Niets zo belangrijk tijdens een zwangerschap als een echo. Veel moeders in spe zijn pas gerust als ze de eerste echo achter de rug hebben. Maar welke echo’s krijg je tijdens de zwangerschap? Ontdek het hier.
Table of Contents
Wat is een echo?
Elke zwangere krijgt er vroeg of laat mee te maken: een echo. Een echo is een pijnloos en niet schadelijk onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van geluidsgolven. De arts brengt gel aan op de buik en gaat met een apparaatje over de gel heen. Op een monitor wordt dan alles wat in je buik/baarmoeder is duidelijk zichtbaar.
Voor zwangeren wordt de echo gebruikt voor verschillende doeleinden. Om te bepalen hoe ver je bent en of alles goed gaat met de baby.
Wat is een Structureel Echoscopisch Onderzoek?
Elke zwangere heeft op dit moment recht op drie echo’s:
- Termijnecho
- 13 weken echo (met ingang van 1 september 2021)
- 20 weken echo
Deze vallen allemaal onder de dekking van de basisverzekering en gaan dus niet af van je eigen risico.
Nieuw: 13 weken echo voor alle zwangeren
Zoals je hierboven kunt zien geldt de 13 weken echo vanaf 1 september 2021 standaard voor iedereen. Dit is een echo die vrij snel volgt op de termijnecho. Het gaat hierbij om de eerste echo waarbij eventuele afwijkingen gezien kunnen worden. Hiermee wordt dus de gezondheid van je kind gecontroleerd.
Welke echo’s krijg je tijdens de zwangerschap?
Er zijn een aantal echo’s die je als zwangere krijgt of kan krijgen. Hieronder vind je een opsomming van echo’s die standaard gedaan worden.
Termijnecho
Dit is standaard de eerste echo die in principe alle zwangeren krijgen. Deze wordt meestal gedaan tussen de 10 – 12 weken zwangerschap. Aan de hand van deze echo wordt de termijn van de zwangerschap bepaalt. Dit gebeurd aan de hand van de grootte van de embryo. Ook kan hier vaak gezien worden of je zwanger bent van één kind of bijvoorbeeld een tweeling of meerling.
13 Weken echo
Nieuw is de 13 weken echo. Dit is de eerste echo waarbij gekeken wordt naar de ledematen, het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de organen van je baby. Met 13 weken is de baby net iets groter dan bij de termijnecho, waardoor eventuele afwijkingen iets makkelijker te zien zijn.
20 Weken echo
Voor velen staat deze echo ook wel bekend als de geslachtsbepalende echo. Niet zo gek, want als je wil weten of je een jongen of meisje krijgt, dan is dit het juiste moment. De reden dat deze echo gedaan wordt heeft echter niets te maken met geslachtsbepaling. Het gaat namelijk allemaal om de gezondheid van je ongeboren kind. Met 20 weken is het mogelijk om diverse ernstige afwijkingen te zien. Denk daarbij aan hartafwijkingen, een waterhoofd of een open ruggetje. Aan de hand van de bevindingen kan verdere behandeling bepaald worden.
Extra echo’s tijdens de zwangerschap
Het kan natuurlijk gebeuren dat er extra echo’s gedaan worden tijdens de zwangerschap. Of en wanneer dit gebeurd hangt van een aantal factoren af, waaronder verhoogde kans op afwijkingen, bloedingen tijdens de zwangerschap en eerdere miskraam.
Vitaliteitsecho of vroege echo
Soms is het raadzaam om niet te wachten met het maken van een termijnecho tot 10 – 12 weken zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er eerder sprake is geweest van een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Deze echo wordt ook aangeboden als er sprake is van:
- Zwangerschap door IVF
- Vermoeden op buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- Ongewenste/ongeplande zwangerschap
- Bloedverlies of buikpijn tijdens zwangerschap
De vitaliteitsecho krijg je met 7 – 8 weken zwangerschap. Voor de verloskundige geeft deze echo een indicatie of er een vruchtje is en of het hartje klopt. Daarnaast kan vastgesteld worden of je zwanger bent van een eenling of meerling. Door middel van een vroege echo ziet de verloskundige ook of alles rondom de baarmoeder er goed en gezond uitziet en of het vruchtje op de juiste plek is.
Omdat de embryo met 7 – 8 weken zwangerschap nog heel klein is, wordt de echo in de meeste gevallen inwendig uitgevoerd.
Groei- en liggingsecho
Deze echo krijgt niet elke zwangere standaard, maar wordt slechts gedaan bij vrouwen waarbij de baby slecht te voelen is aan de buitenkant. Ook wordt deze echo gebruikt als er een medische reden toe is. De groei-echo gebeurd meestal rond de 30 weken om te zien of de baby zich volgens verwachting ontwikkeld. De liggingsecho vindt plaats rond 32 – 34 weken zwangerschap om te zien of de baby goed ligt.
GUO echo
GUO staat voor Geavanceerd Ultrageluid Echo. Deze echo is medisch en wordt dus alleen gedaan als er sprake is van een verhoogd medisch risico. Tijdens deze uitgebreide echo kunnen artsen een beter beeld krijgen over eventuele afwijkingen.
Extra echo’s
Tussentijds kan de verloskundige altijd beslissen of het nemen van een extra echo nodig is. Dit kan onder andere als er sprake is van:
- Meerlingzwangerschap
- Onduidelijkheid bestaat over de hoeveelheid vruchtwater
- Als baby te groot of klein lijkt op gewone echo
Daarnaast kan gekeken worden naar de placenta en de ligging van de baby. De ligging van de baby is vooral in de laatste weken van de zwangerschap belangrijk. Soms wordt een poging gedaan om de baby te draaien. Dan zal hier voor en na de poging een echo gemaakt worden om te zien of het draaien gelukt is.
Pretecho
Zoals de naam al aangeeft is dit een echo die niet noodzakelijk is. Vaak wordt hiervoor gekozen als de ouders de baby in 3D willen zien. Je kunt een pretecho ook laten maken als je geen zin hebt om te wachten met het bepalen van het geslacht van de baby. Je kunt voor een pretecho zelf een afspraak maken, zonder verwijsbrief.
Vergoeding van zwangerschapsecho’s
Onderstaande echo’s worden door de basisverzekering gedekt en gaan niet van je eigen risico af:
- Termijnecho
- 13 weken echo (met ingang van 1 september 2021)
- 20 weken echo
Medische echo’s worden eveneens vergoed en gaan niet van je eigen risico af. De enige echo die je wel moet betalen is de pretecho. Voor meer informatie over vergoedingen tijdens de zwangerschap zie hier.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024