gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ben je zwanger? Gefeliciteerd. Er komen een heleboel nieuwe dingen op je af, waaronder het kiezen van een naam voor je kind. Vandaag geef ik je 10 tips voor het kiezen van de juiste naam voor je baby.

 

Kiezen van een naam

Voor de één is een naam zo bedacht, een ander heeft er nagenoeg de hele zwangerschap voor nodig. Het maakt niet uit hoe lang je nodig hebt, als je maar achter de gekozen naam staat. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan snel onderstaande 10 tips voor het kiezen van de juiste naam voor je baby.

 

1. Spreek de naam hardop uit

Heb je een naam of een naamcombinatie die je wel leuk vindt gevonden? Spreek deze dan eerst hardop uit. Zorg ervoor dat de gekozen naam (of namen) geen tongbreker is en lekker in de oren klinkt. Kies bijvoorbeeld voor namen waarvan de letters goed bij elkaar passen. Of laat de tweede naam beginnen met de eindletter van de eerste naam. Mijn dochter heet bijvoorbeeld Tirza Anna en mijn zoon Stefan Jeremia.

 

2. Kort en bondig

Hou je van lange en ingewikkelde namen? Bedenk dan vooraf of je kind hier wel zo blij mee gaat zijn. Grote kans dat hij/zij te maken krijgt met het afkorten van zijn/haar naam. Dat is op zich niet zo erg, zolang de naam op een leuke manier afgekort kan worden. Heb je een lange of moeilijke achternaam? Dan kun je beter voor een korte en krachtige voornaam zorgen.

 

3. Hou de spelling simpel en praktisch

Niets zo frustrerend als een kind dat telkens uit moet leggen hoe de naam geschreven moet worden. Natuurlijk is een uniek geschreven naam hartstikke leuk, maar in praktisch opzicht is het heel wat minder. Ik merk dat ook bij mijn dochter: ondanks dat de naam zo simpel en kort mogelijk is gehouden, krijgt zij vaak met verkeerde spelling te maken (Thirza, Tirsa, Tirzah…). Dit gebeurd natuurlijk nog sneller als je voor een minder vaak voorkomende naam kiest of het om een niet Nederlandse naam gaat.

 

4. Denk na over nicknames

Voordat je een naam kiest, kun je ook nadenken over een nickname, de verkorte versie van de naam of een koosnaampje. Natuurlijk kun je nagenoeg elke naam afkorten (zelf heb ik een zeer korte naam, waar vaak kort en kracht ‘An’ van wordt gemaakt), maar hoe langer hoe makkelijker het is om een naam af te korten. Zo kun je van Nathaniel makkelijk Nathan maken en van Abbygail maak je al snel Abby.

 

5. Let op de initialen

Hier heb ik voor mijn kinderen heel erg op gelet: aanvankelijk had ik namelijk de combinatie Naomi Sara in mijn hoofd (maar bij nader inzien vond ik de initialen NS toch wat minder leuk). Dat geldt ook voor Beverly Haily (initialen B.H.) of Samantha Maria (SM). Dat kun je natuurlijk ook voorkomen door je kind maar één naam te geven.

 

10 Tips voor het kiezen van de juiste naam voor je baby 2

 

6. Houd tradities in ere

Soms is het goed om voor het kiezen van een naam bepaalde tradities in ere te houden. Natuurlijk hoef je je kind niet per se Jacobus of Elisabeth als roepnaam te geven, je kunt een bepaalde naam uit de familie ook als tweede naam kiezen. Of wees creatief en voeg namen samen: heet je moeder Anne en de moeder van je partner Marie, maak er dan Annemarie van. Bij het kiezen van een naam kun je ook de naam van een dierbaar overleden familielid overwegen. Zo lang je er zelf maar achter kunt staan.

 

7. Wees origineel

Er is niets mis met het kiezen van een originele of exotische naam. Let er dan alleen wel op dat je niet overdrijft. Een naam als Quinoa zorgt al gauw voor associaties met eten en dat zal het kind snel genoeg merken. Pesterijen vanwege de naam liggen dan al snel op de loer. Wil je toch exotisch gaan of origineel zijn? Kies dan voor Gwendolyn of Philou.

 

8. Kies voor een (niet) populaire babynaam

Elk jaar worden lijsten opgesteld met populaire kindernamen. Je kunt hier twee kanten mee op: je vindt het niet erg dat je kind een naam krijgt die je vaker tegenkomt of je kiest juist voor een niet zo populaire naam. Daarnaast kun je natuurlijk lijsten raadplegen van voorgaande jaren. Misschien zit daar juist die ene leuke naam voor je zoon of dochter bij.

9. Zoek de betekenis van een naam op

De betekenis van een naam speelt niet voor een ieder een rol, maar er zijn ook genoeg ouders die het wel belangrijk vinden om een naam met een bepaalde betekenis te kiezen.  Benieuwd naar de betekenis van een naam? Op betekenisnamen.nl kun je heel snel en makkelijk zoeken op namen en hun betekenis.

 

10 Tips voor het kiezen van de juiste naam voor je baby 2

 

10. Wacht tot na de geboorte met kiezen van een naam

Soms kom je er ondanks alle boeken, Googlen en discussiëen met je partner niet uit. Of je staat lijnrecht tegenover elkaar of je kunt werkelijk geen enkele passende naam vinden. Soms is het dan handig om gewoon te wachten tot na de geboorte. Dan zie je meteen of de naam die je in gedachten hebt wel bij je baby past. Mijn ouders hadden voor mij alleen een jongensnaam bedacht, groot was de verrassing toen ik dus een meisje bleek te zijn 😉 Helaas, een meisjesnaam hadden ze niet bedacht, maar gelukkig liep er toevallig iemand in het ziekenhuis rond met de naam Anja en die vonden ze wel bij mij passen.

 

Waar let jij op bij het kiezen van de juiste naam van je baby?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZoo Zajac gratis alternatief voor dierentuin
Volgend artikel12 Tips tegen brandend maagzuur tijdens zwangerschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in