gefeliciTAART.nl - Black Friday

In de zwangerschap hoef je niet per se af te zien van cosmetica. Toch is het belangrijk om juist in deze periode goed op de ingrediënten te letten. Ontdek nu welke cosmetische ingrediënten moet je vermijden tijdens de zwangerschap.

 

Schadelijke ingrediënten in cosmectia: make up en verzorgingsproducten

Dat alcohol, roken en sushi tijdens de zwangerschap taboe zijn, is algemeen bekend. Maar ook in veel cosmetica zitten ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor een ongeboren baby. Deze kunnen via de poriën in je lichaam binnendringen en zo via de bloedsomloop ook in contact komen met de embryo.

Daarom is het zo belangrijk om tijdens de zwangerschap goed te kijken naar de ingrediënten van je make-up en verzorgingsprodcuten. Vooral omdat je als zwangere vrouw vaak een gevoeligere huid krijgt door de hormonale veranderingen en veel cosmetische producten beloven je daarbij te helpen.

 

Deze cosmetische ingrediënten moet je vermijden tijdens de zwangerschap

Vermijd tijdens de zwangerschap in elk geval de volgende ingrediënten in make-up en verzorgingsproducten:

Retinoïden: misschien ken je retinoïden onder de term retinol. Retinol vind je vaak in gezichtscosmetica en staat bekend als een middel tegen huidveroudering. Dit ingrediënt is verwant aan vitamine A-zuur. Tijdens de zwangerschap moet je cosmetica vermijden die retinoïden bevatten, omdat dit ingrediënt ontwikkelingsstoornissen en misvormingen kan veroorzaken.

Bij orale inname, bijvoorbeeld als middel tegen acne, verhoog je het risico tot wel 25 procent. Als je het product alleen op je huid aanbrengt, is het risico natuurlijk lager. Toch is het raadzaam om volledig af te zien van retinol.

Retinoïden vind je bovendien onder de volgende namen in cosmetica: retinylpalmitaat, retinolzuur, retinaldehyde, adapaleen, tretinoïne, isotretinoïne en tazaroteen.

 

Parabenen en triclosan: parabenen worden gebruikt als conserveermiddelen om cosmetica houdbaar te maken. Echter, lijken deze in hun chemische structuur op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen, waardoor ze ervan verdacht worden het hormonale systeem uit balans te brengen. Hoewel er nog geen langetermijnstudies zijn over de effecten bij mensen, is het toch raadzaam om tijdens de zwangerschap cosmetica met parabenen te vermijden.

Ook triclosan, een ander conserveermiddel, kun je beter vermijden, omdat wordt vermoed dat dit ingrediënt schadelijk kan zijn voor het zenuwstelsel van de ongeborene. Bovendien ontdekte een Amerikaanse langetermijnstudie een verband tussen triclosan tijdens de zwangerschap en vroegtijdige puberteit bij meisjes.

 

Ftalaten: deze weekmakers komen voor in shampoos, nagellak en zonnebrandcrème. Deze weekmakers veroorzaken onder andere kanker. Bovendien zijn er vermoedens dat ze hoge bloeddruk en diabetes kunnen bevorderen en toxisch kunnen zijn voor een embryo.

Wetenschappers van de Universität Leipzig en het Deutsches Krebsforschungszentrum ontdekten dat er een risico bestaat voor kinderen om astma te ontwikkelen als de moeder tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode producten gebruikte met ftalaten.

Je herkent de weekmakers op de lijst van ingrediënten aan de toevoeging “-ftalaat” of de afkortingen DEP en DMP.

 

Geurstoffen: tijdens de zwangerschap kun je het beste kiezen voor cosmetica zonder geurstoffen. Kunstmatige geurstoffen en sommige etherische oliën kunnen schadelijk zijn voor de embryo. Dit komt omdat ze invloed kunnen hebben op de voortplantingscapaciteit van mannelijke embryo’s en allergieën kunnen veroorzaken.

 

Oliën: zoals anijs, venkel, rozemarijn, kaneel of ijzerkruid kunnen zelfs voortijdige weeën veroorzaken. Bovendien is de reukzin tijdens de zwangerschap vaak zeer gevoelig en kunnen sterke geuren onaangenaam zijn. Ook tijdens het geven van borstvoeding moet je cosmetica met geurstoffen vermijden, omdat baby’s hier ook zeer gevoelig voor zijn.

 

Hydrochinon: het chemische bleekmiddel dat wordt gebruikt om pigmentvlekken op te lichten, mag sinds 2001 niet meer worden gebruikt in cosmetica in de EU vanwege het carcinogene potentieel. Desondanks is de stof nog steeds toegelaten als receptplichtig geneesmiddel voor de behandeling van hyperpigmentatie.

Vanwege het potentiële gevaar is het gebruik van producten die hydrochinon af te raden. Vooral zwangere vrouwen moeten hydrochinon absoluut vermijden, omdat het in de bloedsomloop kan komen en hierdoor ook bij de foetus kan komen. Bovendien kan hydrochinon de oorzaak zijn van verschillende allergieën.

 

Tetracycline: dit ingrediënt komt vaak voor in cosmetische producten voor de behandeling van acne of andere huidproblemen, omdat tetracyclines onder de noemer antibiotica valt. Omdat het lichaam van een zwangere vrouw ontgift via de foetus, kan dit ingrediënt zich echter ophopen in de botten en tandglazuur van de baby. De University of Washington School of Pharmacy raadt dan ook af om tetracycline tijdens de zwangerschap te gebruiken.

 

BHA en salicylzuur: cosmetica met BHA of salicylzuur wordt vaak gebruikt voor een chemische peeling die de huid stralend schoon moet maken. Volgens de EU Cosmetic Regulation mag het gehalte salicylzuur in cosmetica niet meer dan 0,5 procent bedragen. Vooral tijdens de zwangerschap wordt afgeraden om cosmetica met deze ingrediënten te gebruiken, omdat het aanbrengen op de huid kan leiden tot orgaanschade bij de ongeborene.

 

Formaldehyde: Volgens de EU Cosmetic Regulation mag formaldehyde alleen onder bepaalde voorwaarden in cosmetica voorkomen. Formaldehyde kan allergieën veroorzaken en wordt gelinkt vroeggeboorten en het bevorderen van hartziekten bij pasgeborenen tijdens de zwangerschap.

 

Cosmetica tijdens de zwangerschap: alternatieven

Ondanks deze zorgwekkende ingrediënten hoef je tijdens de zwangerschap niet af te zien van cosmetica. Niet alleen tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode kan natuurlijke cosmetica een goede alternatieve keuze zijn. Tegenwoordig is er een ruime keuze aan natuurlijke cosmetica, van tandpasta tot huidcrèmes, in elk prijssegment. Je kunt ook proberen cosmetica van natuurlijke ingrediënten zelf te maken.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGPS-horloge kind: voordelen, nadelen, welke leeftijd en welk kinderhorloge kopen
Volgend artikelDe dag dat… mijn kind uit een schommel viel en een hersentrauma opliep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in