Het is momenteel een onderwerp waar veelvuldig over gesproken wordt: spermadonatie, als zwanger worden niet lukt. Kies je voor een donor zwangerschap of heb/ben je een kind van een donor? Lees dan snel verder.
Table of Contents
Spermadonatie, als zwanger worden niet lukt
Ik heb het al eerder aangehaald, zwanger worden lukt helaas niet bij iedereen. Wereldwijd zijn er maar liefst 50 miljoen mensen die onvruchtbaar zijn. De cijfers voor mensen die moeilijk zwanger kunnen worden liggen zelfs nog een stuk hoger. Als de man in kwestie niet of verminderd vruchtbaar is of er sprake is van een erfelijke aandoening, kan gekozen worden voor zwanger worden door middel van spermadonatie.
Hoe kom je aan donorzaad?
Er zijn verschillende manieren om aan donorzaad te komen. Sommige mensen kiezen voor een bekende donor, terwijl anderen liever voor een onbekende donor kiezen via een spermabank.
Donorsperma van een bekende
Vaak kiezen stellen voor een bekende donor. Dat heeft namelijk tal van voordelen. Je kent de persoon in kwestie en weet aan welke eigenschappen de donor voldoet. Ook weet je hoe de donor eruit ziet, wat voor sommige mensen een rol kan spelen. Verder heb je niet te maken met wachtlijsten en is dit aan geen enkele wetgeving gebonden.
Belangrijk is wel dat er vooraf goede afspraken worden gemaakt. Leg dit bij voorkeur vast op papier. Zorg er ook voor dat het duidelijk is dat de donor zich wel/niet met de opvoeding mag bemoeien. Andere dingen die je vast moet leggen zijn onder andere het feit of je wilt dat de donor bekend wordt bij het kind (op latere leeftijd), welke rol de donor speelt in het leven van het kind (of juist niet) en wanneer er wel of geen beroep gedaan mag worden op de donor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een beenmerg- of stamceltransplantatie.
Donor via spermabank
Is er geen bekende in de omgeving of wil je om wat voor reden dan ook gebruik maken van een spermabank, houdt dan rekening met de volgende dingen:
- Je kunt een donor wel kiezen op basis van een aantal eigenschappen en uiterlijke kenmerken, maar dit is anders dan de donor persoonlijk kennen
- Er zijn lange wachtlijsten voor de spermabank
- Tot de leeftijd van 16 jaar is de donor anoniem. Vanaf 16 jaar mag je kind de donorgegevens opvragen. Dit zijn algemene gegevens zoals uiterlijk, werk en dat soort dingen. Wil je kind zijn biologische vader leren kennen? Dan moet het persoonsindentificerende gegevens opvragen. Dit alles gebeurd onder begeleiding van het fiom
- Spermadonoren zijn uitgebreid getest op SOA’s
Kunstmatige inseminatie en donorzaad
Als je kiest voor donorzaad zul je door middel van kunstmatige inseminatie zwanger moeten worden. Kies je voor zaad van een bekende dan kun je kiezen voor zelf inbrengen (zelf inseminatie). Soms werkt dat beter omdat je dan in je eigen omgeving bent en beter kunt ontspannen.
Voor sperma van een spermabank zul je naar de kliniek moeten gaan. Daar wordt het zaad ingebracht via KID (kunstmatige inseminatie). Vaak gaat dit hand in hand met een hormoonbehandeling om meerdere eitjes te laten rijpen. Hierdoor neemt de kans op een zwangerschap toe.
Kans op zwangerschap door KID
De kans op een zwangerschap via KID is net zo hoog of zelfs iets hoger dan bij een normale zwangerschap. Gemiddeld is meer dan 50% van de vrouwen na 6 behandelingen zwanger. Bij mensen die via de natuurlijke weg zwanger worden is de kans op een zwangerschap 15 – 20% per cyclus. Bij KID wordt het zaad vooraf gecontroleerd en wordt je eisprong in de gaten gehouden. Mochten er alsnog problemen optreden met zwanger raken vanwege verminderde vruchtbaarheid, dan kan overgegaan worden op IVF of ICSI in combinatie met KID.
Kosten inseminatie door spermabank
De kosten voor inseminatie door een spermabank worden tot je 43 jaar bent gewoon vergoedt. Let wel: dit gaat wel af van je eigen risico. Naast de behandeling die je wel vergoed krijgt moet je wel rekenen op een bedrag van 150,00 – 500,00 euro per poging of rietje sperma dat je nodig hebt. Lees voor alle zekerheid nog wel even je polis na en de voorwaarden voordat je aan een behandeling begint.
Wat doet een inseminatie met jou?
Naast de kosten en alle stress die komt kijken bij het zoeken naar een donor en de hoop op een positief resultaat moet je de geestelijke gevolgen ervan niet onderschatten. In eerste instantie zal dit vooral op de man grote druk leggen. Hij heeft immers het idee dat hij gefaald heeft, doordat zijn zaad niet geschikt is. Deze schuldgevoelens kunnen een behoorlijke stempel drukken op de relatie. Schaamte en een gevoel van falen maken de zaak er niet beter op.
Ook voor jou als vrouw zal KID een behoorlijke impact hebben. Eerst moet je het verdriet verwerken dat je geen kind zult krijgen samen met je partner (als de biologische vader van jullie kind). Daarnaast is er elke keer weer veel stress rondom de KID zelf. Daarnaast zal verdriet elke keer opspelen op het moment dat blijkt dat een KID niet succesvol is geweest. Het kan zelfs zo ver gaan dat je de schuld van alles op je partner gaat schuiven.
