gefeliciTAART.nl - Black Friday

Gefeliciteerd, nieuwe mama! De geboorte van je baby is een bijzondere gebeurtenis en het begin van een compleet nieuw hoofdstuk in je leven. Terwijl je geniet van de eerste kostbare momenten met je pasgeboren kind, is het van groot belang om goed voor jezelf te zorgen in de nasleep van de bevalling. Ontdek nu wat je wel en niet moet doen in de dagen en weken na de geboorte.

 

De bevalling

Een bevalling heeft hoe dan ook impact op je lichaam en moet niet worden onderschat. Zelfs als je een korte en snelle bevalling hebt gehad gaat dit niet ongemerkt langs je lichaam (en geest) heen. Direct na de bevalling voel je waarschijnlijk de adrenaline door je lijf gieren en heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kunt. Toch is het goed om even pas op de plaats te maken en rekening te houden met je lichaam die net een toppresentatie geleverd heeft.

 

Wat je wel mag doen na de bevalling

  1. Rust nemen: Dit is absoluut het belangrijkste wat je kunt doen. Je lichaam heeft hard gewerkt en heeft tijd nodig om te herstellen. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt wanneer je baby dat toelaat.
  2. Huid-op-huidcontact: Huid-op-huidcontact met je baby stimuleert de hechting en reguleert de lichaamstemperatuur van de baby. Probeer je baby zo vaak mogelijk op je blote huid te houden, vooral tijdens het voeden.
  3. Borstvoeding: Als je ervoor hebt gekozen om borstvoeding te geven, probeer dan zo snel mogelijk na de geboorte te starten. Dit bevordert niet alleen de hechting, maar biedt ook voordelen voor de gezondheid van zowel moeder als baby.
  4. Goede voeding: Eet gezonde, voedzame maaltijden om je lichaam te helpen herstellen. Drink veel water om gehydrateerd te blijven. Je mag nu ook weer dingen eten die je tijdens de zwangerschap niet mocht eten.

Leestip: Dit mag je eten als je borstvoeding geeft

  1. Hygiëne: Houd de wond van een keizersnede of episiotomie (scheur) schoon en droog. Als je een vaginale bevalling hebt gehad, spoel je na het toiletgebruik met lauw water en dep je voorzichtig droog, in plaats van te vegen.
  2. Pijnverlichting: Als je pijn hebt na de bevalling, aarzel dan niet om pijnstillers te nemen die zijn voorgeschreven door je zorgverlener. Het is belangrijk dat je zo min mogelijk pijn ervaart tijdens je herstel.
  3. Vraag om hulp: Laat je helpen! Familie en vrienden zijn vaak blij om te assisteren bij huishoudelijke taken, boodschappen doen of gewoon tijd doorbrengen met de baby, zodat jij kunt rusten. Als het even kan maak dan ook gebruik van kraamzorg. Deze kan van een paar uurtjes tot een hele dag helpen met voorkomende klusjes waaronder bijvoorbeeld koken.
  4. Luister naar je lichaam: Als je je niet goed voelt of je zorgen maakt over iets, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verloskundige of arts. Vertrouw daarbij ook vooral op je onderbuikgevoel, dat als moeder extra sterk ontwikkeld is.

Dit mag je wel en niet doen na je bevalling borstvoeding

 

Wat je niet moet doen na de bevalling

Naast het feit dat er dingen zijn die je juist wel moet doen, moet je ook rekening houden met dingen die je beter niet kunt doen.

  1. Overmatige lichaamsbeweging: Vermijd zware lichaamsbeweging en tillen gedurende de eerste zes weken na de bevalling, zeker als je een keizersnee hebt gehad. Geef je lichaam de tijd om te genezen voordat je weer begint met trainen.
  2. Seksuele activiteit: Wacht tot je arts of verloskundige groen licht geeft voor geslachtsgemeenschap. Dit kan variëren, maar meestal wordt aanbevolen om minstens zes weken te wachten.
  3. Negeren van emotionele gezondheid: Postnatale depressie is reëel en kan elke nieuwe moeder treffen. Praat openlijk met je partner, vrienden of een professional als je gevoelens van verdriet of angst ervaart. Ook als het allemaal overweldigend en veel is moet je hierover praten.
  4. Te veel doen: Het is verleidelijk om alles in huis zelf te willen doen, zeker als je in de laatste weken van de zwangerschap niets meer kon doen, maar forceer jezelf niet. De eerste weken na de bevalling moet je je vooral richten op herstel van je lichaam en een band opbouwen met je baby.
  5. Te veel bezoek: Het is oké om bezoekers te vragen om op een later moment langs te komen als je nog niet klaar bent om gasten te ontvangen. Je hebt recht op rust en privacy.
  6. Jezelf vergelijken: Iedere bevalling en herstel is anders. Het heeft geen zin om jezelf met andere moeders te vergelijken. Luister naar je eigen lichaam en behoeften.

 

Onthoud dat de periode na de bevalling één van de meest kwetsbare, maar ook meest bijzondere momenten in het leven van een vrouw is. Geef jezelf de tijd om te herstellen en te wennen aan je nieuwe rol als moeder. Vergeet niet om hulp te vragen wanneer dat nodig is en wees lief voor jezelf. Je doet het geweldig!

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste kinderprogramma’s tijdens de Maand van de Geschiedenis
Volgend artikel4 Vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in