gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niet iedereen is gezegend om al op jongere leeftijd moeder te worden. Soms is het een bewuste keuze, soms de speling van het lot. Moeder worden op je 40ste of later? Dit zijn de voor- en nadelen

 

 

Jong moeder worden

Om het verhaal met een persoonlijke touch te beginnen: ik wist van jongs af aan al dat ik jong moeder wilde worden. Mijn eigen moeder en ik schelen 17 jaar en dat vond ik altijd heerlijk. Vooral als tiener was ik erg trots op mijn jonge moeder, vooral als ik keek naar de moeders van leeftijdsgenoten. Dit wilde ik ook! Ik heb het geluk gehad dat ik nog net voor mijn 19e moeder mocht worden van mijn eerste (zoon) en op mijn 22ste moeder van mijn tweede (dochter).

Zou ik het weer doen? Waarschijnlijk wel. Het was een bewuste keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad. Ook al zitten er aan jong moeder worden voor- en nadelen. Inmiddels ben ik de 40 gepasseerd en zijn mijn kinderen beide volwassen. Toch had het ook heel anders kunnen lopen.

 

Moeder worden op je 40ste of later? Dit zijn de voor- en nadelen

De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen is inmiddels 30 jaar. 10 jaar geleden was dit nog 29 jaar. Dat betekend dat steeds meer vrouwen wachten om hun eerste kind te krijgen. Als er een tweede of zelfs derde kind komt dan zijn de moeders nog ouder bij de geboorte. Aan het moeder worden op latere leeftijd zitten diverse voor- en nadelen.

 

Voordelen op oudere leeftijd moeder worden

Waarschijnlijk ben je nu wel benieuwd naar de voordelen van op oudere leeftijd moeder worden. Deze vind je hieronder.

 

Langer leven

Volgens wetenschappelijke onderzoeken van het Amerikaanse LFFS (Long Life Family Study) leven vrouwen die voor hun 33ste een kind hebben gekregen een stuk korter. Dit alles zou te maken hebben met het voortplantingssysteem. Bij de studie wordt ervanuit gegaan dat als een vrouw op latere leeftijd op natuurlijke wijze moeder kan worden dat dit veel zegt over het algemene verouderingsproces van het lichaam.

 

Beter voor je geheugen en verstand

Een andere studie toonde aan dat moeders die op latere leeftijd zwanger werden (geldt voor de laatste zwangerschap) beter voorbereidt zijn op de veranderingen tijdens de post menstruele periode. Dit had vooral betrekking op cognitief vlak. De studie is gebaseerd op een serie testen die gebaseerd zijn op het gebruik van de hersenen voor verschillende taken.

Vrouwen die na hun 35ste moeder werden (of nog een kind kregen) waren verbaal vele malen sterker. Dit heeft alles te maken met de werking van hormonen op onze hersenen. En niet zomaar hormonen, maar oestrogeen en progesteron. Twee hormonen die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van ons brein en geheugen.

Hoe ouder hoe meer ervaring en wijzer

In de meeste gevallen zul je rond je 40ste wel al je wilde haren kwijt zijn. Door schade en schande zul je levenservaring op hebben gedaan. Onbesuisde beslissingen nemen zit er waarschijnlijk niet in. Je weet wie je bent, wat je wil en hebt al een deel van je leven achter de rug. Met deze wijsheid en je levenservaring ben je wellicht beter bestand tegen de uitdagingen van het moederschap. Vrouwen blijken vanaf hun 40ste ook meer geduld te hebben met hun kinderen. Daarnaast ben je emotioneel stabieler en fysiek nog prima in staat om voor een kind te zorgen.

 

Financieel stabiel

De meeste vrouwen zullen rond hun 40ste hun financiën wel op orde hebben. Ze hebben een carrière opgebouwd, vaak al een eigen huis, auto en spaargeld achter de hand. Dit alles zorgt ervoor dat je je zorgeloos kunt richten op je kind. De carrière kan een stapje lager gezet worden. Zorgen om geld zijn er niet: je kunt alles kopen wat nodig is voor de kleine. Dit zorgt voor minder stress en een relaxte manier van opvoeden.

