gefeliciTAART.nl - Black Friday

Elke zwangere krijgt er vroeg of laat wel mee te maken: brandend maagzuur. Vandaag geef ik je 12 tips tegen brandend maagzuur tijdens zwangerschap. Als zwangere hoef je namelijk niet rond te blijven lopen met deze kwaal. Veilige en makkelijke tips om de zwangerschap probleemloos door te komen.

 

Waarom brandend maagzuur tijdens zwangerschap?

Dat je tijdens je zwangerschap last hebt van brandend maagzuur heeft alles te maken met je hormonen. Progesteron zorgt ervoor dat al je spieren verslappen en dat geldt helaas ook voor je maagklep. De maagklep voorkomt normaal gesproken dat er maagzuur in je slokdarm terecht komt. Doordat de spieren verslappen gebeurd dit echter wel.

Daarnaast speelt ook de steeds groter wordende baarmoeder een rol bij de vorming van maagzuur. De baarmoeder brengt de maag in verdrukking, waardoor er maagzuur gevormd wordt.

 

12 Tips tegen brandend maagzuur tijdens zwangerschap

Nu je de oorzaak kent, ben je natuurlijk op zoek naar tips om brandend maagzuur aan te pakken of beter nog om te voorkomen. Helemaal voorkomen is helaas niet mogelijk, maar je kunt wel een aantal dingen doen om de kans op brandend maagzuur te verkleinen.

 

1. Neem kleine porties

Als je last hebt van misselijkheid dan zal het waarschijnlijk geen probleem zijn om kleine porties te eten. Heb je echter nergens last van en goede trek? Zorg er dan voor dat je niet zo veel eet, dat je werkelijk helemaal vol zit. In plaats van 3 maaltijden per dag te eten kun je beter 5 – 6 kleinere maaltijden per dag nemen.

2. Eet langzaam

Naast het feit dat je kleinere porties moet eten, is het ook noodzakelijk om langzaam te eten. Neem de tijd voor het eten en zorg dat je geniet. Hierdoor voorkom je overigens ook dat je te grote porties eet, aangezien je met langzaam eten sneller vol bent.

 

3. Weinig drinken tijdens maaltijd

Wil je tijdens het eten iets drinken? Sla dan niet een heel glas achterover, maar neem telkens kleine slokjes. Het is sowieso beter om pas na het eten of ruim voor het eten te gaan drinken. Ook hiermee kun je brandend maagzuur tijdens de zwangerschap voorkomen.

 

4. Ga zitten of staan na het eten

Wat je ook doet na het eten, voorkom dat je gaat liggen of voorover moet bukken. Ga na het eten rustig rondlopen of op je gemak zitten en relax. Ga je liggen of voorover buigen, dan zorg je ervoor dat maagzuur terug loopt in de slokdarm met brandend maagzuur als gevolg.

 

5. Niet eten voor het slapen gaan

Het lijkt zo verleidelijk, zeker als je zwanger bent: nog een hapje eten voordat je naar bed gaat. Toch is dit af te raden. Sterker nog: het beste is om 3 uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten. Dit sluit perfect aan op het punt hierboven, aangezien je na het eten niet moet gaan liggen. Overigens geldt dat niet alleen voor eten, maar ook voor (heel veel drinken).

 

6. Hoger  liggen in bed

Heb je toch last van brandend maagzuur? Zorg er dan voor dat je hoofd en je borstkas iets hoger liggen. Je kunt hiervoor speciale kussens kopen of je zorgt dat je poten onder het bed aan de voorkant iets hoger staan. Een zwangerschapskussen kan hier ook uitkomst bieden.

 

 7. Triggers van brandend maagzuur tijdens zwangerschap

Zorg ervoor dat je precies weet wat brandend maagzuur triggert. Dit kan van persoon tot persoon verschillen, maar grote boosdoeners zijn onder andere: vet, caffeïne, chocolade en citrusvruchten. Probeer voorzichtig uit te zoeken wat voor jou triggers zijn en eet deze met mate of niet tijdens je zwangerschap.

 

 8. Draag loszittende kledingstukken

Het klinkt misschien een beetje raar, maar door loszittende kledingstukken te dragen kun je ook al heel wat ellende voorkomen. Draag mooie, maar niet te strak zittende zwangerschapskleding, waarin je je comfortabel voelt. Strakke kleding kan de druk op je maag verhogen en brandend maagzuur tot gevolg hebben.

 

9. Probeer gember

Gember is een must als je last hebt van misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Daarnaast helpt gember ook als je maagproblemen hebt, waaronder brandend maagzuur.  Let er wel op dat je gember met mate gebruikt tijdens de zwangerschap.

 

12 Tips tegen brandend maagzuur tijdens zwangerschap 1

 

10. Natuurlijke middelen tegen brandend maagzuur

Gember heeft een uitgesproken smaak waar niet iedereen van houdt. Mocht je gember niet lekker vinden, dan kun je voor een ander natuurlijk middel kies. Denk daarbij aan pepermunt, appelazijn (let op: dit kan gek genoeg ook brandend maagzuur veroorzaken) of water met daaraan toegevoegd een beetje lemon.

 

11. Antacida (maagzuurremmer) gebruiken

Werken voorgaande tips niet of heb je heel veel last van brandend maagzuur? Dan kun je het gebruik van een maagzuurremmer (antacida) overwegen. De meeste maagzuurremmers zijn gemaakt van calcium en magnesium en daardoor onschadelijk voor jou en je ongeboren kind. Voorkom het gebruik van maagzuurremmers met daarin aluminium, aangezien deze constipatie veroorzaken en bovendien schadelijk zijn voor je baby.

 

12. H2 blokkers (antagonisten)

Mocht je nu echt overmatig last hebben van brandend maagzuur? Dan zou je in overleg met de dokter H2 blokkers kunnen gebruiken. Het is niet het meest voor de hand liggende en zeker geen aanrader op lange termijn, maar het is wel een effectieve manier om snel van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap af te komen.

 

Heb jij last van brandend maagzuur en wat gebruik je ervoor?

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Tips voor het kiezen van de juiste naam voor je baby
Volgend artikelHelp! Alle Dagen Heel Druk!

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in