gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ben je zwanger en zie je een babyshower helemaal zitten? Dan is deze babyshower etiquette echt iets voor jou. Want wist je dat je niet je eigen babyshower mag organiseren? En dat het niet vanzelfsprekend is om voor baby nr. 2 of 3 een babyshower te organiseren? Lees alles in de babyshower etiquette dit moet je weten.

 

Babyshower: een nieuwe trend uit Amerika

Babyshowers zijn een redelijk nieuwe trend die over is komen waaien uit Amerika. In Amerika worden babyshowers traditioneel gehouden voor first time moms (oftewel: vrouwen die voor de eerste keer moeder worden).

Het is een heel feest waarin de moeder in de watten wordt gelegd door de (voornamelijk vrouwelijke) gasten. Het is gebruikelijk om de babyshower rond de 6de maand van de zwangerschap te organiseren. De gasten brengen cadeautjes mee die de moeder goed kan gebruiken.

Deze trend heeft in de afgelopen jaren ingang gevonden in de Nederlandse cultuur. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om een babyshower te organiseren. De 6de maand is daarbij ideaal, omdat je dan weet wat je zelf nog aan moet schaffen na de babyshower. Ook is de kans op een miskraam redelijk klein. Bovendien heb je dan al dingen in huis mocht de baby zich toch eerder aandienen.

 

Babyshower etiquette dit moet je weten

Alhoewel er geen echte regels zijn omtrent een babyshower is er toch een ongeschreven etiquette. Deze gaat niet over dingen zoals aardig blijven ook al krijg je een cadeau waarbij je je achter je oren moet krabben omdat je er niets mee kunt. Of over het feit dat er van jou als zwangere verwacht wordt dat je gastvrij bent. Het gaat meer om inhoudelijke en organisatorische zaken.

 

Wie organiseert de babyshower?

In elk geval niet jij, de aanstaande moeder! De hele bedoeling van een babyshower is eigenlijk dat je door vrienden, collega’s en familie in de watten gelegd wordt. Dus is het niet jou taak om een babyshower te organiseren.

Een babyshower is bedoelt om cadeautjes te krijgen. Zou je dit als ouder zelf organiseren dan komt dat nogal bot over. Je vraagt immers mensen om langs te komen puur om een cadeau te geven. Laat de organisatie daarom over aan je beste vriendin, een zus of nichtje of die ene lieve collega.

Babyshower etiquette dit moet je weten 1

Kun je meer dan één babyshower hebben?

Ja, dat kan heel goed. Als jij lieve collega’s hebt, een uitgebreide vriendenkring en een grote familie dan is dat heel goed mogelijk. Wacht gewoon wat er op je weg komt. Misschien wordt je op het werk verrast door een kleine babyshower op vrijdagmiddag. Of organiseren je vriendinnen een verwendag en babyshower in het weekend. Je hoeft dus niet per se alleen te genieten van 1 babyshower.

Maar zoals eerder gezegd: dat ligt aan de mensen die je om je heen hebt. In de meeste gevallen leven mensen echter mee met een zwangerschap en veel mensen vinden het prachtig om een babyshower te kunnen organiseren voor de moeder in spe.

 

Wat wordt verwacht van de moeder in spe?

Eigenlijk hoef je als aanstaande moeder niets anders te doen dan te genieten. Natuurlijk kun je de gastvrouw wel helpen. Biedt aan om de drankjes of hapjes te verzorgen. En hoewel het niet verplicht is: een klein dankjewel naar de gasten toe is zeker welkom.

Dat hoeft overigens niet veel te zijn. Een flesje roze of blauwe nagellak, een zakje blauwe of rode M&M’s of een chocolaatje zijn genoeg.

Babyshower etiquette dit moet je weten 2

Is het nodig om een cadeaulijst op te stellen?

Ja dat is zeker raadzaam. Als je geen cadeaulijst samenstelt heb je straks 20 pakken luiers of 3 badthermometers en 5 luieremmers. Het is dus goed om een lijst te maken met dingen die je echt nog nodig hebt.

Zorg er wel voor dat je lijst is samengesteld uit producten in verschillende prijsklassen. Bij veel online winkels zoals bijvoorbeeld Prenatal kun je een wensenlijst samenstellen. Ideaal, want zo krijg je zeker de dingen die je wilt en nodig hebt.

Je kunt de gasten attenderen op je wensenlijst via de gastvrouw. Zij kan dit dan aangeven op de uitnodiging voor de babyshower.

 

Babyshower voor baby nr. 2 of nr. 3

Lange tijd was een babyshower alleen voor nieuwe moeders. Tegenwoordig gebeurd het echter ook steeds vaker dat er een babyshower georganiseerd wordt voor nr. 2 of zelfs nr. 3. Dit geldt vooral wanneer de tweede of derde baby een ander geslacht heeft. Dan heb je immers weer heel andere kleding nodig. Of als er veel tijd ligt tussen de eerste en tweede en de moeder geen babyspullen meer heeft.

In alle andere gevallen heeft een babyshower niet zo veel nut. De meeste mensen bewaren babyspullen namelijk een aantal jaren. Het enige dat je dan zou kunnen vragen zijn luiers in alle maten, eventueel wat nieuwe kleding en verzorgingsproducten.

Leestip: 5 Tips voor de babyshower

Heb jij een babyshower gehad of georganiseerd en kende jij de babyshower etiquette al?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent
Volgend artikelDeze 13 dingen moet je als zwangere eten

11 REACTIES

  1. […] Aan de ene kant pakken ouders in wording steeds groter uit met genderreveal party’s (oke, op dit moment vooral online), aan de andere kant is er een trend waarbij ouders er steeds vaker bewust voor kiezen om het geslacht van de baby niet te willen weten. Pas bij de geboorte komen de ouders dan achter het geslacht van hun baby. Het is dan een extra verrrassing want niemand weet wat het geslacht is. Een trend waar veel ouders misschien aan moeten wennen, maar wel een trend om rekening mee te houden. Ook als je op zoek bent naar een leuk cadeau voor een babyshower. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in