gefeliciTAART.nl - Black Friday

Toxoplasmose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de Toxoplasma gondii-parasiet. Hoewel de meeste gezonde mensen milde symptomen ervaren of helemaal geen tekenen van infectie vertonen, kan het bij zwangere vrouwen ernstige complicaties veroorzaken. Lees snel verder en ontdek hoe toxoplasmose kan oplopen, wat de risico’s zijn, hoe je jezelf kunt beschermen en welke voorzorgsmaatregelen tegen toxoplasmose je moet nemen tijdens de zwangerschap.

 

Hoe raak je besmet met toxoplasmose?

Toxoplasmose wordt meestal verspreid via de consumptie van voedsel of water dat besmet is met de parasiet Toxoplasma gondii. De belangrijkste bronnen van besmetting zijn rauw of onvoldoende gekookt vlees, vooral varkens- en lamsvlees, en ongewassen groenten en fruit. Daarnaast kunnen katten, met name huiskatten, de parasiet uitscheiden in hun uitwerpselen, wat een andere bron van infectie kan zijn. Mensen kunnen besmet raken door direct contact met kattenbakvulling, tuinaarde of door het aanraken van besmette oppervlakken.

 

Symptomen van toxoplasmose besmetting

Eigenlijk zijn de symptomen van toxoplasmose a-specifiek. Dat wil zeggen dat de symptomen te algemeen zijn om echt direct aan een besmetting gelinkt te worden. Symptomen van toxoplasmose kunnen variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand van de persoon en de fase van de infectie. Het is mogelijk dat iemand helemaal geen symptomen ervaart of slechts milde symptomen heeft die lijken op een milde griep. Bij anderen kunnen de symptomen echter ernstiger zijn. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van toxoplasmosebesmetting:

  1. Griepachtige symptomen: koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en een algemeen gevoel van malaise, vergelijkbaar met symptomen van een milde griep.
  2. Vergrote lymfeklieren: lymfeklieren in het lichaam, zoals die in de nek, oksels of lies, kunnen opzwellen als reactie op de infectie.
  3. Keelpijn: sommige mensen kunnen last hebben van keelpijn en gezwollen amandelen.
  4. Spierpijn en gewrichtspijn: pijn en gevoeligheid in de spieren en gewrichten kunnen voorkomen.
  5. Huiduitslag: in zeldzame gevallen kan toxoplasmose leiden tot huiduitslag, die kan variëren van kleine rode vlekken tot meer uitgebreide huidlaesies.

 

Risico’s toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose kan tijdens de zwangerschap ernstige gevolgen hebben voor zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus. Als een zwangere vrouw voor de eerste keer besmet raakt met Toxoplasma gondii, kan dit leiden tot congenitale toxoplasmose, wat kan resulteren in vroeggeboorte, miskraam, aangeboren afwijkingen en neurologische problemen bij de baby. De ernst van de complicaties hangt af van het moment van besmetting tijdens de zwangerschap.

Bescherming tegen toxoplasmose

Voorkomen is beter dan genezen en in dit geval kun je gelukkig voldoende maatregelen nemen om een besmetting te voorkomen.

Voedselhygiëne

Zorg ervoor dat vlees, met name varkens- en lamsvlees, volledig gaar is voordat je het consumeert. Vermijd het eten van rauw vlees, zoals carpaccio of tartaar. Was ook groenten en fruit grondig voor consumptie.

 

Persoonlijke hygiëne

Was regelmatig je handen, vooral na het hanteren van rauw vlees, ongewassen groenten en fruit of na contact met kattenbakvulling, tuinaarde of andere potentiële bronnen van besmetting.

 

Vermijd contact met kattenbakvulling

Laat iemand anders de kattenbak verschonen. Als dit niet mogelijk is, draag dan handschoenen en was je handen grondig na het schoonmaken. Het is belangrijk om de kattenbak dagelijks schoon te maken, aangezien de parasiet enige tijd nodig heeft om infectieus te worden.

 

Tuinieren

Draag handschoenen bij het werken in de tuin om direct contact met besmette grond te voorkomen. Was na het tuinieren grondig je handen.

 

Vermijd rauwe melk

Drink geen ongepasteuriseerde melk, omdat deze Toxoplasma gondii kan bevatten.

 

Toxoplasmose tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent en je denkt dat je mogelijk bent blootgesteld aan toxoplasmose, neem dan onmiddellijk contact op met je zorgverlener. Zij kunnen een bloedtest uitvoeren om te controleren op antilichamen tegen Toxoplasma gondii om te bepalen of je eerder bent blootgesteld aan de parasiet. Als je niet immuun bent, kunnen ze verdere tests en monitoring aanbevelen om eventuele infectie bij de foetus vroegtijdig op te sporen.

Toxoplasmose is een infectieziekte die serieuze risico’s met zich meebrengt voor zwangere vrouwen en je ongeboren kinder. Neem daarom preventieve maatregelen, zoals een goede voedsel- en persoonlijke hygiëne, vermijd contact met besmette oppervlakken en was regelmatig wassen je handen. Raadpleeg altijd een zorgverlener als je zwanger bent en vermoedt dat je bent blootgesteld aan toxoplasmose.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om je pasgeboren baby op temperatuur te houden
Volgend artikelZes avonturen voor jong en oud langs de Franse Atlantische Kust

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in