 

Genoeg tijd voor jezelf gehad

Vaak klagen vrouwen over het feit dat ze sinds er kinderen in het spel zijn niet meer vrij zijn om te gaan en te staan waar ze willen. Jonge vrouwen houden vaak van uitgaan, shoppen, reizen feesten en nog veel meer. Als je dan moeder wordt en je ineens je hele leven in moet richten op het hebben van een kind, dan kan dat een grote domper zijn.

Ben je echter 40 dan heb je dit alles al gehad en gedaan. Je hebt genoeg tijd voor jezelf gehad en je bent nu klaar om je tijd te geven aan een nieuwe periode in je leven samen met je kind. Dat je ineens dingen niet meer kunt doen vind je daarom helemaal niet erg. Dit is een nieuwe levensfase waar je volop van geniet.

Moeder worden op je 40ste of later Dit zijn de voor- en nadelen zwanger

De nadelen van moeder worden na je 40ste

Zoals aan alles zitten er aan het op oudere leeftijd moeder worden ook voldoende nadelen. Daarbij kun je denken aan:

 

Moeilijker zwanger worden op oudere leeftijd

Laat ik als eerste zeggen dat een zwangerschap altijd een wonder is. Hoe jong of oud je bent. Dat neemt echter niet weg dat hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het kan zijn om zwanger te worden. Na je 32ste nemen de eitjes die vruchtbaar zijn af en neemt de kans toe dat er iets mis is met je eitjes. De kans op een handicap neemt daarmee ook toe. In veel gevallen worden vrouwen op latere leeftijd alleen zwanger via IFV.

 

De kans op een miskraam neemt toe

Natuurlijk is leeftijd geen enkele garantie en kun je ook op jongere leeftijd een miskraam krijgen. Echter neemt de kans op een miskraam toe naarmate je ouder wordt. Vanaf 45 jaar kan de kans zelfs oplopen tot meer dan 50%. Dit heeft alles te maken met veroudering van het lichaam, minder hormonen en een minder goed functionerende blaas. Ook andere complicaties kunnen leiden tot het verlies van de foetus.

Grotere kans op osteoporose

Als je op latere leeftijd bevalt dan neemt de kans op het ontwikkelen van osteoporose aanzienlijk toe. Volgens studies hebben vrouwen die na hun 35ste een kind hebben gekregen twee keer zo veel kans om deze ziekte te krijgen. Mocht je dus op latere leeftijd zwanger worden, dan is het belangrijk om op je botten te letten. Hiermee kun je de kans op osteoporose namelijk verkleinen.

Grotere kans op vroeggeboorte

Niet alleen neemt de kans op een miskraam toe, als oudere moeder heb je ook kans dat je kind te vroeg geboren wordt. Alhoewel dit zeker niet alleen met leeftijd te maken heeft. Er zijn zelfs studies die aangetoond hebben dat leeftijd de enige factor was van een vroeggeboorte. Naast vroeggeboorte is de kans ook groot dat je kind ondergewicht heeft als je op latere leeftijd moeder wordt.

 

Hogere kans op zwangerschapsdiabetes

In de meeste gevallen is zwangerschapsdiabetes slechts tijdelijk, de impact ervan is echter groot. De kans dat je zwangerschapsdiabetes krijgt ligt bijna 70% hoger voor zwangere vrouwen vanaf hun 40ste. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig je bloedsuiker laat checken. Ook moet je letten op symptomen die wijzen op zwangerschapsdiabetes. Heb je het vermoeden dat je suiker niet goed is? Kaart dit dan zeker aan bij de verloskundige. Bij twijfel zal er een test afgenomen worden in het ziekenhuis.

 

Conclusie

Een zwangerschap op latere leeftijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Veel hangt echter ook af van de moeder en haar gezondheid. Mocht je ouder zijn en toch (nog) voor een kind willen gaan, laat je dan niet ontmoedigen. In de meeste gevallen loopt ook een zwangerschap op oudere leeftijd goed af. Natuurlijk moet je wel op jezelf letten. Bij twijfel is het altijd goed om overleg te plegen.

 

Wat is voor jou de ideale leeftijd om moeder te worden? En hoe oud ben je werkelijk moeder geworden?

 

Moeder worden op je 40ste of later Dit zijn de voor- en nadelen oudere moeder

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelProgrammeren voor kinderen – Scratch
Volgend artikelBakken met peuters makkelijke en snelle koekjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in