Vrouwen met een kinderwens of vrouwen met een uitblijvende menstruatie zullen al snel naar een zwangerschapstest grijpen. Maar wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen? En hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest? Ontdek alles wat je moet weten over een zwangerschapstest.
Table of Contents
Wat is een zwangerschapstest?
Zoals de naam al zegt is het een test die aangeeft of je al dan niet zwanger bent. Er zijn verschillende manieren om deze test uit te voeren: met urine of via je bloed. Voor thuis is de urinetest de enige test om achter een zwangerschap te komen. Via je urine wordt het HCG hormoon gemeten, dit neemt toe als je zwanger bent.
Welke zwangerschapstests kopen?
In de handel zijn voor thuisgebruik twee verschillende tests beschikbaar. Het gaat hierbij om de vroege zwangerschapstest (early pregnancytest) en de klassieke zwangerschapstest.
Wat is de vroege zwangerschapstest (early pregnancy test)?
Met deze test kun je in principe al vier dagen voor je menstruatie vaststellen of er sprake is van een zwangerschap. Je vindt deze test onder andere bij de Action.
Wat is de klassieke zwangerschapstest?
Met de klassieke zwangerschapstest moet je wachten met testen tot de eerste dag van je menstruatie of beter gezegd de dag dat je eigenlijk had moeten menstrueren. Bij een zwangerschap blijft je menstruatie uit, dus wordt deze dag de NOD genoemd (Niet Ongesteld Dag).
Zwangerschapstest via bloed
Als je twijfelt aan de uitslag of er is onverhoopt toch wat bloedverlies dan kun je naar de huisarts gaan voor een bloedtest. Een bloedtest is de meest betrouwbare methode om een zwangerschap vast te stellen. Deze kan ook al een dag voor je verwachte menstruatie gedaan worden.
Wanneer kun je het best een zwangerschapstest doen?
Als je een kinderwens hebt is de kans groot dat je niet kunt wachten met testen. Toch is het goed om niet direct te gaan testen om teleurstelling te voorkomen. Of juist om te voorkomen dat je onnodig negatief test, terwijl je misschien wel gewoon zwanger bent. Je kunt het beste testen op het moment dat je menstruatie uitblijft en je de eerste zwangerschapstekenen opmerkt.
Leestip: Deze 9 tekenen kunnen op een zwangerschap wijzen
Op welk tijdstip kun je het beste een zwangerschapstest doen?
De test kun je het beste uitvoeren met ochtendurine. Dan is namelijk de HCG concentratie het hoogst. Dat komt omdat je in de nacht doorgaans niet drinkt, waardoor je urine geconcentreerd is en dat is nodig voor een correcte uitslag. Direct na het opstaan is dus hét moment om te testen. Als je nachtdienst hebt kun je het testen verschuiven tot na je slaap.
Hoe werkt een zwangerschapstest?
Of het nu om een vroege of klassieke test gaat, ze werken eigenlijk allemaal volgens hetzelfde principe. De test meet de hoeveelheid HCG. HCG is het hormoon dat door de placenta geproduceerd wordt als er sprake is van een zwangerschap. Overigens staat HCG voor humaan chorion gonadotropine.
Voor een positieve zwangerschapstest is een HCG gehalte van 25mIU/ml nodig. Deze waarde krijgt je urine ongeveer 2 dagen na innesteling van de bevruchte eicel. Dit komt meestal overeen met de eerste dag van je uitblijvende menstruatie.
De meeste zwangerschapstests zijn 95-99% betrouwbaar. Helaas geven veel vrouwen aan dat bepaalde tests beter werken dan andere. Zo komt de zwangerschapstest van de Action als heel betrouwbaar uit de bus, terwijl de reguliere testen van Clear Blue of Kruidvat het minder goed doen als het aankomt op betrouwbaarheid. Overigens geldt dit dan weer niet voor de vroege testen, die over het algemeen wel betrouwbaar zijn.
Hoe gebruik je een zwangerschapstest?
Een test is heel makkelijk uit te voeren. Je opent de verpakking en houdt de voorkant zonder dop in de urinestraal. Doe dit ongeveer 5 seconden, zodat je zeker weet dat er voldoende urine op is gekomen. Als alternatief kun je ook een schone beker gebruiken en daarin plassen. Daarna kun je de test ongeveer 20 seconden in de urine houden.
Hoe lang je moet wachten op het resultaat staat op de verpakking. In de meeste gevallen is dat 3 – 5 minuten. Zodra de HCG in je urine in aanraking komt met de enzymen van de test reageert deze daarop. Je ziet dit doordat er een extra streep verschijnt of bij gebruik van een digitale zwangerschapstest een lachend gezicht of de woorden zwanger, al dan niet met hoe lang je zwanger bent.
Het controle streepje zie je overigens altijd en betekend alleen dat de test naar behoren werkt. Zie je alleen een hele lichte streep? Doe dan een paar dagen later nog een keer een test. De hormonen vermenigvuldigen elke dag namelijk 1.5 tot 2 keer, waardoor je hoe langer je zwanger bent, meer hormonen in de urine vindt.
Let op: is de aangegeven tijd verlopen? Dan is de test niet meer betrouwbaar, zelfs als er dan ineens een hele lichte streep te zien is. Dat komt omdat de teststreep reageert op lucht en de vochtigheid van de urine. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de positieve teststreep ingedroogd en verdwijnt. Wil je dus bewijs bewaren? Maak dan een foto van de positieve zwangerschapstest.
Alles wat je moet weten over een zwangerschapstest
Nog even kort samengevat zijn het deze dingen die je over een zwangerschapstest moet weten:
- Keuze uit vroege zwangerschapstest en klassieke test
- Test betrouwbaarheid is 95 – 99%
- Test alleen met ochtendurine
- Voor het beste resultaat niet te vroeg testen (beste wachten tot NOD)
- Lees resultaat af na opgegeven tijd op verpakking en niet later in verband met betrouwbaarheid
- Bij twijfel kun je je huisarts vragen om een bloedtest te doen
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
- Crystal Memories van Dooky: maak een DIY herinnering - 2 september 2024