gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een gezond dieet is voor elke zwangere een must. Daarom vandaag: deze 13 dingen moet je als zwangere eten. Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam de behoefte aan meer caloriën, mineralen en vitaminen. Eten voor twee is al lang achterhaald, maar zorg er wel voor dat je de juiste dingen eet als je zwanger bent.

 

Zwangerschap en een gezond dieet

Een gezond dieet zorgt er niet alleen voor dat jij lekker in je vel zit, maar dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kun je met een gezond dieet tijdens de zwangerschap makkelijker afkomen van die vervelende zwangerschapskilo’s.

Door gezond te eten wordt de kans op diabetes tijdens de zwangerschap en complicaties tijdens de geboorte verkleind. Genoeg redenen dus om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen.

 

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten

Geen idee wat je moet eten tijdens je zwangerschap? Ik heb 13 dingen opgezocht die je zeker moet eten tijdens de zwangerschap

1. Melkproducten

Ik weet dat dit een omstreden punt is, vooral met het oog op mensen die niet tegen koemelk kunnen. Toch is het belangrijk om extra calcium en proteïne binnen te krijgen, zowel voor jou als de kleine.

Sommige mensen die lactose intolerant zijn kunnen wel gewoon joghurt eten. Kies bij voorkeur voor Griekse joghurt die heel veel probiotische eigenschappen heeft. Probiotica vermindert het risico op complicaties tijdens de geboorte

 

2. Peulvruchten

Hieronder vallen onder andere linzen, erwten, kikkererwten, sojabonen en pinda’s. Peulvruchten zijn een uitstekende plantaardige bron van vezels, eiwitten, ijzer, foliumzuur (B9) en calcium. Allemaal onmisbare stoffen voor elke zwangere vrouw. Vooral foliumzuur (vitamine B9) is in het eerste trimester van de zwangerschap onontbeerlijk, zodat de foetus zich goed kan ontwikkelen.

Het is daarom raadzaam om, zodra er sprake is van een zwangerschapswens, te beginnen met foliumzuur. Peulvruchten zijn een must als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt.

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten 1

 

3. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk in betá carroteen, een stof die door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is onmisbaar voor de groei en differentiatie van cellen en weefsels. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de jonge foetus.

Zoete aardappelen bevatten niet alleen veel betá carroteen, maar ook vezels, ze reduceren bloedsuikerspiegel en zorgen voor een betere darmfunctie.

 

4. Zalm

Zalm is rijk aan omega 3 en daarom een echte aanrader voor elke zwangere. De meeste mensen krijgen bij lange na niet voldoende omega 3 binnen, maar voor vrouwen geldt dit nog veel meer. Het gaat met name om de stoffen: DHA en EPA die in vis- en schaaldieren (omega 3) voorkomen.

Deze stoffen zorgen voor de ontwikkeling van het brein en de ogen van je kind. Daarnaast behoort zalm tot één van de weinige natuurlijke bronnen van vitamine D.

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten

 

5. Eieren

Eieren zijn het ultieme superfood aangezien deze nagenoeg alle stoffen hebben die jij als zwangere nodig hebt. Een groot ei bevat hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten, talloze vitaminen en mineralen.

Eieren zijn een grote bron van choline een stof die van nature ook voorkomt in moedermelk. Choline is nodig voor heel wat processen in het lichaam onder andere een goede gezondheid en de vorming van het brein.

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten 2

6. Broccoli en groenten met donkere bladeren

Broccolie en groenten met donkere bladeren zoals spinazie en boerenkool zitten bomvol voedingsstoffen. Onmisbare voor elke zwangere zijn bijvoorbeeld de vezels, vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer, foliumzuur en potassium. Bovendien zitten deze groenten bomvol anti-oxidanten.

Andere stoffen versterken het immuunsysteem en ondersteunen de spijsvertering. Door de samenstelling worden ook vervelende kwalen zoals constipatie (veelvoorkomend probleem bij zwangeren) voorkomen.

 

7. Mager vlees

Rund, varken en kip zijn uitstekende bronnen van hoogwaardige eiwitten. Rund en varken zijn bovendien rijk aan ijzer, cholineen diverse vitamines B. Ijzer is onmisbaar aangezien dit zorgt voor de toevoer van zuurstof naar alle delen van het lichaam.

