gefeliciTAART.nl - Black Friday

Sommige dingen aan je lichaam veranderen duidelijk en zichtbaar als je zwanger bent (geweest). Andere dingen vallen minder snel op. Deze 9 veranderingen door een zwangerschap kende je nog niet.

 

Een zwangerschap verandert jouw lichaam

Het eerste en meest opvallende teken dat je zwanger bent is natuurlijk je dikker wordende buik. Dat hoeft niet per se, maar voor de meeste vrouwen geldt dat de buik verandert. Dat de buik zo uittrekt is vaak ook na de zwangerschap nog (een tijdlang) te zien. Door hormonen kun je ook last krijgen van haaruitval, al is dat vaak een tijdelijke verandering. Als je lichaam ontzwangerd is zul je zien dat je weer een mooie en volle bos haren krijgt. Toch zijn er ook dingen die aan je lichaam permanent kunnen veranderen door een zwangerschap.

 

Deze 9 veranderingen door een zwangerschap kende je nog niet 1

 

Deze 9 veranderingen door een zwangerschap kende je nog niet

Als je een kind hebt kun je kijken welke van onderstaande veranderingen op jou van toepassing zijn. Ben je zwanger? Dan zou je dit in de gaten kunnen houden. Leuk om achteraf nog eens te kijken welke veranderingen jouw lichaam nu eigenlijk door heeft gemaakt.

 

1. Schoenmaat meer

Het is bewezen dat een eerste zwangerschap ervoor kan zorgen dat je een schoenmaatje meer krijgt. Onderzoekers volgden 49 vrouwen tijdens en 6 maanden na de zwangerschap. Wat blijkt? De voeten van vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap 2 – 1 millimeter groeien. Vermoedelijk komt dit door het zwangerschapshormoon relaxin. Dit hormoon maakt de pees en gewrichten flexibeler. Dit kan dan weer van invloed zijn op de voet.

 

2. Kleur van haren en ogen verandert

Hoe gek het ook klinkt, maar een zwangerschap kan zelfs de kleur van je haren en je ogen beïnvloeden en veranderen. De oorzaak hiervan is een hormonale disbalans, die zorgt voor een tekort aan melamine. Soms is deze verandering tijdelijk, andere vrouwen zullen permanent een andere haarkleur of oogkleur hebben. Er zijn ook vrouwen van wie het haar (sneller) grijs wordt na de geboorte van hun kind.

 

3. Smaken veranderen

Dat je tijdens de zwangerschap trek krijgt in aparte dingen is algemeen bekend. Je smaak kan door een zwangerschap echter compleet veranderen. Was je altijd een zoetekauw? Dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je na je zwangerschap de voorkeur geeft aan hartig voedsel. Sommige vrouwen vinden pittig eten ineens lekker of krijgen er juist een afkeer van. Ook dit heeft waarschijnlijk alles te maken met een disbalans in de hormonen.

 

4. Meer zweten

Helaas, een domper voor veel vrouwen, maar het kan gebeuren dat je na je zwangerschap veel meer zweet. Dit probleem doet zich vooral in de nacht voor. Dit wordt dan veroorzaakt door een daling van het oestrogeen gehalte in het bloed. Dat is een natuurlijk verschijnsel waar je weinig aan kunt doen. In sommige gevallen kan het echter ook wijzen op problemen met de schildklier.

 

5. Ontstaan van een allergie

Misschien heb je nooit ergens last van gehad en na de geboorte van je kind merk je ineens dat je op bepaalde dingen reageert. Dat zou wel eens kunnen kloppen. Na een zwangerschap kun je namelijk ineens allergisch blijken te zijn. Vaak onderdrukt je lichaam bepaalde dingen als je zwanger bent om vervolgens dubbel zo hard terug te komen. Het gevolg? Een allergie die je eerder nog niet had.

 

6. Tatoeage wordt lelijk

Dit geldt met name voor tatoeages op plekken waar je huid door een zwangerschap uitrekt. Vooral plekken waar je zwangerschapsstriemen of striae krijgt kunnen ervoor zorgen dat je tatoeage minder mooi wordt. Misschien niet mooi, maar je krijgt er zo veel meer voor terug. Overigens kun je striae met natuurlijke middelen aanpakkenstriae met natuurlijke middelen aanpakken.

 

7. Bredere borstomvang

Natuurlijk groeien je borsten tijdens en na de zwangerschap. Zelfs al geef je geen borstvoeding zal de omvang van je borst toenemen. Het kan zelfs een hele maat schelen en dan hebben we het nog geen eens over de maat van je borsten. Ook deze kan veranderen, maar daar zijn de meeste vrouwen gelukkig wel op voorbereidt.

 

8. Bredere heupen

Niet alleen je borstomvang verandert, dat geldt ook voor je heupen. Zo gek is dat natuurlijk niet. Je lichaam bereidt zich voor op de geboorte van je kind. Daarvoor is ruimte nodig. Overigens geldt deze verandering niet voor alle vrouwen. Bij sommigen is het een permanente verandering, terwijl bij anderen de heupen weer smaller worden na de geboorte.

 

9. Bewegingen in de buik voelen

Je hebt vast wel eens van de term fantoompijn gehoord. Dat is pijn die mensen voelen aan een lichaamsdeel dat geamputeerd is. Alhoewel het onmogelijk is om pijn te voelen op een plek die er niet meer is, toch blijft dat gevoel. Hetzelfde kan jou gebeuren na de zwangerschap, waardoor je de indruk krijgt dat je nog steeds een baby in je buik voelt. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Ten eerste kunnen het gewoon opgehoopte gassen in de darmen zijn die aanvoelen als bewegingen in je buik. Daarnaast kunnen het ook samentrekkingen van de baarmoeder zelf zijn. Ten slotte kun je ook gewoon spierkrampen voelen. Deze symptomen nemen vaak binnen enkele maanden na de geboorte af.

 

 

En deze veranderingen door de zwangerschappen heb ik zelf ondervonden

Misschien ben je nu wel benieuwd hoe ik zelf door de zwangerschappen ben verandert. Dat van de schoenmaat kan ik eigenlijk wel beamen. Waar ik vroeger maatje 37 en 37,5 had draag ik nu toch echt maat 38. Overigens zijn bij mij niet alleen mijn voeten gegroeid. Ik was pas 19 toen ik zwanger was van mijn zoon. Voor de zwangerschap was ik slechts 1,58 m en na de zwangerschap was ik 1,60 meter. Misschien heeft het vele schoppen van hem ertoe bijgedragen dat ik nog 2 centimeter gegroeid ben. Wie zal het zeggen 😉

Brede heupen heb ik altijd al gehad, daar is door de zwangerschappen eigenlijk weinig aan verandert. Mijn borstomvang is wel wat breder geworden. Mijn smaak is door de zwangerschap niet echt verandert, wel heb ik gemerkt dat ik bepaalde dingen niet meer lust en andere juist wel. Maar het gaat hier vooral om toevoegingen of dingen die ik weglaat. Niet per se om hele grote smaak veranderingen. Daar ben ik wel blij om, want voor hetzelfde geld zou ik ineens alleen nog maar zoet lusten en hartig veel minder. Maar dat is bij mij niet het geval. Ik ben nog steeds team hartig en vermoed dat dit ook altijd zo zal blijven.

 

Als jij al zwanger bent geweest, welke veranderingen heb je dan bij jezelf opgemerkt na je zwangerschap? Is dat een duidelijke of juist een heel subtiele verandering?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel5 Tips om tijd vrij te maken voor elkaar als je kinderen hebt
Volgend artikel10 Tips bij ruzie tussen broertjes en zusjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in