Neem jij graag een bad? Een bad nemen als zwangere hierop moet je letten: van de watertemperatuur tot voldoende drinken. Als je hiermee rekening houdt kun je optimaal genieten en bescherm je je ongeboren kind tegen schadelijke invloeden.
Table of Contents
Relaxen in water als zwangere
Voor zwangere vrouwen die extra gewicht met zich meedragen is water vaak de ultieme manier om te ontspannen en tot rust te komen. Dat kan zowel een heerlijk bad thuis, met fijne achtergrondmuziek als relaxen in het zwembad. Zodra je met het water in aanraking komt merk je dat je ontspant, spieren verslappen en je komt helemaal tot rust in je hoofd. Het is ook het perfecte moment om even net wat meer contact te maken met de baby in je buik.
Bad nemen als zwangere: hierop moet je letten
Hoe goed en ontspannend het ook is, er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. Dit voor je eigen veiligheid, maar ook de veiligheid van je baby.
1. Let op de watertemperatuur
In principe mag je als zwangere gewoon in bad gaan, als je maar rekening houdt met de watertemperatuur. Veel vrouwen vinden het fijn om een heet bad te nemen, maar dat is voor zwangeren funest. De beste watertemperatuur is 33 – 34°C met als maximaal 37°C.
Een hogere temperatuur zorgt ervoor dat je bloedvaten zich verwijden en de bloeddruk stijgt. Dit kan zorgen voor duizeligheid. Daarnaast kan een hogere temperatuur spataders verergeren. Ben je al wat verder in de zwangerschap, dan zou een te hoge watertemperatuur weeën op kunnen wekken.
2. Blijf niet te lang in bad
Niet alleen de watertemperatuur is belangrijk, dat geldt ook voor de duur van je bad. Om te voorkomen dat je bloedsomloop te veel belast wordt is een bad van 15 – 20 minuten voldoende.
3. Drink voldoende water
Tijdens het nemen van een bad verlies je vocht. Niet zo gek, want een warme temperatuur zorgt ervoor dat je meer gaat zweten. Voor jou als zwangere is het belangrijk om het vocht zo snel als mogelijk weer aan te vullen. Zet daarom een glas met water binnen handbereik en neem zo nu en dan een slokje water.
4. Gebruik geen etherische olie
Alhoewel etherische oliën op zichzelf hartstikke goed zijn moet je in elk geval uitkijken welke etherische olie je in bad gebruikt tijdens je zwangerschap. Blijf sowieso uit de buurt van etherische olie zoals kruidnagel, kamfer en kaneel. Deze kunnen namelijk vroegtijdige weeën opwekken. Mocht je toch een olie willen gebruiken, kies dan voor rozen- of lavendelolie.
Overigens zijn veel vrouwen tijdens de zwangerschap extra gevoelig voor geuren. Etherische olie heeft sterke geuren, dus is het sowieso raadzaam om hiervan maar een hele kleine hoeveelheid te gebruiken.
5. Zorg dat er iemand in de buurt is
Een zwangerschap is een bijzondere periode waar je extra gevoelig bent. Zoals eerder gezegd kun je door te warm water duizelig worden, maar ook je hele bloedsomloop kan door de war raken. Zorg er daarom voor dat je niet alleen bent als je een bad neemt. Mocht je dan hulp nodig hebben dan is er altijd iemand in de buurt.
Mag je als zwangere in een jacuzzi?
Heb je thuis geen bad, maar wel een jacuzzi? Helaas is het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap af te raden. Dat komt omdat het water in een jacuzzi vaak heel hoog is en voor een zwangere eigenlijk te hoog. Door die hoge watertemperatuur kunnen er meer bacteriën in het water zijn en schimmels ontstaan. Dit geldt zeker als het water niet geregeld verwisseld wordt.
Tijdens je zwangerschap is de zuurbalans in je vagina niet optimaal en ligt deze veel lager. Daar moet je rekening mee houden om te voorkomen dat je sneller een schimmelinfectie oploopt. En precies dat is het probleem van een jacuzzi.
Zoals je ziet kun je als zwangere prima in bad, als je maar rekening houdt met de watertemperatuur, de tijd dat je in bad zit, je voldoende drinkt en niet alleen in huis bent.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024