gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het laatste dat je wilt tijdens een zwangerschap is bloedverlies. Toch kan bloedverlies tijdens de zwangerschap voorkomen. Soms is er niets aan de hand, soms moet je direct aan de bel trekken. Ontdek de oorzaken van bloedverlies als je zwanger bent en wat je wanneer moet doen.

 

Hoe vaak komt bloedverlies tijdens zwangerschap voor?

Het is schrikken als je er net achter bent gekomen dat je in blijde verwachting bent om vervolgens te ontdekken dat je bloed verliest. Toch betekent dat niet direct dat je een miskraam krijgt. Sterker nog, 50% van de vrouwen die zwanger raken of zijn krijgen te maken met bloedverlies. Of het bloedverlies onschuldig is of niet hangt van een aantal factoren af. Denk daarbij aan hoe lang je zwanger bent, de hoeveelheid bloed en andere symptomen.

 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap als je net zwanger bent

Hoe gek het ook klinkt, een beetje bloedverlies kan juist één van de eerste tekenen zijn dat je daadwerkelijk zwanger bent. Een heel klein beetje bloedverlies kan namelijk veroorzaakt worden door de innesteling. In dat geval is er sprake van een innestelingsbloeding. De hoeveelheid bloed die je verliest verschilt. Sommige vrouwen vinden het lastig om in te schatten of het om een gewone menstruatie gaat of innestelingsbloeding. Vaak gaat het echter meer om een bruine afscheiding die eventueel gepaard kan gaan met wat buikpijn.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap test

 

Bloedverlies als je een paar weken zwanger bent

Meestal ben je al een aantal weken zwanger, voordat dit daadwerkelijk bevestigd wordt met een test. Alhoewel bloedingen vooral in de eerste weken veelvuldig voorkomen, kan dit ook later in de zwangerschap, bijvoorbeeld met 10 of 14 weken zwangerschap. Dat kan schrikken zijn, want veel vrouwen zien het eerste trimester (tot 12 weken) vooral als de periode waarin de kans op een miskraam het grootst is. Toch hoef je je niet direct zorgen te maken als je bloed verliest als je al wat verder in de zwangerschap bent. Hieronder vind je een aantal oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap:

 

Pseudo menstruatie

Bij sommige vrouwen is het lichaam in de war als ze in verwachting zijn. Deze vrouwen zullen rond de periode dat ze eigenlijk ongesteld moeten worden een klein beetje bloed verliezen. Dat kan gerust de hele zwangerschap aanhouden. Het kan geen kwaad, maar geef dit wel even aan bij de verloskundige of gynaecoloog als je vragen hebt.

 

Bloedverlies door (wond aan) baarmoedermond

De baarmoedermond wordt door een hele dunne laag huid bedekt met daaronder heel veel dunne bloedvaatjes. De huid wordt tijdens je zwangerschap nog dunner, waardoor bloedvaten makkelijker kunnen beschadigen. Combineer dit met het feit dat je baarmoedermond tijdens de zwangerschap beter doorbloed wordt en je snapt dat er makkelijker bloedverlies op kan treden.

Bloedverlies aan de rand van de placenta

Niet alleen de baarmoeder kan zorgen voor bloedverlies, dat geldt ook voor de randen waar de placenta aan vastzit. Dit soort bloedingen komen meestal vroeg in de zwangerschap voor (de eerste paar weken). Door de zwangerschap gaat de baarmoeder groeien. Dit zorgt ervoor dat de placenta als het ware omhoog getrokken wordt, waardoor er spanning ontstaat op de rand van de placenta. Hierdoor kunnen bloedvaatjes beschadigen en die veroorzaken dan licht bloedverlies.

Bloedverlies vanuit de placenta

Aan het begin van je zwangerschap ligt de placenta rondom de hele baarmoeder. Tijdens de zwangerschap zal slechts één deel hiervan zich verder ontwikkelen, de rest verdwijnt. Als de placenta vroeg in de zwangerschap nog voor of over de baarmoedermond heen ligt dan kan er bloedverlies optreden. Op het moment dat de baarmoeder groeit, trekt deze de placenta mee en zul je geen bloedingen meer hebben.

 

Bloedverlies na het vrijen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen verandert er aan je placenta en baarmoeder heel wat tijdens de zwangerschap. Dit kan tot gevolg hebben dat je na het vrijen bloedingen krijgt. Dit komt omdat de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot. De baarmoedermond is zeer gevoelig en kan daardoor bloeden. Dit is geen reden om te stoppen met vrijen, geef het wel een paar dagen de tijd om te genezen.

Bloedverlies door buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Ongeveer 1% van de zwangerschappen is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. In dat geval nestelt het bevruchte eitje zich niet in de baarmoeder, maar erbuiten. Vaak gebeurd de innesteling in de eierstokken. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dient zo snel mogelijk verwijderd te worden, aangezien dit voor zeer ernstige complicaties kan zorgen. In 80% van de gevallen krijgen vrouwen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap last van bloedverlies. Dit bloedverlies gaat echter altijd gepaard met zeer ernstige pijn.

