gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ondanks dat we in de 21ste eeuw leven blijven talloze mythes rondom de zwangerschap op het internet ronddolen. Ondanks het feit dat het vaak achterhaalde mythes zijn, zijn er genoeg vrouwen die deze dingen geloven. Daarom vandaag: 12 mythes rondom de zwangerschap ontkracht.

 

12 Mythes rondom de zwangerschap ontkracht

Als je eenmaal zwanger bent zul je te pas en te onpas allerlei adviezen krijgen. Van niet op de buik slapen tot de misselijkheid heb je alleen in het eerste trimester. Vaak goed bedoelde adviezen, maar helaas vaak ook helemaal niet waar.

 

1. Brede heupen voor een makkelijke bevalling

Als je gezegend bent met wijde heupen, dan hoef je niet bang te zijn voor de bevalling. Helaas, een mythe die nog door veel vrouwen geloofd wordt. Helaas hebben je heupen niets te maken met een makkelijke of moeilijke bevalling. Wat er dan wel toe doet? Dat is je bekken. Helaas kan dat niet vooraf gemeten worden, waardoor je echt moet wachten tot de bevalling zelf.

 

2. De vorm van je buik verraadt het geslacht van de baby

Een veelgehoord zwangerschapsfabeltje is dat de vorm van je buik het geslacht van de baby verraadt. Een hoge buik duidt op een meisje, een lage buik op een jongen. Of een puntige buik wijst op een jongen een ronde buik wijst op een meisje. De vorm van je buik zegt helemaal niets over het geslacht van de baby. Zelf had ik het juist andersom: bij mijn zoon had ik een ronde buik en bij mijn dochter een echte puntbuik. Wil je het geslacht weten? Dan is een echo de enige manier om erachter te komen.

 

3. Meerdere echo’s zijn schadelijk voor de baby

Sommige vrouwen zijn bang om niet te veel echo’s te laten maken van de baby. Nu is daar de laatste tijd de discussie weer over opgelaaid, maar vooralsnog kan dit ontkracht worden. Het maken van een echo behoort tot de meeste veilige opties om de groei en ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap te volgen.

 

12 Mythes rondom de zwangerschap ontkracht echo

 

4. Je mag als zwangere niet op je buik liggen

Voorop gesteld dat er slechts weinig mensen zijn die op hun buik liggen: er is niets onveilig aan om dit te doen als je zwanger bent. Zo lang je er maar op let dat je zelf comfortabel ligt. Je baby zal hier in elk geval geen hinder van ondervinden.

 

5. Je mag niet rennen als je zwanger bent

Dit is niet helemaal een mythe, maar moet iets genuanceerder gezien worden. Je mag namelijk wel blijven lopen en rennen, ALS je gezond bent. Heb je last van een verhoogde bloeddruk, ben je zwanger van een meerling of heb je nooit eerder gerend? Dan is het af te raden om te gaan rennen tijdens de zwangerschap.

 

6. Ochtendmisselijkheid: daar heb je alleen in de ochtend last van

Helaas doet de naam vermoeden dat alleen in de ochtend misselijk bent en dat dit in de loop van de dag voorbij gaat. De praktijk is helaas vaak anders: in de ochtend zal de misselijkheid misschien het ergst zijn, dat is echter geen garantie dat je er de rest van de dag geen last van hebt.

Leestip: Tips tegen misselijkheid in de zwangerschap

 

 

7. Doe afstand van je kat

Helaas zijn er nog steeds mensen die afstand doen van hun huisdier op het moment dat er sprake is van een zwangerschap. Niet alleen honden, maar ook van katten wordt afstand gedaan. Vaak naar aanleiding van het feit dat een kat toxoplasmose  over kan brengen. Dit is schadelijk voor de baby. Dat wil echter niet zeggen dat je afstand moet doen van je kat. Door voorzorgsmaatregelen te nemen kun je besmetting voorkomen. Laat je partner de kattenbak verschonen of draag handschoenen als je dit doet.

12 Mythes rondom de zwangerschap ontkracht huisdieren

 

8. Een zwangerschap is onvergetelijk en mooi

Dat is misschien een droom, hoop en verlangen van elke vrouw. Helaas valt dit in de praktijk vaak tegen. Altijd maar blij zijn omdat je zwanger bent en een kind draagt, dat zit er voor de meeste vrouwen niet in. Veel vrouwen worden onzeker van hun lichaam, krijgen last van de hormonen die door het lijf gieren en in sommige gevallen is er zelfs sprake van depressiviteit. Houd hier ook rekening mee als je met een zwangere in gesprek bent. Niet elke vrouw is 24/7 blij en gelukkig.

 

9. Af en toe een drankje is geen probleem

Sommige vrouwen denken dat af en toe een drankje nemen tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Het tegendeel is waar! Van elk glaasje dat jij drinkt gaat een deel naar je baby, inclusief de alcohol. De placenta vormt namelijk geen barrière voor alcohol. In het ergste geval kan je baby daar verschillende dingen aan over houden, waaronder FASD (Foetaal Alcohol Syndroom). Aangezien de wetenschap er nog niet uit is hoeveel alcohol nodig is om problemen te veroorzaken is het van groot belang dat je alcohol vermijdt tijdens de zwangerschap. Kies daarvoor in de plaats voor mocktails en alcoholvrij.

 

10. Je raakt alle gewicht kwijt tijdens de geboorte

Het lijkt ideaal en elke vrouw zal er wel van dromen: tijdens de geboorte raak je direct al je zwangerschapskilo’s kwijt. Ook dit betreft helaas een grote mythe. Ja, er gaan heel wat kilo’s vanaf: je kind weegt een paar kilo, je raakt vocht en wat bloed kwijt, maar… je lichaam heeft meer tijd nodig om alle extra kilootjes van de zwangerschap weer kwijt te raken. Geef je lichaam voldoende tijd om te ontzwangeren en weer op je streefgewicht te komen.

 

11. Keizersnee is makkelijker dan een natuurlijke bevalling

Dit is bijna een beschuldiging en belediging naar alle moeders die niet op een natuurlijke manier (kunnen) bevallen. Veel vrouwen vergeten dat een keizersnee een operationele ingreep is. De moeder krijgt een verdoving waardoor ze op dat moment niet voelt wat er gebeurt (en dat is maar goed ook).

Tijdens een keizersnee wordt door verschillende lagen in de buikwand gesneden. Organen worden tijdelijk verplaatst om uiteindelijk bij de baby te komen. Nadien wordt alles weer teruggeplaatst en de wond dichtgemaakt. Vervolgens mag de nieuwbakken moeder een aantal weken niet tillen en moet ze opletten op de wond.

Na een ongecompliceerde natuurlijke bevalling mag je gaan en staan waar je wil en je hoeft geen rekening te houden met een grote wond op je buik. Wil je je kind tillen? Geen probleem? Dus nee, een natuurlijke bevalling is vaak makkelijker dan een keizersnee.

 

12. De baby krijgt niets mee van de buitenwereld

Er zijn nog steeds mensen die denken dat een baby niets meekrijgt van de wereld buiten de buik. Dat is echter niet waar. Baby’s horen niet alleen stemmen en geluid, ze kunnen de buitenwereld ook proeven door het eten en drinken dat jij nuttigt. Verder kunnen baby’s dromen en op de wereld om zich heen reageren.

 

Welke van bovenstaande mythes geloofde jij tijdens de zwangerschap?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHet bevallingsverhaal van… Dayenne deel 2
Volgend artikelOnbeperkt eten, drinken en fun bij Fusion Dome Ede

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in