van moeders die voldoende vitamine E binnenkregen een verlaagde kans op het ontwikkelen van astma hebben.

Levensmiddelen met daarin vitamine E zijn onder andere: volkorenproducten, eieren, noten, plantaardige olie

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAlles wat je moet weten over het gewicht van je baby
Volgend artikelZo kies je het juiste dekbed en dekbedovertrek voor je kind

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in