gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een bevalling is een spannende en bijzondere gebeurtenis in het leven van elke vrouw. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op de grote dag, moet je een vluchttas klaar hebben staan. Een vluchttas bevat alle essentiële items die je nodig hebt voor, tijdens en net na je bevalling. Ontdek nu dé ultieme checklist voor je vluchttas, zodat je met een gerust hart naar het ziekenhuis kunt gaan voor je bevalling.

 

Wanneer vluchttas klaarzetten?

Je kunt de vluchttas klaarzetten wanneer je wil. Voor veel vrouwen beginnen de eerste kriebels te komen als ze over de helft van de zwangerschap zitten. Zorg er in elk geval voor dat je vluchttas helemaal klaar staat als je 37 weken zwanger bent. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent mocht de baby zich eerder aandienen.

 

Waarom een vluchttas?

Een vluchttas heb je nodig als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Ben je van plan om thuis te bevallen? Ook dan is het goed om een vluchttas achter de hand te hebben. Mocht je onverhoopt met spoed naar het ziekenhuis moeten, dan heb je alles bij de hand.

 

Vluchttas voor bevalling wat neem je mee?

In de vluchttas stop je eigenlijk alles voor jezelf, je partner en natuurlijk je baby. Wat je precies nodig hebt zie je in de checklist hieronder.

 

Voor jezelf

Zorg dat je de lijst goed doorneemt, zodat je echt alles bij je hebt wat je denkt nodig te hebben. Liever te veel bij je hebben dan te weinig. Omdat je best wat nodig hebt kun je de spullen het beste in een rolkoffer (trolley) meenemen naar het ziekenhuis.

 

1. Identiteitsbewijs en verzekeringsinformatie

Zorg ervoor dat je je identiteitsbewijs, zorgverzekeringspas en eventuele ziekenhuisdocumenten bij je hebt (dit is alleen nodig als je gegevens niet digitaal gedeeld worden).

 

2. Verzekeringsinformatie voor de baby

Als je al verzekering hebt geregeld voor je toekomstige baby, neem dan ook de verzekeringsinformatie hiervan mee.

 

3. Medische gegevens

Het is belangrijk om eventuele medische gegevens of documenten, zoals je zwangerschapskaart of medische dossier, in je vluchttas te hebben.

 

4. Geboorteplan

Stel een geboorteplan en vergeet deze niet mee te nemen in je vluchttas. Op je geboorteplan staat precies aangegeven wat je tijdens de bevalling wel en niet wil, zodat ook het ziekenhuispersoneel weet wat jouw wensen en eisen zijn.

 

5. Comfortabele kleding

Neem comfortabele kleding mee voor tijdens de bevalling, zoals een loszittende nachtjapon of een speciale bevallingsjurk. Kies voor iets dat gemakkelijk aan en uit te trekken is en gemaakt is van ademend materiaal.

 

6. Ondergoed en maandverband

Neem voldoende schoon ondergoed mee, bij voorkeur van katoen en in een maat groter dan normaal. Daarnaast is het handig om speciaal maandverband mee te nemen voor de periode na de bevalling.

 

7. Verzorgingsproducten en make up

Vergeet niet om verzorgingsproducten zoals tandenborstel, tandpasta, shampoo, conditioner, zeep, deodorant en haarborstel mee te nemen. Bonustip: neem lippenbalsem mee, aangezien de lucht in ziekenhuizen vaak droog kan zijn en je door het puffen ook droge lippen kunt krijgen.

Wil je voordat je naar huis gaat je make up doen? Vergeet deze dan niet mee te nemen.

 

8. Comfortabele schoenen en slippers

Zorg ervoor dat je een paar comfortabele schoenen hebt, zoals slippers of instappers, die je makkelijk aan en uit kunt trekken. Een must als je even rond wil lopen tijdens voor of na de bevalling.

