gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je zwanger wilt worden staat alles in het teken van je ovulatie. De dag dat je eitje rijp is om bevrucht te worden. Wil je sneller zwanger worden? Dan moet je weten wanneer je ovuleert. Zo kom je erachter dat je ovuleert en 5 tekenen dat je problemen hebt met ovulatie

 

Wat is ovulatie?

Ovulatie ofwel je eisprong is de periode dat een eitje de eierstok  verlaat. Dit is ook de periode dat je het meest vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap het grootst is. Als je een paar dagen voor en na je eisprong gemeenschap hebt is de kans groot dat je zwanger raakt.

 

Wanneer is je ovulatie?

De meeste vrouwen hebben een cyclus van 21 – 30 dagen. Daarom zal bij de meeste vrouwen de eisprong tussen dag 10 tot dag 17 van de cyclus liggen. Toch kan dit enorm verschillen. Sommige vrouwen hebben direct na de menstruatie een eisprong, anderen vlak ervoor. Het is dus mogelijk dat je vlak voor of na je menstruatie zwanger wordt als je rond die periode gemeenschap hebt gehad.

 

Zo kom je erachter dat je ovuleert en 5 tekenen dat je problemen hebt met ovulatie

Natuurlijk kun je naar de winkel gaan om een ovulatietest te kopen, maar er zijn ook andere dingen waaraan je kunt merken dat je een eisprong hebt.

 

1. Ovulatiepijn

Net als menstruatie kan ook ovulatie een beetje pijn veroorzaken. Dit voelt aan als willekeurige pijn in je onderbuik. Als je er een tijdje op gaat letten en aantekeningen van maakt, herken je wellicht een patroon. Als deze pijn ongeveer halverwege je cyclus optreedt, dan is het ovulatiepijn. Sommige vrouwen hebben dit elke maand als teken dat ze ovuleren. Dit is dan het begin van je vruchtbare periode. Het gaat hierbij om tijdelijke pijn die niet al te pijnlijk mag zijn.

 

2. Licht verhoogde basale lichaamstemperatuur

Een licht verhoogde basale lichaamstemperatuur kan een teken zijn dat je een eisprong hebt. De basale temperatuur werkt als volgt: elke ochtend voordat je opstaat of ook maar iets doet moet je je temperatuur opnemen. Dit doe je bij voorkeur rectaal (in de anus). Tijdens een eisprong zal de temperatuur in de ochtend minimaal 0.2°C hoger zijn dan normaal. Om te kunnen achterhalen wat je normale basale temperatuur is moet je deze eerst een tijdje bijhouden.

 

3. Ovulatie test kit

Ik haalde het al eerder aan: de meest makkelijke en snelle manier om een ovulatie test kit in huis te halen. De test detecteert speciale elementen in je urine. Meestal geven donkere lijnen aan dat je dichtbij de eisprong bent. Lees voor gebruik de bijsluiter goed door. Een ovulatietest kan natuurlijk ook andersom gebruikt worden: door te weten wanneer je een eisprong hebt, weet je wanneer je niet moet vrijen om een zwangerschap te voorkomen. Of je moet dan gebruik maken van een voorbehoedsmiddel.

 

4. Vaginale afscheiding verandert

Vaginale afscheiding bestaat grotendeels uit water. De samenstelling en de consistentie ervan kan door omstandigheden veranderen. Dat geldt ook voor de eisprong. Tijdens de vruchtbare periode verandert het onder invloed van het hormoon oestrogeen. Ben je vruchtbaar? Dan neemt je vaginale afscheiding in volume toe en wordt deze wateriger en helder van kleur.

 

5. Verandering in speeksel

Niet alleen je vaginale afscheiding verandert, dat geldt ook voor je speeksel. Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt als je aan ovuleren denkt, maar ook met speeksel kun je je vruchtbare dagen vaststellen. Ben je vruchtbaar? Dan zal je speeksel eruit zien als vorst als je op een raam spuugt (oke, als ik het zo opschrijf klinkt dat niet echt heel smakelijk ;). Helaas hebben dingen als eten, drinken en roken hier ook invloed op.

 

6. Gevoelige borsten

Veel vrouwen hebben een paar dagen voor de menstruatie gevoelige borsten. Maar wist je dat gevoelige borsten ook voorkomen rond je eisprong? Je tepels kunnen extra gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, waardoor niet elke vrouw het prettig vindt om juist in die periode te vrijen.

 

7. Zin om te vrijen

Rond je eisprong zul je vaak merken dat je juist meer zin krijgt om te vrijen. Dit is een natuurlijke reactie, omdat het in ons zit om ons voort te planten. Heb je last van veel stress, voel je je opgejaagd of heb je last van depressieve gevoelens? Dan richt je lichaam zich op andere dingen en zul je geen zin hebben om samen te zijn met je partner.

Zo kom je erachter dat je ovuleert en 5 tekenen dat je problemen hebt met ovulatie basale temperatuur vrijen

Tekenen dat je problemen hebt met je vruchtbaarheid

Helaas is het hebben van een eisprong geen garantie dat je zwanger wordt. Daarnaast zijn er tal van oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Hieronder vind je een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat er iets niet helemaal in orde is.

Als je last hebt van onderstaande symptomen dan is het raadzaam om een dokter te bezoeken. Het zou dan namelijk zomaar kunnen zijn dat je last hebt van endometriose

  • Onregelmatige menstruatie
  • Heftige pijnen elke maand of heel frequent
  • Hele korte of juiste hele lange cyclus
  • Geen verandering in basale temperatuur
  • Ernstig bloedverlies tijdens menstruatie

 

Als je een zwangerschapswens hebt, hou je dan je eisprong bij of neem je de gok en hoop je op een goede uitkomst?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes
Volgend artikelKinderen thuis? Dit zijn de leukste educatieve films op onder andere Netflix

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in