De geboorte van jullie kindje komt steeds dichterbij: het is een spannende tijd! Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding op de bevalling is het opstellen van een bevalplan. Hier zijn enkele tips voor wat je in je bevalplan moet staan.
Table of Contents
Waarom een bevalplan maken?
Of je nu kiest voor een thuisbevalling of een medische bevalling in het ziekenhuis, een bevalplan helpt om je wensen en voorkeuren duidelijk te communiceren met je zorgverleners. Omdat het een schriftelijk opgesteld plan is hoef je je niet tijdens de bevalling druk te maken dat je iets vergeet, want op dat moment staat je hoofd er zeker niet naar. Het geeft je ook de mogelijkheid om je bevalling zo persoonlijk en comfortabel mogelijk te maken.
Wanneer moet je een bevalplan maken?
Wanneer je het bevalplan opstelt is aan jou. Belangrijk is dat je het plan rond de 28ste week van je zwangerschap klaar hebt liggen. Op die manier ben je voorbereid mocht je kind zich onverwacht eerder aandienen en heb je tegelijkertijd nog genoeg tijd om aanpassingen te maken mocht je dat willen.
Dit moet in je bevalplan staan
Om het voor de verloskundige en verpleegsters aangenaam te maken begin je bevalplan het beste met een warme en vriendelijke inleiding. Vertel wie je bent, wie je partner of ondersteunende personen zijn en wat je verwachtingen en doelen zijn voor de bevalling. Het is ook belangrijk om eventuele medische aandoeningen of allergieën te vermelden, evenals eerdere bevallingen als die er zijn.
Contactinformatie
Vermeld de contactgegevens van jezelf en je partner, inclusief telefoonnummers en thuisadres. Voeg ook de contactgegevens van je verloskundige, gynaecoloog of doula toe, zodat het ziekenhuispersoneel gemakkelijk met hen kan communiceren indien nodig.
Omgeving en comfort
Beschrijf de sfeer en omgeving waarin je de bevalling wilt laten plaatsvinden. Als je een thuisbevalling overweegt, denk dan aan aspecten zoals verlichting, muziek, geurkaarsen of andere elementen die je rust en ontspanning kunnen bieden. Als je in het ziekenhuis bevalt, neem dan je eigen kussens, dekens en persoonlijke items mee om je omgeving comfortabeler te maken.
Ondersteunende personen bij de geboorte
Geef aan wie je graag bij je wilt hebben tijdens de bevalling. Dit kunnen je partner, familieleden, vrienden of een doula zijn. Vermeld ook of je openstaat voor studenten of stagiaires die mogelijk aanwezig zijn tijdens de bevalling.
Bevallingshoudingen
Schrijf op welke houdingen je prettig vindt om in te bevallen, zoals staand, zittend, op handen en knieën, in bad, etc. Als je verschillende houdingen in je bevalplan opneemt kan er flexibel omgegaan worden met je tijdens de bevalling, zodat je meer op je gemak bent en je kunt concentreren op de bevalling.
Pijnbestrijding
Denk ook goed na over pijnbestrijding, zoals een ruggenprik. Geef je de voorkeur aan natuurlijke methoden van pijnverlichting, zoals ademhalingstechnieken, massagetherapie of het gebruik van een geboorte- of fitnessbal? Vergeet dan niet je wensen hierover in je bevalplan te vermelden.
Bevallingsinterventies
Informeer jezelf goed over de verschillende bevallingsinterventies die mogelijk kunnen worden voorgesteld, zoals het kunstmatig breken van de vliezen, het inleiden van de bevalling, episiotomie en meer. Geef je voorkeuren aan voor dergelijke interventies en vermeld ook onder welke omstandigheden je ze wel of niet zou willen overwegen.
Communicatie met zorgverleners
Vergeet niet het belang van open communicatie met je zorgverleners te benadrukken. Je kunt in je bevalplan aangeven hoe je betrokken wilt worden bij beslissingen over je bevalling en hoe je op de hoogte wilt worden gehouden van de voortgang.
Navelstreng en placenta
Als je specifieke wensen hebt met betrekking tot de navelstreng en placenta, zoals het uitstellen van het doorknippen van de navelstreng of het bewaren van de placenta, is dit het moment om dit te vermelden.
Direct huid-op-huidcontact en borstvoeding
Als je borstvoeding wilt geven, geef dan aan dat je graag direct huid-op-huidcontact wilt met je baby na de geboorte. Dit bevordert de band tussen jou en je kindje en ondersteunt het begin van de borstvoeding.
Noodscenario’s bij bevalling
Hoewel we allemaal hopen op een soepele bevalling, is het verstandig om ook aandacht te besteden aan mogelijke noodsituaties. Bespreek met je zorgverleners wat je voorkeuren zijn als er onverwachte complicaties optreden. En geef vooral ook aan wie de beslissingen mag nemen als jij daar zelf niet meer toe in staat bent.
Nazorg
Neem in je bevalplan op hoe je de nazorg voor jezelf en je baby graag ziet. Wil je graag zo snel mogelijk naar huis of geef je de voorkeur aan een langer verblijf in het ziekenhuis? Denk ook aan eventuele wensen voor kraamzorg en verdere ondersteuning na de bevalling.
Ondertekening
Sluit je bevalplan af door het te ondertekenen, samen met je partner of andere betrokkenen. Dit bevestigt dat jullie je bewust zijn van de inhoud en akkoord gaan met de vermelde wensen en voorkeuren.
Print het bevalplan in tweevoud uit: 1 doe je in je vluchttas en de andere hou je binnen handbereik, bijvoorbeeld bij je bed of op de commode van je baby.
Onthoud dat een bevalplan bedoeld is als een flexibele gids en dat je bevalling mogelijk anders kan verlopen dan gepland. Het belangrijkste is dat je goed geïnformeerd bent, open communiceert met je zorgverleners en dat jij en je baby veilig en gezond zijn. Het opstellen van een bevalplan helpt je om controle te hebben over je eigen bevallingservaring en kan de basis leggen voor een positieve start van het ouderschap. Geniet van dit bijzondere moment in je leven en bereid je voor op de komst van jullie kleintje!
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek de Smart Toys & Games winnaars Speelgoed van het Jaar 2024 - 23 oktober 2024
- Herfstvakantie uitjes voor kinderen 0 – 6 jaar - 22 oktober 2024
- Ontdek mijn favorieten van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2024 - 21 oktober 2024