 

9. Snacks en drankjes

Als een bevalling lang duurt kun je in het ziekenhuis eten krijgen. Toch is het goed om zelf snacks en drankjes mee te nemen. Denk daarbij vooral aan druivensuiker, energierepen, crackers, zoute noten, fruit en water. Overleg met je zorgverlener of er beperkingen zijn wat betreft voedsel en drank tijdens de bevalling.

 

10. Telefoon en oplader

Zorg ervoor dat je je telefoon en oplader meeneemt naar je bevalling. Niets zo vervelend als ineens zonder batterij te zitten, terwijl je mensen op de hoogte wil houden hoe het met je gaat.

 

11. Entertainment

Om de tijd te doden en om afleiding te hebben als de bevalling langer op zich laat wachten, kun je wat entertainment meenemen, zoals een boek, tijdschriften, een laptop of tablet.

 

12. Kleding voor na de bevalling

Neem wat comfortabele kledingstukken voor na de bevalling mee, inclusief een loszittende pyjama, badjas, warme sokken en een outfit waarmee je naar huis kunt gaan.

 

13. Borstvoedingsbenodigdheden

Ben  je van plan om borstvoeding te geven? Denk dan aan items zoals borstkompressen, een borstkolf, tepelzalf en voedingsbeha’s.

 

14. Documentatie

Neem een notitieboekje en pen mee om belangrijke informatie, zoals de voedingstijden van de baby, bij te houden mocht je langer moeten blijven. Vergeet niet om een lijst met telefoonnummers van belangrijke contactpersonen in te pakken. Deze kun je ook in je geboorteplan opnemen.

 

 

Vluchttas checklist voor de baby

Je moet niet alleen voor je jezelf alles klaar leggen in de vluchttas, maar ook voor de baby. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt voor je pasgeborene.

 • Newborn luiers (alhoewel ze ook in het ziekenhuis luiers hebben)
 • Newborn pakje
 • 2 rompertjes
 • 2 shirtjes
 • 2 broekjes
 • Mutsje
 • 2 paar sokken
 • Jasje of vestje (afhankelijk van de buitentemperatuur)
 • Dekentje
 • Omslagdoek
 • Autostoel (maxi cosi)
 • Geef je flesvoeding? Neem deze dan mee
 • Fopspeentje
 • Spuugdoekje
 • Billendoekjes

 

Vluchttas voor je partner

Je partner speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling, omdat hij je moet ondersteunen. Vergeet dus niet ook wat extra spullen in te pakken voor hem. Of nog beter: laat hem zelf een kleine vluchttas klaar zetten voor zichzelf. In de vluchttas voor je partner mogen de volgende items niet ontbreken:

 • Telefoon en oplader
 • Entertainment (kan voor je partner ook lang duren)
 • Snacks en drankjes (voor je partner maakt het niet zoveel uit wat het is, als het maar geen alcoholhoudende dranken zijn, want een dronken partner bij de bevalling is het laatste dat je wil)
 • Extra set kleren mochten jullie een nacht moeten blijven
 • Verzorgingsproducten zoals tandenborstel en tandpasta, kam, haargel…
 • Lijst met belangrijke telefoonnummers (beide ouders, verloskundige, kraamverzorgende, familie en vrienden, werk)
 • Eventueel camera met extra geheugenkaart en oplader. In plaats van een camera kun je ook zorgen voor een geboortefotograaf bij je bevalling. Op die manier kunnen jij en je partner zich helemaal op de geboorte richten, maar heb je achteraf wel mooie foto’s van de bevalling.

 

Een goed ingepakte vluchttas is van onschatbare waarde tijdens je bevalling en de eerste dagen met je baby. Door deze uitgebreide checklist voor je vluchttas te volgen, ben je goed voorbereid op wat komen gaat en kun je met een gerust hart naar het ziekenhuis gaan. Vergeet niet om ook eventuele persoonlijke items toe te voegen die jou comfort en geruststelling bieden tijdens dit bijzondere moment in je leven.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelEen op de tien basisschoolleerlingen krijgt te laag schooladvies
Volgend artikelDagje uit en vakantie buiten schooltijd: wat zijn de regels

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in