gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het komt niet vaak voor, maar als je zwanger wilt worden of net zwanger bent wil je alles weten over de zwangerschap. Ontdek alles over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap oorzaak, symptomen en behandeling.

 

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Er is sprake van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel bekend als extra uteriene graviditeit (EUG) wanneer de bevruchte eicel zich buiten de baarmoeder innestelt. Dit gebeurd doorgaans in de eileiders, soms in de eierstokken en heel zelden in de buikwand zelf.

 

Hoeveel kans heb je op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De kans dat je zelf te maken krijgt met een EUG is vrij klein. Je kunt uitgaan van een percentage van ongeveer 1 – 2 % of 1 op de 100 vrouwen die hiermee te maken krijgt. Vrouwen die ouder zijn dan 30 hebben een iets grotere kans op een zwangerschap buiten de baarmoeder. Dat geldt overigens ook voor vrouwen die via IVF zwanger zijn geworden.

 

Hoe ontstaat een EUG?

Normaal gesproken wordt een eicel door de zaadcel in de eileider bevrucht. De bevruchte eicel gaat direct na de bevruchting delen. Binnen 3 – 5 dagen gaat de bevruchte eicel via de eileider naar de baarmoeder om zich daar in te nestelen. De ingenestelde eicel kan dan verder groeien in de baarmoeder. Dit gaat soms gepaard met bloedverlies vroeg in de zwangerschap. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap nestelt het eitje zich niet in de baarmoeder, maar erbuiten.

 

Oorzaak buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het is niet altijd te achterhalen waarom een eicel zich buiten de baarmoeder ingenesteld heeft. Soms is het gewoon ‘pech’ hebben. In sommige gevallen heeft het echter te maken met littekenvorming of vernauwing, waardoor de bevruchte eicel gewoon niet op de tijd de baarmoeder bereikt. Als dit het geval is dan zal het bevruchte eitje zich na 7 dagen op de plek waar het zich bevindt innestelen.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Poliepen of tumoren
  • Endometriose
  • Ontsteking van de eileider
  • Verstoorde hormonen
  • Eerdere EUG
  • Mislukte sterilisatie
  • IVF
  • Aangeboren afwijking aan de eileider

 

 

Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De eerste tijd zul je net als bij een gewone zwangerschap niets merken. Hooguit kun je last hebben van de gebruikelijke symptomen zoals gespannen borsten, misselijkheid en een uitblijvende menstruatie. Na ongeveer 3 – 6 weken ontstaan de problemen. Het eitje begint te groeien en op de plek waar het zich bevindt is daar geen ruimte voor. Hiervan kun je de volgende klachten ondervinden:

  • Buikpijn (specifiek aan één kant)
  • Pijn die uitstraalt naar rug, schouder, bovenbenen
  • Misselijkheid/braken
  • Vaginaal bloedverlies (niet te vergelijken met innestelingsbloeding)
  • Gevoel hebben dat je naar toilet moet, maar niet kan (ontlasting)
  • Schouderpijn is zeer kenmerkend en moet als een noodsignaal van het lichaam gezien worden
  • Flauwvallen

 

Heb je meerdere van bovenstaande symptomen dan is het goed om overleg te plegen met een arts. Deze is in staat om alles wat met je zwangerschap te maken heeft te beoordelen. Heb je onderstaande symptomen, laat je dan zo snel als mogelijk naar de SEH brengen, want dan is er mogelijk sprake van levensgevaar:

  • Ingevallen gezicht, spitse neus en bleekheid
  • Koud en klam aanvoelen, zweten
  • Snelle, maar zwakke pols
  • Daling van bloeddruk
  • Acute buikpijn, harde buik
  • Slap, het idee hebben dat je moet flauwvallen

 

Sommige symptomen kunnen het gevolg zijn van een gewone zwangerschap (flauwvallen, misselijkheid, braken), maar alleen een arts kan dit bepalen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap oorzaak, symptomen en behandeling schouderpijn

Behandeling van een extra-uteriene graviditeit (EUG)

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een noodsituatie die zo spoedig mogelijk aangepakt moet worden. Het eitje kan niet verplaatst en moet verwijderd worden. Gebeurd dit niet op tijd dan kun je te maken krijgen met een levensgevaarlijke bloeding aangezien er te veel spanning op de eileider komt te staan. Bij een acute EUG moet operatief ingegrepen worden. Het gaat om een operatie onder volledige narcose, waarbij de eileider schoon geschraapt wordt. Soms wordt een eileider verwijderd. Voor de operatie worden slechts kleine sneetjes in de buikwand gemaakt.

In sommige gevallen kan het vruchtje afgedreven worden door gebruik te maken van medicatie. De medicatie wordt via een injectie toegediend, waarna het vruchtje afgebroken wordt.

 

Opnieuw zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een EUG kan aanvoelen als falen, ook al gebeurd dit compleet buiten je eigen schuld om. Afhankelijk van de oorzaak hoef je je in principe niet druk te maken dat je volgende zwangerschap weer op dezelfde manier zal eindigen. De kans dat je opnieuw te maken krijgt met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet zo groot.

Afhankelijk van de toegepaste methode om het vruchtje te verwijderen mag je 2 – 6 weken geen omgang hebben. Zeker na een operatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Daarbij was je lichaam al in standje zwangerschap en kan het gebeuren dat je moet ontzwangeren. Na ongeveer zes weken mag je weer omgang hebben. Dan staat een nieuwe zwangerschap niets in de weg.

Is gebruik gemaakt van een injectie om het vruchtje af te drijven, dan is het advies om zeker 3 maanden te wachten en anticonceptie te gebruiken. Het gebruikte medicijn heeft namelijk drie maanden de tijd nodig om compleet uit je lichaam te verdwijnen. Zou je dan weer zwanger worden is de kans op een miskraam groot.

Is een deel van de eileider of de complete eileider verwijderd, dan moet je je kinderwens met de arts bespreken. In de meeste gevallen wordt aangeraden om 1 – 3 menstruatiecycli te wachten, voordat je een nieuwe poging mag doen om zwanger te raken.

 

De kans op een EUG is dus niet heel groot, maar je moet er wel rekening mee houden.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTutorial DIY luiertaart zelf maken
Volgend artikelEen succesvolle staycation met je gezin

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in