Heb je last van: schouderpijn, plotseling heftige buikpijn, duizeligheid, zweten, snelle hartslag of lijkt het alsof je elk moment flauw kunt vallen? Aarzel dan niet en bel het ziekenhuis! Liever 1x teveel gecontroleerd dan dat er iets misgaat.

Bloedverlies miskraam

Helaas is niet alle bloedverlies tijdens de zwangerschap onschuldig. Soms is het ook de voorbode van een naderende miskraam. Dit bloedverlies gaat bijna altijd gepaard met (hevige) pijnen. Het bloedverlies neemt toe, net als de pijn. In dit geval is het goed om contact op te nemen met de arts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen via een echo kijken of het vruchtje nog aanwezig is en of er sprake is van hartslag.

 

Bloedverlies tijdens de zwangerschap miskraam

 

Wat moet je doen als je bloed verliest tijdens de zwangerschap?

Natuurlijk is het schrikken als je bloed verliest, maar belangrijk is dat je niet gelijk in paniek raakt. Je hoeft ook niet direct contact op te nemen met de arts of verloskundige. Wacht het eerst rustig af, vooral als je maar een klein beetje bloed verliest. Ook als je midden in de nacht bloed verliest kun je het beste wachten tot de volgende ochtend. Blijf je last hebben van bloedverlies, moet je heel vaak je maandverband verschonen of heb je daarnaast last van (hevige) pijn en bijvoorbeeld koorts? Dan moet je wel contact opnemen met je arts of verloskundige. Kort samengevat:

  • Raak niet in paniek
  • Wacht het even af, is er slecht licht bloedverlies dan is er meestal niets aan de hand
  • Maak je je toch ongerust bel dan overdag naar je verloskundige of gynaecoloog
  • Heb je hevige pijn? Koorts of schouderpijn? Snelle hartslag? Dan moet je direct naar het ziekenhuis bellen

 

Echo en andere onderzoeken bloedverlies

Het eerste dat de verloskundige of gynaecoloog zal doen is een echo maken. Op een echo kunnen ze heel veel zien, ook bijvoorbeeld hoe ver je bent in de zwangerschap of er mogelijk sprake is van een meerlingzwangerschap enz. Als je 5 – 6 weken zwanger bent dan zul je een vaginale echo krijgen, ben je al verder dan volstaat een uitwendige echo.

Naast een echo kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Hiervan is sprake als je langer dan 8 weken zwanger bent. Dit heeft te maken met het feit dat moeders die rhesus negatief zijn bij een miskraam na 10 weken zwangerschap anti D toegediend moeten krijgen.

De arts of verloskundige kan er ook voor kiezen om een speculumonderzoek te doen. Hierbij wordt met een eendenbek je vagina gespreid. Hierdoor kan je arts zien of er mogelijk sprake is van een wondje aan de baarmoedermond of dat er andere afwijkingen zijn die voor bloedverlies zorgen.

 

Ik had last van veel bloedverlies tijdens mijn eerste zwangerschap

Ik weet het nog als de dag van gisteren: na een dagje in de stad te zijn geweest liep ik nietsvermoedend naar het toilet. Om daar de schrik van mijn leven te krijgen, want er was bloed, veel bloed. In blinde paniek heb ik het ziekenhuis gebeld. Helaas werd mij daar doodleuk het volgende meegedeeld, nadat mijn leeftijd werd gevraagd (ik was toen 19): ‘Als het een miskraam is maakt het niet uit, je bent toch nog jong genoeg.’ BAM! En er werd opgehangen. Natuurlijk was het weekend dus kon ik er verder weinig mee. Dat is vanwege mijn leeftijd niet serieus genomen werd was overigens niet de eerste keer. Zwanger worden was niet zo makkelijk en vanzelfsprekend en toen ik eindelijk zwanger was vroeg de gynaecoloog zich hardop af of het een ongelukje was?!?

Na het weekend heb ik dan maar weer gebeld en gelukkig werd ik toen wel geholpen. Op de echo was alles in orde, waar de bloeding vandaan kwam was niet direct duidelijk. Wel moest ik het rustig aan doen. Helaas bleef het niet bij die ene bloeding. Zo stond ik een paar dagen later rustig in de keuken koffie te maken voor mijn moeder toen het bloed letterlijk langs mijn benen stroomde. Natuurlijk weer lichte paniek, want dit was wel heel veel bloed.

Uiteindelijk bleek dat ik een wond aan mijn baarmoedermond had die elke keer open ging. Ik moest per direct stoppen met werken, mocht geen zware dingen tillen en moest het rustig aan doen. Er is nog een paar keer sprake geweest van bloedverlies, maar gelukkig kwam er na een aantal weken rust en kon ik verder genieten van een zorgeloze zwangerschap. Mijn zoon heeft er verder ook niets aan overgehouden.

 

Heb jij tijdens de zwangerschap te maken gehad met bloedverlies en wat was de oorzaak ervan?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in