gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je een kinderwens hebt, dan kun je je het beste op allerlei manieren voorbereiden op een eventuele zwangerschap. Dat voorbereiden op een gewenste zwangerschap is niet alleen de taak van de vrouw. Ook een man moet zijn deel doen om de zwangerschap in goede banen te leiden. Daarom mijn tips om gezond zwanger te worden voor man en vrouw.

 

Tips als voorbereiding op een zwangerschap voor de man

Aangezien de man een grote rol vervult bij het zwanger worden zijn de eerste tips in dit artikel specifiek gericht op de man.  Allerlei dingen die de man al dan niet kan doen of laten om bij te dragen aan een gezonde zwangerschap.

1. Stop met roken                                                                                                                                                                               

Een zeer ongezonde gewoonte voor mensen met een kinderwens. Bovendien kost roken handen vol geld. Geld dat je beter opzij kunt zetten voor je toekomstige kind(eren).

 

2. Stop met alcohol drinken
Wetenschappers zijn er steeds meer van overtuigd dat alcohol een slechte invloed heeft op een gezonde spermaproductie. Je kunt ook genieten van een geweldige avond uit zonder alcohol.

 

3. Gezond leven
Een man die gezond eet en minder stress in zijn leven heeft, zal sowieso een hogere en betere spermaproductie hebben. Zorg er wel voor dat je voldoende vitaminen binnen krijgt en voldoende rust neemt.

 

4. Geestelijk voorbereiden op komst van een baby

Veel mannen slaan dit gedeelte liever over, maar ook voor een man is het belangrijk dat hij weet wat hem te wachten staat. Tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling en als het kind er eenmaal is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld veel te lezen over het vaderschap. Of ga eens praten met andere mannen die al vader zijn. Op die manier zal er vanuit de kant van de man meer begrip ontstaan naar de vrouw toe.  Hierdoor kunnen  irritaties en zelfs ruzies tijdens de zwangerschap beperkt worden.

 

 

Tips als voorbereiding op een goede zwangerschap voor de vrouw

De grootste veranderingen zullen bij de vrouw plaatsvinden. Als vrouw zul je  daardoor ook meer moeten doen of laten om gezond aan een zwangerschap te beginnen.

 

1. Stop met roken

Dit geldt dus niet alleen voor de man, maar ook voor de vrouw. Roken is funest voor een vrouw met een kinderwens en moet echt achterwege gelaten worden. Rokers die zwanger worden zullen in de regel minder grote en zware kinderen ter wereld brengen. Bovendien is roken slecht voor de conditie en dat is noodzakelijk om een bevalling goed door te komen.

Roken brengt ook gezondheidsrisico’s  met zich mee voor het ongeboren kind. De stoffen die vrijkomen bij het roken komen namelijk direct in het bloed van het ongeboren kind terecht en onttrekken zuurstof aan het bloed. De kans op sterfte van het kind tijdens de geboorte is bovendien groter bij rokende  moeders, dan bij niet rokende moeders.

 

2. Stop met alcohol drinken

Ook hier geldt hetzelfde als voor de man. De wetenschap die voorheen nog dacht dat een glaasje of twee geen kwaad kon voor een zwangere vrouw komt hierop terug. Het is inmiddels duidelijk dat zelfs een enkel glaasje alcohol tijdens de zwangerschap slecht is.

Aangezien je meestal niet het precieze tijdstip van conceptie weet, is het goed bepaalde gewoonten direct achterwege te laten. Het beste moment is het tijdstip dat je een kinderwens hebt en het gebruik van anticonceptie gestaakt wordt. Alcoholgebuik tijdens een zwangerschap verhoogt het risico op een miskraam, een vroeggeboorte, misvormingen en nog veel meer.

 

3. Leef gezond

Een gezond lichaam zal niet alleen sneller zwanger worden, maar ook de veranderingen makkelijker aankunnen. Dat betekend voldoende vitamines en ijzer binnen krijgen, maar ook beginnen met het slikken van foliumzuur ( ruim voor de conceptie). Voldoende  rust zorgt ervoor dat je de zwangerschap makkelijker aan kunt. Stress en gebrek aan voldoende slaap kosten het lichaam onnodig energie.

