gefeliciTAART.nl - Black Friday

Door allerlei omstandigheden kun je tijdens de zwangerschap last hebben van hoofdpijn. Ontdek de oorzaken en behandeling van hoofdpijn tijdens de zwangerschap.

 

Hoofdpijn en zwangerschap

Hoofdpijn is helaas een bekend kwaaltje tijdens de zwangerschap. Niet zo gek als je bedenkt dat je lichaam te maken krijgt met een verandering in hormonen, je waarschijnlijk je cafeïne inname verandert en je minder goed slaapt. Er zijn tal van redenen waarom hoofdpijn een bekend zwangerschapskwaaltje is. Daarom is het handig om te weten wat de oorzaken zijn en vooral wat je kunt doen aan je hoofdpijn tijdens de zwangerschap.

 

Oorzaken en behandeling van hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Voordat ik overga op de oorzaak, behandeling en zelfs preventie van hoofdpijn tijdens de zwangerschap wil ik kort mijn eigen ervaringen delen. Ik ben zelf helaas migraine patiënt sinds mijn vroege tienerjaren als gevolg van een zwaar ongeluk waarvan ik nooit goed hersteld ben. Dit gecombineerd met het feit dat migraine in de familie ligt en je kunt je misschien voorstellen wat dit betekend. Mocht je willen weten hoe een dag eruit ziet als je migraine hebt in combinatie met jonge kinderen, lees dan ook mijn column ‘Leven met migraine’‘Leven met migraine’.

Goed, inmiddels heb ik mijn aanvallen kunnen reduceren van 3 per week naar 2 – 3 per maand. Tijdens mijn beide zwangerschappen (voor mijn zwangerschap en erna had ik gemiddeld dus 2 – 3 aanvallen per week) heb ik echter helemaal geen last gehad van migraine. Ik had zelfs helemaal geen hoofdpijn. Dat was echt een opluchting: negen maanden lang geen pijn in mijn hoofd, niet overgeven van de pijn, niet uitgeteld op bed liggen en niet weten waar je het moet zoeken van de pijn. De bevalling van mijn zoon begon echter met lichte hoofdpijn de dag voor de bevalling. Maar eerlijk is eerlijk: tijdens de zwangerschap had ik dus nergens last van. Dit is voor veel mensen die migraine hebben herkenbaar: tijdens de zwangerschap hebben ze nergens last van, erna helaas vaak wel weer.

 

Oorzaken hoofdpijn tijdens zwangerschap

Er zijn verschillende redenen waarom jij wel hoofdpijn kunt hebben tijdens je zwangerschap. In sommige gevallen kun je de oorzaak makkelijk aanpakken, in andere gevallen zal het iets moeilijker worden. Hieronder vind je de mogelijke oorzaken van je hoofdpijn:

  • Veranderende hormonen
  • Honger
  • Lage bloedsuiker
  • Te weinig gedronken
  • Tekort aan cafeïne
  • Slaapgebrek
  • Verandering in het zicht, waardoor je problemen krijgt als je te veel achter een scherm zit
  • Emotionele of fysieke stress
  • Pijn in spieren doordat je lichaam zwaarder wordt (bekende trigger zijn je nekspieren!)
  • Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

 

Behandeling van hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Als je bekend bent met hoofdpijn of migraine dan zul je waarschijnlijk onder normale omstandigheden gewoon medicatie gebruiken om de pijn onder controle te krijgen. Helaas zijn veel medicijnen af te raden als je zwanger bent en hoofdpijn of migraine hebt. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je hoofdpijn aan te pakken:

  1. Ga in een donkere kamer liggen met zo min mogelijk geluid om je heen. Dit helpt zowel bij hoofdpijn als migraine. Probeer ook even te slapen
  2. Gebruik afwisselend koude en warme doekjes. Maak een handdoekje warm en eentje koud en leg deze afwisselend op je voorhoofd. Ik gebruik bij migraine ook wel eens een koud washandje waarmee ik over mijn armen en mijn polsen wrijf. Je moet zelf even kijken wat het beste voor jou werkt
  3. Neem een bad. Vaak werkt een bad ontspannend, waardoor hoofdpijn in elk geval verlicht wordt. Overleg dit wel eerst met je arts, niet in alle gevallen is het raadzaam om een warm bad te nemen (bijvoorbeeld als je hoge bloeddruk hebt)
  4. Probeer alternatieve methodes: laat je rug en schouders eens masseren of gebruik essentiële oliën om de pijn te verlichten
  5. Maak een afspraak bij de opticien. Je zwangerschap kan invloed hebben op je zicht, waardoor je wellicht tijdelijk een hulpmiddel moet gebruiken
  6. Vraag om hulp. Zeker als je kleine kinderen in huis hebt is het handig om zo nu en dan hulp te vragen. Hierdoor kan stress verminderen en kun je meer tot rust komen.

