gefeliciTAART.nl - Black Friday

In Nederland is het traditie om de geboorte van een kind aan te kondigen met een geboortekaart voor familie en vrienden. Ontdek alles wat je wil weten over geboortekaartjes: geschiedenis geboortekaartjes, verschillende soorten kaarten en tips voor het kiezen van het perfecte geboortekaartje.

 

Geschiedenis van geboortekaartjes

Het gebruik van geboortekaartjes gaat terug tot de oudheid. In de oudheid werden baby’s vaak beschouwd als een geschenk van de goden en werden er ceremonies gehouden om hun geboorte te vieren. Vaak werden er bij deze ceremonies kaarten uitgedeeld om het nieuws van de geboorte te verspreiden.

In de middeleeuwen werden geboortekaartjes gebruikt door adellijke families om de geboorte van een erfgenaam aan te kondigen. Deze kaarten waren vaak voorzien van het familiewapen en werden verzonden naar andere belangrijke families en leden van de koninklijke hoven.

In de 19e eeuw werd het gebruik van geboortekaartjes populair bij de bredere bevolking. Met de opkomst van de moderne druktechnologieën werd het gemakkelijker en goedkoper om kaarten te produceren. De kaarten werden vaak versierd met linten, strikjes en kant en werden verzonden naar vrienden, familie en buren om de geboorte van de baby aan te kondigen.

Inmiddels kiezen steeds meer mensen voor het versturen van online geboortekaartjes. Daarmee bespaar je niet alleen het milieu, maar ook postzegelkosten, aangezien de kaarten makkelijk en snel via e-mail of whatsapp gestuurd kunnen worden.

Gelukkig zijn er nog steeds bedrijven die geboortekaarten ontwerpen en deze ouderwets via de post versturen. Wil je het extra leuk maken? Dan verstuur je de geboortjekaartjes met bijpassende geboortezegels

 

Soorten geboortekaartjes

Zoveel smaken, zo veel wensen en mogelijkheden. Op het gebied geboortekaartjes is er best veel mogelijk. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten geboortekaartjes. Voor welke je uiteindelijk kiest hangt helemaal af van je eigen wensen en voorkeur.

 

Traditionele kaarten

Dit zijn de klassieke geboortekaartjes die je waarschijnlijk kent, omdat de kans groot is dat deze in je eigen babyalbum te vinden is. Ze zijn meestal gemaakt van karton en voorzien van de naam van de baby, de datum van de geboorte en eventueel een foto van de baby. Vaak zijn het kleurrijke kaarten met een leuke opdruk. Deze kaarten worden vaak gewoon ouderwets per post verzonden naar vrienden en familie. Ideaal: want op die manier hebben de ontvangers gelijk een leuk aandenken aan de geboorte van de baby.

 

Moderne kaarten

Moderne geboortekaartjes zijn vaak minimalistisch en strakker dan traditionele kaarten. Voor het ontwerp wordt gebruik gemaakt van felle kleuren, geometrische vormen en eigentijdse lettertypen. De kaarten worden afgedrukt en verstuurd met de post.

 

Foto-kaarten

Foto-kaarten zijn geboortekaartjes waarbij een foto van de baby centraal staat. Dit kan een foto zijn van de baby alleen of van de baby met de ouders of andere familieleden. Deze geboortekaartjes zijn behoorlijk populair omdat ze een persoonlijk tintje geven aan de aankondiging van de geboorte. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor direct na de geboorte aan de slag moet om een leuke foto te maken (of te laten maken) en dat het lastig is om dan bij voorbaat een proefdruk aan te vragen.

 

Online kaarten

Online geboortekaartjes zijn een moderne optie voor ouders die de aankondiging van de geboorte van hun baby digitaal willen doen. Deze kaarten kunnen worden verstuurd via e-mail, whatsapp of via social media. Ideaal als je familie in het buitenland hebt wonen, waarbij het niet gegarandeerd is dat post (op tijd) afgeleverd wordt.

 

Tips voor het kiezen van het perfecte geboortekaartje

Ben jij zwanger? Loop je langzaam richting het einde van je zwangerschap? Dan wordt het tijd om te bedenken wat voor geboortekaartje je wil hebben. Dat begint bij het kiezen van welke soort geboortekaart je wil tot aan het eigenlijke ontwerp. Hieronder staan nog meer tips voor het kiezen van het perfecte geboortekaartje

 

Begin op tijd

Je hebt natuurlijk een uitgerekende datum, maar lang niet alle baby’s laten ook daadwerkelijk zo lang op zich wachten. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het kiezen van het geboortekaartje. Als je te lang wacht, kan het zijn dat je niet genoeg tijd hebt om alle opties te bekijken en de perfecte geboortekaart te vinden.

 

Kies een thema

Soms kan het handig zijn om een thema te kiezen voor het geboortekaartje. Met een thema kun je de kaart personaliseren en uniek maken. Denk bijvoorbeeld aan een dieren- of natuurthema of een thema dat past bij de stijl van de babykamer.

 

Houd het simpel

Het is verleidelijk om een geboortekaartje te kiezen met allerlei versieringen en details, maar is minder juist meer. Een simpele kaart met een mooie foto en de belangrijkste informatie is vaak al genoeg. Vergeet overigens niet op de kaart aan te geven of je kraambezoek op prijs stelt en of je bepaalde rusttijden aan wilt houden.

 

Stel een budget op

Geboortekaartjes kunnen variëren in prijs, afhankelijk van het ontwerp en de hoeveelheid kaarten die je nodig hebt. Het is belangrijk om je budget in gedachten te houden bij het kiezen van een kaart.

 

Kies een betrouwbare leverancier

Zorg er in elk geval voor dat je een betrouwbare leverancier kiest voor het drukken van de geboortekaarten. Lees reviews en vraag naar referenties om er zeker van te zijn dat je een kwalitatief hoogwaardig product krijgt. Het laatste dat je wil is stressen, omdat de drukker zijn afspraken niet nakomt.

 

Laat een proefdruk maken

Op papier kan alles er heel mooi uitzien, maar beter is het om vooraf een proefdruk te vragen. Op die manier kun je nog aanpassingen laten maken, mochten er dingen niet naar wens zijn. Vaak zit dit bij de service inbegrepen, maar vraag dit zeker nog even na voordat je met een drukkerij in zee gaat.

 

Geniet van het hele proces

Zoals met zoveel voorbereidingen naar de geboorte van de kleine toe, moet dit geen stressmoment zijn, maar juist iets om naar uit te kijken. Het kan lastig zijn als je partner en jij hele andere ideeën hebben over hoe het geboortekaartje eruit moet zien. Dan is het zaak om samen tot een compromis te komen en een kaart te kiezen die jullie beiden leuk vinden.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips overstappen van borstvoeding naar flesvoeding
Volgend artikelLeren fietsen zonder zijwieltjes stappenplan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in