gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo moeilijk als een orginele en mooie naam te vinden voor je ongeboren kind. Als je je kind een andere dan standaard naam wil geven, probeer het dan eens met deze babynamen inspiratie: de mooiste Joodse jongensnamen. Vaak hebben deze namen ook nog eens hele mooie betekenissen.

 

Hoe kies je een naam voor je kind?

De naam die je jouw kind wil geven is heel persoonlijk. Vaak doen partners er maanden over om tot een mooie naam te komen. Soms is het ook vrij snel duidelijk vooral als het kind vernoemd wordt naar iemand anders in de familie. Voor sommige mensen spelen cultuur en geloof een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste naam voor hun kind.

Een naam kiezen kan op verschillende manieren. Belangrijk is om voor jezelf op een rij te zetten waaraan de naam moet voldoen:

  • Wil je een Nederlandse naam of juist een buitenlandse?
  • Is de betekenis van de naam belangrijk voor jou?
  • Moet de naam van je kind passen bij je achternaam?
  • Krijgt je kind maar één naam of meerdere?
  • Zijn jij en je partner tevreden over de naamkeuze?

Inspiratie voor een naam kun je werkelijk overal uithalen. Van bloemen (Margriet) tot het zonnestelsel (Maan). Veel ouders gaan echter gewoon op zoek naar een naam via het internet, een boek of halen inspiratie uit een film of serie.

Het kan overigens ook gebeuren dat je een naam uitgezocht hebt, maar op het moment dat je kind geboren is de naam toch niet meer vindt passen. Dat is niet erg, je hebt immers 3 dagen de tijd om aangifte te doen. In die tijd kun je kijken of de naam past of dat je toch liever voor een andere naam gaat.

 

Babynamen inspiratie: de mooiste Joodse jongensnamen

Een naam kiezen is heel belangrijk, aangezien je kind hier zijn of haar hele leven lang mee moet doen. Natuurlijk kan je kind later als het groot is de naam laten veranderen, maar dat kost handen vol geld. En als je dan toch al bezig bent, waarom niet kiezen voor een mooie buitenlandse naam? Bijvoorbeeld een Hebreeuwse/Joodse naam?

Vaak hebben deze namen een Bijbelse oorsprong al dan niet gecombineerd met een mooie betekenis. Daarnaast zijn het namen die in sommige gevallen niet vaak voorkomen, waardoor je kind een bijzondere naam krijgt.

 

De mooiste Joodse jongensnamen

Hieronder vind je een opsomming van de mooiste Hebreeuwse namen voor jongens. Daarbij wordt de Westerse spelling aangehouden en zie je ook hoe sommige namen verwesterd zijn, maar zijn oorsprong vinden in het Oosten.

 

Asael, Asahel of Asaël

Asael was de neef van koning David en de naam komt meerdere keren voor in de Bijbel. De naam betekend: God-gemaakt of geschapen door God.

 

Benyamin

Een hele bekende naam die hier vooral bekend staat als Benjamin met een ‘j’. Wil je iets anders? Kies dan voor een ‘y’. Het is een Bijbelse naam en betekend zoveel als: zoon van mijn rechterhand.

 

Chayim

Dit is een traditioneel Joodse jongensnaam. Opvallend is dat deze naam vaak aan de tweede geborene gegeven werd als het eerste kind was overleden. Niet zo gek als je kijkt naar de betekenis: levend, de levende.

 

Daniel of Daniël

De Nederlandse schrijfwijze is met umlaut op de ‘e’ anders kan het hier niet goed uitgesproken worden. Oorspronkelijk hoor het zonder de puntjes op de ‘e’. Een Bijbelse naam die jarenlang populair was, maar nu niet meer. Dus perfect als je je kind geen standaard naam wil geven. Betekenis naam: God is mijn rechter.

 

Elias

Afgeleid van Elia, een Bijbelse naam. Betekenis: ‘Jahweh is (mijn) God’.

 

Gidon

De kans is klein dat je de naam Gidon vaak tegenkomt. Wel bekend: de naam Gideon. De betekenissen lopen erg uit elkaar. Gidon betekent machtige strijder, terwijl Gideon de vernietiger betekent.

 

Hannes

Een korte maar krachtige afkorting van Johannes. Betekenis: ‘God is genadig’.

 

Isaiah

Een Bijbelse naam die wij hier beter kennen als Jesaja. De naam heeft ook een Bijbelse betekenis namelijk ‘God is heilig’.

 

Josua

Een redelijk bekende babynaam, al zouden we deze hier eerder met een z schrijven. Jozua was degene die naast Mozes de berg beklom om de 10 geboden in ontvangst te nemen. De Bijbelse betekenis van de babynaam is: ‘God is de Redder’.

 

Levi

Levi is een mooie en tijdloze naam die van tijd tot tijd populair en trendy is. Lekker kort en krachtig. In de Bijbel was Levi één van de 12 stammen van Israël. Betekenis: de trouwe, aanhankelijk, verbonden.

 

Mads

De naam is afgeleid van de babynaam Mats en Mattheus. Overigens heeft deze Bijbelse babynaam een mooie betekenis: geschenk van God.

 

Noah

Een tijdloze naam die net als Levi van tijd tot tijd opnieuw opduikt en dan ineens populair wordt. Beide namen stonden in de top 10 babynamen 2021. Ideaal als je een korte, maar krachtige naam zoekt die je kind al snel zelf uit kan spreken. De naam betekend: de rustgever, trooster.

 

Ori

Over kort en krachtig gesproken: Ori is een hele korte Hebreeuwse babynaam voor jongens. Een heel zeldzame naam met de betekenis: ‘mijn licht’.

 

Raphael

In Nederland wordt de naam vooral als Rafaël geschreven. Betekenis: God geneest of God heeft genezen.

 

Samuel

In het Nederlands wordt dezez Bijbelse jongensnaam vaak geschreven als Samuël. In de Bijbel was Samuël de laatste rechter over Israël. Betekenis: ‘de naam is God’ of ‘van God gebeden’.

 

Tobijah

Je kunt deze naam ook verbasteren naar Tobias of Tobin. Betekenis: ‘God is goed’.

 

Yaron

Ideaal als je op zoek bent naar een babynaam met een afwijkende beginletter. De Hebreeuwse jongensnaam betekent: zingend.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel7 Geheimen om een gelukkig gezin te hebben
Volgend artikelBabynamen inspiratie: de mooiste Joodse meisjesnamen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in