Oorzaken en behandeling van hoofdpijn tijdens de zwangerschap 1

 

Het gebruik van medicatie

Probeer het gebruik van medicatie zo lang mogelijk uit te stellen. Als echt niets anders helpt kun je medicijnen gebruiken. Overleg dit in elk geval eerst met je arts, want niet alle medicatie is geschikt tijdens de zwangerschap. Dat geldt zeker voor medicatie die je voorgeschreven krijgt voor migraine. Paracetamol kun je in principe veilig gebruiken. Houd er wel rekening mee dat ook dit gewoon medicatie is!

 

Hoofdpijn door cafeïne tekort

Niet iedere zwangere lust nog een bak koffie tijdens de zwangerschap. Ik weet er alles van aangezien ik ineens misselijk werd van de geur van koffie. Dat was ook direct het eerste alarmbelletje of ik wellicht niet zwanger was, want ik ben normaal dol op koffie. Ik heb dus ruim 7 maanden geen koffie aangeraakt. Helaas is cafeïne een verslavend middel. Als je dus gewend bent om een aantal koppen koffie per dag te drinken en je stopt er ineens mee, dan kan je lichaam last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Een bekend ontwenningsverschijnsel is hoofdpijn. Geldt overigens niet alleen voor koffie, ook als je stopt met het drinken van Cola of energiedranken zal je lichaam de caffeïne missen.

Hoofdpijn door cafeïne tekort zou je kunnen verhelpen door:

  • Geleidelijk afbouwen van cafeïne
  • Vervang energiedrinks door andere dingen waar je energie uit kunt halen, zoals proteïne snacks, noten enz. Ook een stevige wandeling maken om een dip te voorkomen kunnen helpen
  • Zorg dat je genoeg drinkt en vervang koffie, Cola en energydranken het liefst door water en sap
  • Ga op tijd naar bed. Om voldoende energie te hebben overdag is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan

 

Migraine tijdens de zwangerschap

Alhoewel ik zelf dus geen migraine had tijdens mijn zwangerschap kan een ander er helaas wel last van hebben. In sommige gevallen kun je een aanval voorkomen of het aantal aanvallen verminderen. Dit kun je doen door triggers te vermijden. Ik heb hier ook een uitvoerig artikel over geschreven, omdat ik zelf erachter ben gekomen dat voeding en migrainevoeding en migraine hand in hand gaan bij mij. Maar ook zaken als regelmatig eten, goed drinken, voldoende slaap, zorgen voor minder spierspanning in mijn nek hebben mijn aanvallen drastisch gereduceerd. Al deze dingen kun jij ook makkelijk toepassen tijdens de zwangerschap.

Oorzaken en behandeling van hoofdpijn tijdens de zwangerschap 2

 

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap voorkomen

Gelukkig zijn er best wel wat dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je last krijgt van hoofdpijn tijdens je zwangerschap. Denk daarbij aan de volgende dingen:

  • Vermijd stress en neem regelmatig tijd voor jezelf
  • Slaap voldoende
  • Drink voldoende water
  • Zorg dat je op tijd en met regelmaat eet
  • Beperk de inname van suiker tijdens je zwangerschap
  • Werk aan je houding, doordat je zwaarder wordt moet je je lichaam op een andere manier leren gebruiken om te voorkomen dat je bijvoorbeeld verkrampt bij je schouders en nek

 

Wanneer moet je met hoofdpijn naar de dokter?

Zo nu en dan hoofdpijn hebben is niet erg, zelfs niet als je zwanger bent. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Neem in elk geval contact op met de huisarts en verloskundige als je last hebt van:

  • Hoofdpijn die pas begint na 20 weken zwangerschap
  • Je last hebt van een hoge bloeddruk
  • Als je hoofdpijn hebt gecombineerd met koorts, een verstopte neus of druk rondom je ogen
  • Heb je last van andere klachten zoals duizeligheid, wazig zien, pijn in de buik of vasthouden van vocht? Dan is het zaak om de dokter te bellen
  • Als je hoofdpijn het gevolg is van een val of een klap tegen het hoofd

Had of heb jij last van hoofdpijn tijdens je zwangerschap? Zo ja, wat doe je ertegen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelEen gezond ontbijt voor het hele gezin maak je zo
Volgend artikelConstructieve Eating om eten leuker te maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in