Zwangere vrouwen hebben hiervan aanzienlijk meer nodig aangezien de hoeveelheid bloed toeneemt. Een ijzertekort in het eerste en tweede semester kan resulteren in een laag geboortegewicht en zelfs vroeggeboorte.

 

8. Visleverolie

Visleverolie wordt gemaakt van de lever van vissen, in de meeste gevallen gaat het dan om levertraan. Deze olie is rijk aan omega 3 met name de stoffen DHA en EPA. Ook vitamine D is rijkelijk aanwezig in de olie.

Een tekort aan vitamine D is gelinkt aan zwangerschapsvergiftiging, met hoge bloeddruk, gezwollen handen en voeten tot gevolg. De inname van levertraan zorgt voor een beter geboortegewicht en een gezonder kind na de geboorte.

LET OP: een te hoge inname is niet goed, aangezien je dan teveel vitamine A en omega 3 binnenkrijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je bloed te veel verdunt en te veel vitamine A een risico vormt voor de gezondheid van de foetus.

 

9. Bessen

Bessen zitten vol water, vitamine C, vezels, anti-oxidanten en gezonde caloriën. Vitamine C is noodzakelijk voor een goede opname van ijzer. Daarnaast is deze vitamine onmisbaar voor een gezonde huid en een gezond immuunsysteem. Door de lage glycemische indexwaarde hebben bessen niet zo veel invloed op de bloedsuikerspiegel.

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten 3

 

10. Volkoren granen

In tegenstelling tot geraffineerde granen zitten volkoren granen bomvol vezels, vitamines en plantaardige voedingsstoffen. Volkoren granen zijn ook nog eens rijk aan vitamine B en magnesium. Geen zin in volkoren brood? Dan kun je ook kiezen voor havermout en quinoa.

 

11. Avocado

Avocado’s zijn uitzonderlijke vruchten aangezien deze enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Verder vind je in avocado ook: veel vezels, vitamine B, vitamine K, potassium, koper, vitamine E en vitamine C. Het zijn juist deze voedingsstoffen die de vruchten de perfecte snack voor zwangere vrouwen maken.

De gezonde vetten zorgen ervoor dat je foetus een gezonde huid en hersenen ontwikkeld, terwijl foliumzuur zorgt voor een goede celdeling en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Heb je vaak last van beenkrampen? Dan biedt avocado dankzij potassium uitkomst.

 

12. Gedroogde vruchten

Gedroogde vruchten zitten over het algemeen barstensvol vitamines, vezels, veel calorieën en mineralen. Een gedroogde vrucht bevat dezelfde voedingsstoffen als een gewone vrucht, alleen in compactere vorm zonder water. Kies bijvoorbeeld voor gedroogde pruimen of dadels als tussendoortje.

Een kleine kanttekening moet hier wel gemaakt worden: gedroogde vruchten zitten over het algemeen vol met natuurlijke suikers en kunnen de bloedsuikerwaarde beïnvloeden. Met mate eten is daarom het advies.

Deze 13 dingen moet je als zwangere eten 4

 

13. Water

Niet echt iets dat je moet eten, maar vooral moet drinken. Je kind zal niets tekort komen omdat alles als eerste naar je kind gaat, maar als jij te weinig drinkt kun je uitdrogen. Symptomen van lichte uitdroging zijn onder andere hoofdpijn, onrust, moeheid, slechte stemming en licht geheugenverlies. Door genoeg te drinken voorkom je bovendien constipatie en een urineweginfectie. Twee zaken die altijd op de loer liggen als je zwanger bent.

De aanbevolen hoeveelheid water ligt rond de 2 liter. Bedenk wel dat water ook in vruchten en groentes zit, koffie, thee en andere dranken. Belangrijk is dus vooral om voldoende te drinken en bij voorkeur water.

 

Samenvatting

Wat je eet en drinkt tijdens de zwangerschap heeft invloed op je eigen welzijn en die van je ongeboren kind. Tijdens de zwangerschap zul je behoefte hebben aan meer calorieën en bepaalde voedingsstoffen.

Door echter te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen voorkom je dat je extreem aankomt en raak je na de zwangerschap de overtollige kilo’s weer snel kwijt.

 

Wat eet of at jij tijdens de zwangerschap om de benodigde vitamines, mineralen enz. binnen te krijgen en je gewicht te beperken?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBabyshower etiquette dit moet je weten
Volgend artikelDoe mee en maak kans op een heerlijk verwenpakket van DM drogist

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in