Ouders in spe zitten met talloze vragen. Sommige zijn makkelijk te beantwoorden, andere niet, puur en alleen omdat ouders deze vragen niet durven te stellen. Vooral aanstaande vaders zitten met vragen rondom seks en de baby die op komst is. Daarom vandaag: sex tijdens de zwangerschap: antwoorden op de 6 meest gestelde vragen.
Table of Contents
Seks tijdens de zwangerschap kan en mag
Je zult waarschijnlijk blij zijn om te horen dat seks tijdens de zwangerschap gewoon kan en mag. Natuurlijk zijn er omstandigheden waardoor het niet (meer) kan, maar dat zijn uitzonderingen. Over het algemeen geldt dat je gewoon met elkaar mag vrijen zolang jullie je er beide goed bij voelt.
In het eerste trimester zullen de meeste vrouwen weinig zin in seks hebben. Het lichaam is bezig met een grote verandering en dat betekend dat de hormonen op de schop gaan. Vaak gaat het eerste trimester gepaard met misselijkheid en dat zorgt ervoor dat de meeste vrouwen geen zin hebben in geslachtsgemeenschap. Vanaf het tweede trimester voelen de meeste vrouwen zich weer goed en dan kan de zin om te vrijen ook weer terugkomen.
Heb je dus allebei zin om te vrijen? Geniet er dan gewoon van, zolang het niet pijnlijk is. Sterker nog: gebruik de tijd die je nu nog hebt met zijn tweetjes, straks zul je vooral ‘genieten’ van gebroken nachten. Dan is er voorlopig geen zin en tijd voor sex, dus leef je nog uit nu het kan.
Mocht je na het lezen van onderstaande nog steeds twijfels hebben of sex veilig is en mag, overleg dan even met je verloskundige of gynaecoloog. Voor hun is geen vraag te gek. Je bent echt niet de enige die met vragen over dit thema rondloopt.
Sex tijdens de zwangerschap: antwoorden op de 6 meest gestelde vragen
Nu je weet dat seks tijdens de zwangerschap gewoon kan wil je natuurlijk wel antwoord hebben op de meest gestelde vragen.
1. Merkt de baby dat jullie sex hebben?
Dit is vooral een vraag waarmee veel vaders zitten. De vader in spe is bang dat de baby iets voelt of zelfs gewond kan raken. Wees gerust: de baby zit veilig en beschermd in de baarmoeder, omgeven door heel veel vruchtwater. Hierdoor is de baby niet alleen beschermd tegen stoten en bewegen tijdens het vrijen, maar ook als de moeder aan het werk is en zich zou stoten bijvoorbeeld.
In veel gevallen zal de baby door het stoten juist in slaap vallen. Mocht de baby het stoten niet zo prettig ervaren of denken dat alle aandacht nu naar hem/haar uitgaat, dan zal de moeder dat merken, want dan trapt de baby.
Gemeenschap tegen het einde van de zwangerschap kan de bevalling versnellen. Door prostaglandinen die in sperma aanwezig zijn kan de baarmoedermond weker worden en meer open gaan. Dus mocht je klaar zijn met je zwangerschap, dan weet je wat je te doen staat 😉
2. Is seks vanaf 7 maanden zwangerschap nog wel veilig?
Net als op de vorige vraag is ook hierop het antwoord ja. Je buik is inmiddels natuurlijk wel behoorlijk, maar nog steeds voelt je baby niets van jullie vrijpartij. Wel kan de buik een sta in de weg zijn als je bepaalde posities aan wilt houden.
3. Welke posities zijn het best met een dikke buik?
Je buik groeit elke maand een beetje meer. Dat betekend dat je ook tijdens het vrijen een beetje creatiever moet zijn. Lukt het niet op de gewone manier? Probeer dan eens lepeltje-lepeltje te vrijen of een andere positie, waarbij je als vrouw bovenop zit. Met een beetje goodwill van je partner kom je er vast wel uit en kunnen jullie tot op het laatst genieten van en met elkaar.
4. Kan een orgasme weeën veroorzaken?
Laat ik voorop stellen dat een zwangere makkelijker en sneller een hoogtepunt kan bereiken. Dat komt doordat de clitoris en de vagina beter doorbloed worden. De baby heeft hier overigens geen last van. Hij of zij kan hooguit een beetje druk worden, omdat het merkt dat de hartslag van de moeder omhoog gaat. Dit kan echter geen kwaad. Niet alleen kan een orgasme geen kwaad voor de baby. Een orgasme kan ook geen weeën veroorzaken. Niet druk maken dus, maar volop genieten.
5. Zijn er nog hygiëne maatregelen waar je op moet letten bij sex tijdens zwangerschap?
Zwangere vrouwen zijn helaas behoorlijk gevoelig voor blaasontstekingen tijdens de zwangerschap. Het is dus goed om hier rekening mee te houden als je wilt vrijen. Zorg er in elk geval dat je hooguit 10 minuten na het vrijen even naar het toilet gaat. Drink cranberry sap, neem voldoende vitamine C in en/of gebruik een condoom tijdens de sex. De baby is en blijft beschermd en heeft hier weinig last van. De voorzorgsmaatregelen zijn dus vooral voor de aanstaande moeder.
6. Wanneer is sex tijdens de zwangerschap verboden?
Er zijn een aantal situaties tijdens een zwangerschap waarin het gewoon verboden is om gemeenschap te hebben. Hieronder vind je de redenen dat vrijen verboden is/afgeraden wordt:
- Wanneer er sprake is geweest van eerdere miskramen
- Als er sprake is van bloedingen
- Mocht je last hebben van vroegtijdige weeën
- Als je vruchtwater verliest
- In het geval dat de baarmoedermond te vroeg open is
- Wanneer de placenta voor de baarmoedermond ligt of als de placenta niet helemaal functioneert zoals zou moeten
- Verkorte baarmoederhals (baarmoederhalsinsufficiëntie)
Mocht je nog meer vragen hebben over sex tijdens de zwangerschap? Overleg dan met je verloskundige.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024