gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vooral aan het einde van de zwangerschap blijkt (door)slapen nog een hele opgave. Daarom geef ik je vandaag 10 tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent. Slaap is namelijk van groot belang, zodat je straks als de kleine er is zo fit als mogelijk bent.

 

Waarom slaap je slechts als je zwanger bent?

Helaas is hier niet een eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk tal van redenen waarom jij als zwangere slecht slaapt. Denk daarbij aan alle veranderingen die je lichaam doormaakt. Een greep uit veelgehoorde klachten, waarom zwangere vrouwen slecht slapen:

  • Vaak moeten plassen
  • Wel moe, maar geen rust in het hoofd en lijf
  • Borsten doen pijn
  • Last van krampen (vaak in het 2e trimester)
  • Veel piekeren
  • Sneller last van kleine geluiden
  • Maagzuur
  • Getrappel in de buik (net als je wilt slapen wordt je kleine wakker)
  • Druk maken over dingen die nog gedaan moeten worden

Er zijn dus allerlei redenen waarom het slapen even niet meer zo lukt als zou moeten. Natuurlijk kun je niet alles veranderen, maar met deze 10 tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent kom je hopelijk al een heel eind.

Nog een kleine tip: als zwangere gebruik je veel meer energie, waarvan de meeste naar de baby in je buik gaat. Je kunt er daarom gerust vanuit gaan dat je meer slaap nodig hebt. Heb je normaal genoeg aan 8 uur, nu je zwanger bent kun je gerust 10 uur slapen om je lichaam alle ruimte te geven om het nieuwe leven in je buik te laten groeien.

 

10 Tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent

Onderstaande tips zijn voor alle zwangere vrouwen of je nu in het eerste of het laatste trimester bent. Veel vrouwen beginnen echter pas vanaf het 2e trimester slaapproblemen te krijgen. Welke tip voor jou werkt zul je uit moeten proberen. Vaak zijn het combinaties van tips die ervoor zorgen dat je in elk geval beter gaat slapen, ook al is het misschien niet vergelijkbaar met de nachtrust van voor je zwangerschap. Mocht je moeite hebben met inslapen, dan helpen deze 5 tips om sneller in slaap te vallen misschien wel.

 

1. Sla snacks op de (late) avond liever over

Het is een feit dat je als zwangere vaak meer trek hebt. Toch is het voor je nachtrust beter om vooral de (late) snack over te slaan. Probeer tot 2 uur voor bedtijd niets meer te snacken. Deze snacks kunnen namelijk brandend maagzuur veroorzaken. Mocht je toch last hebben van brandend maagzuur? Zorg dan dat je hoofd wat hoger op de kussens ligt.

 

 2. Slaap op je linkerzij

Op je zij slapen is tijdens de zwangerschap sowieso een pre. Slaap je op je linkerzij dan is dat nog beter. Verschillende studies hebben uitgewezen dat de bloedtoevoer en toevoer van voedingsstoffen naar je baby toe verhoogd worden als je op je linkerzij slaapt. Op de rug slapen wordt afgeraden, omdat dit je ademen kan bemoeilijken en rugpijn kan veroorzaken.

3. Zorg voor optimale ondersteuning

Een speciaal zwangerschapskussen of zelfs een speciaal matras zorgen voor optimale ondersteuning voor je buik en benen. Een zwangerschapskussen vergemakkelijkt ook je lighouding als je niet gewend bent om op je zij te slapen. Heb je geen zwangerschapskussen? Gebruik dan een aantal gewone kussens en probeer de juiste ondersteuning te vinden.

10 Tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent 1

 

4. Sta op en doe iets vervelends

Dat klinkt inderdaad heel gek en vooral tegenstrijdig. Je ligt immers in bed om de benodigde uren slaap te krijgen. Blijf je echter piekeren en heen en weer draaien, dan is het beter om even op te staan. Zoek iets waarmee je je bezig kunt houden en kies daarbij vooral iets dat heel vervelend is.

Vouw bijvoorbeeld de was op of ga een beetje ijsberen. Het gaat erom dat je je gedachten even ergens anders op focust. Door iets te doen wat je eigenlijk verveelt gaat je lichaam makkelijker in slaapstand. En dan kun je sneller terug naar bed en dan hopelijk wel slapen.

 

5. Kies voor een kort middagslaapje

Heb je de tijd en mogelijkheid, doe dan tussendoor een middagslaapje. Let wel op: zorg ervoor dat je nooit langer dan 30 minuten slaapt. Als je te lang slaapt ontregel je juist je nachtrust en zul je in de avond (nog) meer moeite hebben om in slaap te vallen. Een korte, maar krachtige powernap zoals de Amerikanen zeggen kan echter wonderen doen. Hiermee krijg je net voldoende energie om de dag op een prettige manier door te komen.

 

6. Zorg voor een koele ruimte

Tijdens de zwangerschap heb je het al snel veel warmer. Zorg daarom voor een koele, maar aangename slaapkamer. Houd een extra deken binnen handbereik, mocht je het toch te koud vinden, dan kun je altijd nog een extra deken erbij pakken. Ook slapen met een raam open is een optie voor een goede nachtrust.

 

7. Blijf ver van elektronica

Zorg ervoor dat je optimaal tot rust komt voordat je naar bed gaat. Dit betekend dat je alle elektronica uit handen legt. 30 Minuten voordat je naar bed gaat leg je je telefoon opzij, gaat de tv uit en de laptop dicht. Hierdoor krijgt je lichaam rust en kun je je op je gemak voorbereiden op de komende nacht. Deze tip geldt overigens niet alleen als je zwanger bent. Wil je sneller in slaap vallen? Creëer dan rust.

10 Tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent 2

8. Blijf in beweging

Als het enigszins mogelijk is: blijf in beweging. Door regelmatig te bewegen blijf je niet alleen fit en gezond, maar verbruikt je lichaam ook extra energie. Dit zorgt ervoor dat je in de avond moe bent en sneller en makkelijker kunt slapen. Daarnaast voorkom je hiermee beenkrampen.

 

9. Drink voldoende

Zorg dat je overdag minimaal 1,5 – 2 liter drinkt. Denk daarbij aan water, thee, koffie (met mate) en sap. Houd bij het drinken rekening met je bedtijd en drink 1 uur voor je gaat slapen niets meer. Als zwangere zul je al veel frequenter naar het toilet moeten om te plassen, als je vlak voor het slapen gaan drinkt wordt dit alleen erger. Te weinig drinken kan natuurlijk ook weer problemen opleveren.

 

10. Zorg voor rust en een donkere ruimte

Je hebt slaap hard nodig, daarom moet je zorgen dat de slaapkamer een oase van rust is. Ruim zo veel als mogelijk op en zet de ramen overdag even open. Zorg dat je gordijnen de kamer goed verduisteren. Zet alle apparatuur met lichtgevende knopjes uit of hangt er iets voor, zodat je niet gestoord wordt door het licht.

 

Heb je nog een aanvullende tip voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent? Ik ben benieuwd.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap
Volgend artikelBabyshower etiquette dit moet je weten

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in