gefeliciTAART.nl - Black Friday

Of je nu aan het begin of aan het einde van je zwangerschap bent: misselijkheid kan behoorlijk vervelend zijn. Vandaag geef ik je 10 tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. De tips kun je tijdens de hele zwangerschap gebruiken.

 

Waarom ben je misselijk als je zwanger bent?

Ondanks vele onderzoeken zijn wetenschappers er nog steeds niet uit waarom vrouwen misselijk zijn tijdens de zwangerschap. Het vermoeden is dat het hormoon hCG hierbij een belangrijke rol speelt.

Dit hormoon wordt vlak na de bevruchting aangemaakt in grote hoeveelheden aangemaakt. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat er weer een nieuwe eisprong plaatsvindt. Doordat je hormoonspiegel uit balans is kun je dus misselijk zijn. Voor veel vrouwen houdt deze misselijkheid alleen aan tot de 12e week van de zwangerschap. Helaas zijn er ook vrouwen die er hun hele zwangerschap last van hebben.

 

Misselijkheid zwangerschap vanaf wanneer?

Helaas is er geen speciaal moment te noemen dat je misselijk kunt worden tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen is misselijkheid het eerste symptoom van een zwangerschap. Vaak begint de misselijk echter met een week of 6. Vaak weet de vrouw dan net dat ze zwanger is. De misselijkheid houdt meestal aan tot de vierde maand van de zwangerschap. Hierna is het voor veel vrouwen gelukkig voorbij en kunnen ze echt genieten van de zwangerschap.

 

Misselijk als je zwanger bent

Niet alle vrouwen zijn misselijk als ze zwanger zijn. Sommige vrouwen zijn alleen in de ochtend misselijk, anderen zijn vooral in de avond misselijk. Helaas hebben sommige vrouwen ook het pech en zijn ze de hele dag misselijk. Op zich kan een beetje misselijkheid tijdens de zwangerschap geen kwaad. Het wordt natuurlijk wel een probleem als je door de misselijkheid niet meer aan voldoende voedingsstoffen komt.

Wanneer is misselijkheid te erg?

In principe is misselijkheid een zwangerschapskwaal waar verreweg de meeste vrouwen last van hebben. Maak je je echter zorgen of hou je niets meer binnen? Dan is het tijd om een arts in te schakelen. Dat geldt zeker als je duizelig bent of flauw valt. Let ook goed op je vochtinname. Heb je donkere urine? Dan krijg je te weinig vocht binnen. Als dat komt door je misselijkheid dan is het tijd om aan de bel te trekken.

 

Hyperemesis gravidarum (HG)

Heb je extreme last van zwangerschapsmisselijkheid? Dan kan er sprake zijn van hyperemesis gravidarum. HG is een medische noodsituatie die door een arts behandelt moet worden. Gelukkig heeft slechts 1 -2% van de zwangeren last van deze extreme misselijkheid. Heb je te maken met snel gewichtsverlies? Of is er sprake van ondervoeding al dan niet in combinatie met uitdroging? Grote kans dat jij dan HG of hyperemesis gravidarum hebt.

 

10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap

Onderstaand vind je 10 tips die je echt helpen om van die vervelende misselijkheid af te komen. Mocht je echt last hebben van hardnekkige misselijkheid dan is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Vooral als je echt helemaal niets binnen kunt houden. Maar voor ochtendmisselijkheid en beperkte misselijkheid zijn onderstaande tips gewoon voldoende.

10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap 1

1. Drink voordat je eet

Een legen maag kan misselijkheid versterken. Door 30 minuten voordat je eet iets te drinken, kun je de misselijkheid al een beetje inperken. Drink niet al te heel: een half kopje thee of water is voldoende. Zorg dat je nog genoeg ruimte overhoudt voor je eten. Blijf ook overdag gehydrateerd, omdat uitdrogen tijdens de zwangerschap uit den boze is.

 

2. Eet vaker kleinere porties

Zorg dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en je maag gevuld. Doe dit door steeds kleine porties te eten. Verdeel deze porties over de dag heen, zodat je tot je naar bed gaat genoeg hebt gegeten. Kies voor makkelijk verteerbaar voedsel, waar je niet misselijk van wordt.

 

3. Kies voor koude maaltijden

Het is een feit dat je door bepaalde geuren sneller misselijk bent. Kun je niet tegen etensgeuren? Kies dan voor simpele en voedzame koude maaltijden. Denk aan gevulde maaltijdsalades, pastasalade of aardappelsalade. Ook koude soepen behoren tot de mogelijkheden.

10 tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap 4

 

4. Proteïne en vitamine B6

Sla maaltijden die vet, pittig, zuur of sterk van smaak zijn over. Kies liever voor proteïnerijke maaltijden en snacks met veel vitamine B6. Een hand vol noten tussendoor en je kunt er weer een tijdje tegenaan.

 

5. Ontbijt op bed

Als je een partner hebt of iemand anders die voor je kan zorgen: vraag dan om ontbijt op bed. Door met een lege maag op te staan, kan je misselijkheid toenemen. Laat je verwennen met ontbijt op bed. En nee, dat hoeft niet uitgebreid: sterker nog, vaak is een beschuitje of een droog stukje geroosterd brood voldoende.

Drink er een beetje thee bij en wacht tot het eten gezakt is, voordat je uit bed springt. Heb je geen partner of is hij al weg? Leg dan in de avond een pakjes crackers naast je bed (binnen handbereik).

10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap 2

6. Houd een dagboek bij

Door een dagboek bij te houden, kun je precies zien wanneer je het meest misselijk bent en waarom. Schrijf daarom op wat je eet, wanneer en hoe jij je voelde. Dat is ook meteen een mooie manier om bij te houden of je wel genoeg eet en drinkt. De verloskundige kan aan de hand van je dagboek ook zien of alles naar wens verloopt.

 

7. Neem je vitamines op tijd

Als je tijdens je zwangerschap vitamines neemt zoals bijvoorbeeld foliumzuur, dan helpt het nog wel eens om deze in de avond te nemen. Zorg er wel voor dat je de vitamines niet op een lege maag inneemt, dus eet nog een klein hapje.

 

8. Zorg voor rust en ontspanning

Stress zorgt ervoor dat je misselijkheid toeneemt. Zorg dus voor voldoende rust en ontspanning. Af en toe een dutje doen of je benen hoog op de tafel leggen kunnen geen kwaad.

 

9. Etherische olie

Etherische olie ook wel bekend als essentiële olie werkt als een perfecte remedie tegen misselijkheid. Neem de olie NIET in, maar verstuif deze in de ruimte met een diffuser. Pepermuntolie en gember helpen heel goed tegen misselijkheid. Helaas ruikt gember niet heel lekker, dus deze moet je mixen met bijvoorbeeld lavendel.

10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap 3

 

10. Probeer het met iets zuurs

Dit klinkt heel gek, maar iets zuurs kan heel goed helpen bij misselijkheid. Neem een stukje citroen of een citroensnoepje en zuig hierop. Je kunt hierbij ook gebruik maken van etherische olie: niet om in te nemen, maar wel aan te ruiken. Ook hier geldt: kies voor een zure geur zoals citroen.

 

Heb jij erg last van zwangerschapsmisselijkheid en wat helpt jou het beste? Laat het me weten.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel8 Tips om de speen af te leren
Volgend artikel10 Tips voor een heerlijke nachtrust als je zwanger bent

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in