In alle gevallen is het belangrijk om open te blijven tegenover elkaar. Blijf met elkaar in gesprek. Respecteer elkaars gevoelens en houd hier ook rekening mee als het een keer tegenzit. Steun elkaar waar nodig en kraak elkaar niet af in aanwezigheid van anderen. Als je er echt niet uitkomt, vraag dan hulp bij een professional.
Donorkinderen
Nu we hebben gekeken hoe je zwanger kunt worden door middel van een donor en de impact die het op jou en je partner heeft kijken we wat dit met een kind doet. Donorkinderen staan sinds een paar maanden in de belangstelling nu blijkt dat Nederland koploper is wat het aantal donorkinderen betreft. Het gaat daarbij in veel zaken ook om donors die mogelijk vader zijn van honderden kinderen, zonder dat ze het weten.
De Times heeft hier enige tijd geleden veel aandacht besteed. Het artikel werd opgevangen door de internationale pers en ging de wereld over. Het verhaal van Ivo van Halen die wellicht 1000 half broertjes/zusjes heeft zorgde voor ophef. Hij staat met zijn verhaal niet alleen. Er zijn heel veel donorkinderen die niets weten over hun eventuele broers of zussen.
Inmiddels zijn wetten aangepast, om dit soort zaken te voorkomen. Voor donors vanaf 2004 geldt dat zij geregistreerd worden bij Stiching Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Hierdoor kunnen kinderen vanaf hun 16e het donorpaspoort en de donorgegevens opvragen.
De impact op een donorkind
Het exacte aantal donorkinderen is helaas niet bekend. Geschat wordt echter dat er tot 2004 40.000 donorkinderen geboren zijn. Dat is lastig te achterhalen, aangezien het tot 2004 mogelijk was om als donor anoniem te blijven. Dit maakt het zoeken naar mogelijke donorvaders lastig. Er zijn geen of weinig gegevens bekend. Pas als kinderen (of inmiddels volwassenen) melding maken dat ze donorkind zijn kan dit geregistreerd worden.
Elk mens is uniek en heeft recht te weten waar hij of zij vandaan komt. Kinderen groeien doorgaans op met het idee dat de ouders die ze verzorgen ook hun biologische ouders zijn. Op het moment dat dit niet het geval blijkt te zijn kan dit grote impact hebben op een kind. Je ontneemt op zo een moment een kind alle zekerheden die het tot dat moment gehad heeft. Een kind gaat zich vragen stellen en stelt alles in twijfel. Dit kan tot schuldgevoelens leiden (een kind an het idee hebben dat het gefaald heeft) of tot het gevoel niet gewenst te zijn (in het geval van een adoptie bijvoorbeeld).
Heb je een donorkind? Dan is het niet meer dan eerlijk om open te zijn naar je kind toe. Begin hier zo vroeg mogelijk mee om de impact te beperken. Het is bewezen dat mensen die pas tijdens de pubertijd of op volwassen leeftijd te horen hebben gekregen dat ze donorkind zijn problemen kunnen ondervinden met relaties. Het vertrouwen in mensen is op zo een moment weg en het zal heel veel moeite kosten om het vertrouwen weer te herstellen. Dat komt omdat de mensen die het meest nabij zijn en de mensen die ze altijd vertrouwd hebben een grote leugen hebben geleefd. Dus begin zo vroeg mogelijk open en eerlijk te zijn naar je kind toe als het een donorkind is.
Hoe vertel je een kind dat het een donorkind is?
Om te beginnen is er nooit een geschikt moment voor aan te duiden. Wel wordt aangeraden om er zo vroeg mogelijk over te beginnen. Hierdoor hoef je jezelf niet in allerlei bochten te wringen en met leugens op de proppen te komen als je kind bepaalde vragen gaat stellen.
Wil je met je kind praten? Zorg dan dat je dit doet op zijn of haar niveau. Maak er ook geen belangrijk gesprek van, maar noem het terloops. Wel zo dat je kind het opmerkt en het kan laten bezinken. Door er een belangrijk gesprek van te maken zou je kind de indruk kunnen wekken dat het zich schuldig moet voelen en dat het van levensbelang is. Natuurlijk zal deze openbaring het leven van je kind vroeg of laat op zijn kop zetten, maar jonge kinderen gaan vaak makkelijker met dit soort dingen om dan oudere kinderen. Als een kind al vroeg weet dat het donorkind is, zal het groeien met deze gedachte en zal de impact een stuk makkelijker op te vangen zijn.
Zorg ervoor dat je altijd openstaat voor alle vragen die ongetwijfeld op je pad zullen komen. Zodra je kind weet dat het een donorkind is, kun je vragen verwachten. Dat kunnen hele makkelijke, maar ook hele lastige vragen zijn. Belangrijk is dat je kind altijd weet dat je van hem of haar houdt en dat er geen sprake is van schuld of wat dan ook.
Mocht je kind op zoek willen naar zijn of haar biologische vader, probeer dit dan niet te voorkomen. Sta je kind met raad en daad bij. Wees een liefdevolle ouder op de achtergrond. Alleen op die manier zul je je kind niet verliezen, maar zal het (op een gegeven moment) jouw keuze (beter) kunnen begrijpen.
God, mijn Vader (het aangrijpende verhaal van een donorkind)
Ben je zelf een donorkind en vraag je je af wie je vader is? Ben je bezig met het traject om via KID zwanger te worden? Dan raad ik je aan om het boek ‘God, mijn Vader’ (het aangrijpende verhaal van een donorkind) te lezen. Dit boek laat de impact zien op een volwassen man die pas op zijn 42ste te horen krijgt dat hij verwerkt is met het zaad van een onbekende.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024