Veel vrouwen ervaren in de laatste weken van de zwangerschap enorme nesteldrang. Er wordt van alles en nog wat in en om huis gedaan. Vaak nuttige, maar soms ook overbodige dingen. Last van nesteldrang? Deze dingen moet je echt doen voor de baby komt.
Table of Contents
Wat is nesteldrang?
Alhoewel de wetenschap er nog niet helemaal over uit is, is de kans groot dat nesteldrang nauw samenhangt met de zwangerschapshormonen. Vooral in het derder trimester van de zwangerschap voelen vrouwen de behoefte om het hele huis (en tuin) spik en span in orde te hebben voor de komst van de klein. Dit uit zich in een ware schoonmaakwoede die zelfs gepaard kan gaan met willen opknappen en verven van het hele huis. Het doel: een schoon, opgeruimd en overzichtelijk nest voor de kleine.
Nesteldrang: deze dingen moet je echt doen voor de baby komt
Veel vrouwen ervaren tijdens de nesteldrang geen rust: ze willen alles in orde hebben voordat de baby zich aandient. Op zich is dat niet erg, het is een natuurlijke drang waar je gewoon aan toe kunt geven. Hou er wel rekening mee dat je dan in de meeste gevallen al in het derde trimester van je zwangerschap bent en dat je zo nu en dan echt een rustpauze in moet lassen. Onnodig harde buiken krijgen door te zwaar te werken kun je beter voorkomen.
Maar wat zijn nu de dingen die je echt zou moeten doen en welke dingen kun je beter achterwege laten?
1. Babykleding
Het is te begrijpen dat je het liefst naar de winkel rent en deze helemaal plundert als het aankomt op babykleding. Toch kun je deze drang beter onderdrukken. Grote kans dat kraamvisite aankomt met babykleding. Daarbij weet je niet welke maat de baby uiteindelijk nodig heeft en groeit een baby als kool. Een hele kast gevuld met de kleinste maten resulteert er alleen in dat je heel snel op moet ruimen en dan nieuwe kleding moet kopen.
Wil je toch babykleding kopen? Kijk dan eens naar de wat grotere maten. Denk aan maat 62-68. Ook hierbij geldt: koop niet te veel en wacht de kraamvisite en ontwikkeling van je baby af. Houd bij de koop van kleding ook rekening met de seizoenen. Maat 62 – 68 is geschikt voor baby’s van 2 – 6 maanden. Dat betekend dat het een heel ander seizoen is dan wanneer je baby geboren is.
Heb je nog babykleding liggen? Dan kun je deze natuurlijk wel al wassen. Niets zo fijn als fris gewassen babykleding die je straks zo uit de kast kunt pakken.
Leestip: Alles wat je moet weten over babykleding wassen
2. Koelkast en voorraad aanvullen
Natuurlijk kun je gebruik maken van online boodschappen bestellen als de kleine er eenmaal is, maar een goede voorbereiding kan hierbij absoluut geen kwaad. Zorg daarom dat je koelkast niet alleen schoon is, maar vul deze ook aan met spullen die je vaak gebruikt in de keuken. Kijk ook direct je voorraad na en vul deze aan waar nodig. Scheelt straks na de geboorte weer als je andere dingen aan je hoofd hebt. Maak vooraf een lijst, want dankzij de hormonen die door je lijf gieren en je hersenen die zich aanpassen aan de nieuwe situatie is de kans groot dat je de helft vergeet als je het niet opschrijft.
3. Food prepping
Niets zo fijn als een voorraad kant-en-klare maaltijden in huis te hebben die je alleen nog op hoeft te warmen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook je partner die aan de nieuwe situatie als kersverse papa moet wennen. Als je de mogelijkheid hebt en je voelt nesteldrang: stap de keuken in en kook maaltijden die je in kunt vriezen. Ideaal als je straks vanwege gebroken nachten geen puf hebt om de keuken in te duiken, maar wel wil genieten van een gezonde homemade maaltijd.
4. Baby benodigdheden
Vergelijkbaar met de aanschaf van babykleding is het inslaan van baby benodigdheden. Beperk je tot een redelijke hoeveelheid en zorg dat je alle benodigdheden voor 1 – 2 dagen binnen handbereik hebt. Grote kans dat je de eerste dagen gewoon lekker in bed blijft en op de bang gaat genieten van je kleine (zeker als je een keizersnee hebt gehad, ingescheurd of geknipt bent). Dan wil je wel alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebben zonder elke keer iemand er op uit te moeten sturen om iets te pakken.
Zorg daarom dat je een (keuken)trolley hebt waar je wat luiers, verzorgingsproducten, een setje nieuwe kleding enz. op legt. Deze verrijdbare trolley kun je dan in een hoek van de woonkamer zetten en naar behoefte gebruiken.
5. Vraag hulp
Alhoewel de kans groot is dat je het idee hebt dat je alles zelf moet doen is het verstandig om hulp te vragen. Vooral als je het hele huis schoon wil maken zijn een paar extra handen geen overbodige luxe. Geef mensen de ruimte om op hun eigen manier schoon te maken en hou jij je bezig met de babykamer.
Als je bovenstaande tips ter harte neemt maak je optimaal gebruik van de nesteldrang en zul je zien dat het heel wat tijd en stress scheelt als de kleine straks geboren is.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024