gefeliciTAART.nl - Black Friday

Probeer je al een tijdje om zwanger te worden? Heb je al van alles nog wat geprobeerd? Wil je jouw kans op een zwangerschap verhogen? Je wordt sneller zwanger dankzij een ovulatietest.

 

De wens om zwanger te worden

Bij de meeste mensen ontstaat vroeg of laat de wens om een kind te krijgen. Dat kan op jonge leeftijd of als je wat ouder bent. Waar de één zijn of haar partner amper aan hoeft te kijken en al zwanger blijkt de zijn moet een ander maanden proberen voor er sprake is van een zwangerschap. En juist het maandenlang proberen zonder het gewenste resultaat kan tot frustraties leiden. In de meeste gevallen zijn vrouwen hier gevoeliger voor, omdat zij het idee hebben dat ze op de één of andere manier falen.

Mocht jij tot de groep horen die het maandenlang zonder succes geprobeerd heeft, lees dan snel verder en ontdek hoe jij sneller zwanger kunt worden dankzij het gebruik van een ovulatietest.

 

Sneller zwanger worden dankzij een ovulatietest

De meeste vrouwen hebben een cyclus van ongeveer 28 dagen. In die periode heb je als vrouw 2 – 3 dagen dat je werkelijk zwanger kunt raken. Dat is op de dag van de eisprong zelf, maar ook de dag ervoor en de dag erna. Voor het vaststellen van de eisprong zijn er verschillende methodes.

Sommige vrouwen gebruiken hiervoor een menstruatie app die de vruchtbare dagen aangeeft, net als de eisprong. Het nadeel hiervan is dat de app uitgaat van een constante cyclus zonder verdere afwijkingen. Het is een kansberekening die niet altijd waar hoeft te zijn.

Anderen maken gebruik van de basaaltemperatuur. Deze temperatuur meet je anaal, in de ochtend direct na het wakker worden. De temperatuur is tijdens de eisprong het laagst. Alhoewel deze methode redelijk betrouwbaar is zul je jouw temperatuur eerst een paar maanden bij moeten houden om te zien wanneer jouw temperatuur afwijkend is.

Wil je meer zekerheid over wanneer de kans het grootst is om zwanger te worden? Maak dan gebruik van een ovulatietest.

 

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest lijkt eigenlijk heel veel op een zwangerschapstest. De meeste tests werken ook op dezelfde manier: je brengt een beetje urine aan op een staafje en deze meet vervolgens je LH (luteïniserend hormoon) gehalte. In de piek ben je vruchtbaar en is de kans dus het grootst dat je zwanger wordt. Terwijl andere methodes om je eisprong te berekenen nogal eens in betrouwbaarheid af laten weten is een ovulatietest voor 99% betrouwbaar. Al 1,5 dag voor je eisprong zie je een stijging van LH en weet je dus dat de kans op een zwangerschap het grootst is.

 

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest werkt volgens hetzelfde principe als een zwangerschapstest, alleen test deze niet het hCG hormoon, maar dus het LH. De meest gebruikte ovulatietest bestaat uit staafjes die je in de eventjes in een straal ochtendurine houdt. Afhankelijk van het merk ontstaat er een tweede gekleurde streep die aangeeft hoe vruchtbaar je bent. Hoe donkerder de streep hoe vruchtbaarder je bent.

Naast deze eenvoudige tests heb je ook een digitale ovulatietest. Deze werkt op precies dezelfde manier alleen wordt op een display aangegeven hoe het zit met jouw vruchtbaarheid. De meeste werken met een smiley. Als deze op het display verschijnt weet je zeker dat je een eisprong hebt en kun je aan de slag (of niet natuurlijk als je het gebruikt als voorbehoedsmiddel).

Wil je het helemaal geavanceerd doen, dan kun je gebruik maken van een kleine ovulatie computer. Hiermee kun je makkelijk en snel bijhouden wanneer je eisprong is. Je druppelt een beetje urine erop en je weet direct waar je aan toe bent. Je kunt deze test ongeveer 10 – 20x keer per maand gebruiken. Er zijn verschillende monitors en computertjes te koop. Er zijn zelfs combinatiesetjes, zodat je niet alleen kunt testen op de eisprong maar ook op een eventuele zwangerschap.

 

Wat kost een ovulatietest?

De prijs is afhankelijk van welk merk en welke methode je kiest. De meest eenvoudige ovulatietests kosten ongeveer 8 euro voor een setje, terwijl een monitor om je vruchtbare dagen bij te houden als snel rond de 120 euro kost.

 

Wanneer moet je de ovulatietest gebruiken?

Wil je zwanger worden met behulp van een ovulatietest? Dan is het raadzaam om vanaf de 11e dag van je cyclus te meten als je een cyclus hebt van 28 dagen. Heb je een cyclus van 30 dagen, dan begin je op de 13e dag met meten. De eerste dag van je cyclus is de eerste dag van je menstruatie. Je cyclus eindigt op de dag dat je weer menstrueert.

Bij een cyclus van 28 dagen trek je 17 dagen af en begin je dan met meten. Bij een 30-daagse cyclus begint je op dag 13 met meten van je LH gehalte.

 

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Als je zwanger wil worden en het tot nu toe niet gelukt is dan is het gebruik van een ovulatietest zeker een aanrader. Deze geeft namelijk met 99% zekerheid de eisprong aan. Op die manier weet je op welke dag de kans het grootst is dat je zwanger wordt na het vrijen.

Sneller zwanger dankzij een ovulatietest voorbehoedsmiddel

De ovulatietest als voorbehoedsmiddel

Je kunt een ovulatietest natuurlijk ook op een andere manier gebruiken. Wil je geen hormonen slikken of een condoom gebruiken? Dan zou je als alternatief naar het gebruik van een ovulatietest kunnen kijken. Belangrijk is dan wel om 2 dagen voor je eisprong tot 2 dagen erna niet te vrijen of hierbij gebruik te maken van een condoom. De zaden van een man blijven namelijk 72 uur lang levend in de vagina.

Wat te doen als de ovulatietest geen eisprong laat zien?

In eerste instantie hoef je je niet al te druk maken. Bij vrouwen vanaf 30 jaar neemt de vruchtbaarheid duidelijk af. Dit kan resulteren in het feit dat er niet meer elke maand een eisprong plaatsvindt. Daarnaast kan een ovulatietest ook bij een teveel aan stress het LH gehalte niet meten.

Mocht je ondanks alles toch twijfelen en lukt het zwanger worden ondanks gebruik van een ovulatietest niet? Dan is het raadzaam om even naar de huisarts te gaan. Niet zwanger kunnen worden hoeft namelijk niet aan jou te liggen! Het kan ook aan de man liggen.

Leestip: Tips om gezond zwanger te worden voor de man en de vrouw

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKoken met kinderen
Volgend artikelWinactie gesigneerde versie van Slide Stars en hoodie door Milan Knol

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in