 

4. Zorg voor een gezond gewicht

Zowel over- als ondergewicht zijn geen gezonde basis voor een zwangerschap. Ondergewicht kan ervoor zorgen dat je moeilijker zwanger wordt. Heb je overgewicht dan heb je een grotere kans op het ontwikkelen van allerlei zwangerschapsproblemen. Denk daarbij aan suikerziekte, zwangerschapsvergiftiging, complicaties en nog veel mer. Een zwangerschap betekend dat je nog meer aankomt (gewicht), met alle gevolgen van dien.

 

5. Een fit lichaam

Naast gezonde voeding en een gezond gewicht is het van belang om het lichaaam fit te krijgen. Een bevalling is hard werken en een aanslag op het lichaam. Genoeg lichaamsbeweging en genoeg ontspanning zullen het lichaam de juiste conditie geven.

 

tips gezond zwanger man en vrouw fit

 

 

6. Bereid je geestelijk voor
Bereid je voor op alle veranderingen die in je leven en lichaam plaats zullen vinden vanaf de conceptie. Er is voldoende info online te vinden, maar ook tijdschriften en boeken zijn er in overvloed. Voor degenen die een sterke maag hebben: er is online ook verschillend beeldmateriaal vanaf het ontstaan van een kind tot aan de bevalling aan toe te vinden.

 

Baby algemeen

Tips om gezond zwanger te worden voor man en vrouw

Bovenstaande tips zijn gegeven voor de man en de vrouw afzonderlijk. Maar natuurlijk zijn er ook tips om gezond zwanger te worden voor man en vrouw. Dingen die je samen kunt doen en laten,  als voorbereiding op een goede zwangerschap. De verwachte zwangerschap zal immers een grote impact hebben op jullie relatie.

 

1. Praat met elkaar

Bespreek met elkaar de wensen, ideeёn, onzekerheden en twijfels. Standpunten over hoe de taakverdeling straks zal zijn en de opvoeding dienen reeds voor de zwangerschap besproken te worden.

 

2. Laat sex niet alleen draaien om de kinderwens

Het moet ook in bed leuk blijven en niet gebeuren omdat het nu eenmaal moet. Omdat je denkt dat dit het juiste tijdstip is, omdat je denkt dat elke dag sex hebben de kans op een zwangerschap vergroot enz. Krampachtige en verplichte sex kunnen je relatie verstoren en zelfs stagnerend werken als jullie een kinderwens hebben.

 

tips gezond zwanger man en vrouw sex

 

3. Wijs niet met de vinger naar elkaar

Als zwanger worden niet meteen lukt, moet men niet de vinger naar elkaar wijzen. Er zijn immers legio redenen aan te voeren waarom men niet zo snel zwanger wordt als men gehoopt had. Elkaar zaken verwijten zal alleen spanningen veroorzaken, die juist ervoor kunnen zorgen dat men minder snel zwanger wordt.

4. Leef je in de ander in

Voel als man mee met de vrouw, meestal zijn de vrouwen die het er moeilijker mee hebben als een zwangerschap op zich laat wachten. Let er als vrouw op dat de wereld uit meer bestaat dan alleen uit de eigen kinderwens.

5. Doe even afstand van de kinderwens

Klinkt heel gek, maar dat is het zeker niet. Als je een kinderwens hebt zul je er veel mee bezig zijn. Juist het constant ermee bezig zijn kan ervoor zorgen dat je minder snel zwanger wordt, met alle gevolgen en spanningen van dien.

Wanneer het zwanger worden maar niet wil lukken is het goed om even afstand te doen van de kinderwens en alles op z’n beloop te laten. Ook is het maken van  een korte trip om afleiding te vinden een aanrader. Vaak is het zo dat je in een vreemde omgeving waarin niets moet en je de ruimte en tijd voor elkaar hebt compleet kunt ontspannen. De kans is groot dat je juist in die periode sneller zwanger wordt.

 

Heb je zelf nog tips om gezond zwanger te worden voor man en vrouw? Laat het me dan vooral weten.

 

tips gezond zwanger man en vrouw

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBorstvoeding en borstontsteking symptomen, behandeling, voorkomen
Volgend artikelIn bad met badboy Bobby van VTech

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in