Veel zwangere vrouwen herkennen het wel: ineens krijgen ze trek in veel zoet, zuur, vet of hartig eten. Zwangerschap cravings van vreetbuien tot rare cravings komen heel vaak voor. Ontdek het hoe en waarom van zwanger zijn en food cravings hebben.
Table of Contents
Veranderde smaak tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap heeft grote invloed op het lichaam. Niet alleen op uiterlijke kenmerken zoals groei van de buik, maar ook andere vlakken. Sommige vrouwen zien een veranderd eetpatroon of smaak zelfs als eerste teken van een zwangerschap. Een bekend fenomeen is dat je ineens dingen lust waar je eerst je neus voor ophaalde. Andersom kan ook natuurlijk: ineens vind je koffie niet meer lekker of moet je er niet aan denken om een boterham met pindakaas te eten.
Een veranderde smaak kan heel wat verandering teweeg brengen. Er zijn vrouwen die ineens trek krijgen in de meest rare combinaties. Denk daarbij aan zure augurken met ijs of pindakaas met van alles en nog wat gecombineerd. En dan hebben we het nog niet over pica.
Zwangerschap cravings van vreetbuien tot rare cravings
Dat je smaak verandert tijdens de zwangerschap is niet zo gek. Het overkomt bovendien tussen de 70 – 90% van alle zwangeren. Als je dus denkt dat je de enige bent met gekke trek, dat is dus zeer zeker niet het geval. De wetenschap is er nog steeds niet uit over het hoe en waarom. Natuurlijk zijn er wel theorieën hierover.
Feit is wel dat cravings tijdens de zwangerschap het geslacht van de baby niet kunnen voorspellen. Het feit dat je ineens voorkeur hebt voor zoet of juist zout of zuur eten voorspelt dus niet of je een jongen of een meisje krijgt. Wel kunnen onderstaande oorzaken hiervoor zorgen:
Hormonale veranderingen
De grootste theorie is dat je hormonen aan de basis liggen van je veranderde smaak. Vooral in het eerste trimester van de zwangerschap gebeurd er heel veel in je lichaam. Wellicht herken je de cravings wel: veel vrouwen ervaren namelijk ook trek in bepaald voedsel vlak voor de menstruatie. Hormonen hebben invloed op je smaakpapillen, geur en je stemming. Dit alles heeft weer invloed op jouw behoefte aan bepaald voedsel.
Veranderde reuk
Reuk en smaak zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op het moment dat je niets ruikt zal eten heel anders smaken. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap een veranderde reukzin. Sommige vrouwen zijn in staat om zelfs door verpakkingen heen producten te ruiken (ik spreek hier uit ervaring). Dit heeft dan weer invloed op wat je wel en niet lust. Sterk ruikend voedsel wekt weerzin op, terwijl voedsel met een fijne en zachte geur aantrekkelijk wordt.
Veranderde behoefte aan voedingsstoffen
Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap veel meer energie nodig. Dit uit zich in een grotere behoefte aan voedingsstoffen zoals calcium en ijzer. Soms kan je lichaam dit niet helemaal goed interpreteren en krijg je trek in rare dingen. Toch is het noodzakelijk om je lichaam te geven waar het behoefte aan heeft. Hieronder vind je een korte samenvatting om te zien waar je trek in hebt en wat je lichaam eigenlijk nodig heeft.
Trek in… je lichaam heeft eigenlijk behoefte aan…
Zoetigheid – heb je trek in zoetigheid zoals ijs of chocolade? Dan geeft je lichaam aan dat er een tekort is aan koolhydraten en calorieën. Je kunt dit aanvullen door bijvoorbeeld een boterham te eten.
Zout – denk daarbij aan trek in augurken, chips en dergelijke. Als je behoefte hebt aan zoute dingen dan heb je eigenlijk behoefte aan natrium. Daarnaast kan het ook een teken zijn dat je lichaam behoefte heeft aan magnesium. Dit kun je innemen, maar nog beter is het om magnesium spray te gebruiken.
Zuur – veel vrouwen krijgen trek in zure dingen (hieronder vallen ook augurken). Dit kan een teken zijn dat je meer variatie aan moet brengen in je eten.
Zuivel – of je nu ineens liters melk of plakken kaas achter elkaar op wilt eten, veel zwangeren geven aan dat ze een intense behoefte hebben aan veel zuivel. Je lichaam geeft duidelijk aan dat er behoefte is aan (extra) calcium. Dit kun je inderdaad uit zuivel halen, maar ook uit verschillende groentes.
Vet – ook een heel bekend fenomeen: als zwangere lust je ineens heel veel fast food. Met als top 3: patat, kroket en frikadellen. Wat je lichaam eigenlijk nodig heeft zijn gezonde vetten. Dit kun je aanvullen door kokosolie te gebruiken of probeer het eens met visolie (Omega 3).
Pindakaas – een veel voorkomende food craving is pindakaas (al dan niet in combinatie met ander voedsel). Je lichaam maakt duidelijk dat je behoefte hebt aan proteïne en vitamine B.
Fruit – in het gunstigste geval heb je opeens trek in (veel meer) fruit. Alhoewel dit gezond is moet je wel oppassen voor een teveel aan suikers. Je lichaam geeft in elk geval aan dat je meer vitamine C nodig hebt.
Andere redenen waarom je als zwangere cravings hebt
Er zijn nog tal van andere theorieën waarom je als zwangere trek hebt in bepaalde dingen. Eén van deze stellingen leert dat het te maken heeft met je comfortabel en geborgen voelen. Dit geldt vooral als je trek hebt in zoetigheid. Dit kan je zelfs terugvoeren naar je kindertijd. Een tijd waarin je een bepaald snoepje kreeg, wat bij jouw gevoelens van liefde en geborgenheid oproept.
Een andere theorie stelt dat het te maken heeft met de cultuur waarin je opgroeit. Ervaar je hier vooral trek in bijvoorbeeld chocola in Japan krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap juist trek in rijst. En zo kan het nog veel meer verschillen, afhankelijk van waar je op bent gegroeid.
Food cravings zwangerschap wanneer
In de meeste gevallen beginnen de cravings ergens aan het einde van het eerste trimester. In het begin van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen juist misselijk en moeten ze niet aan eten denken. Het hoogtepunt wordt bereikt in het tweede trimester. In het derde en laatste trimester neemt de trek in vreemde dingen meestal af. Alhoewel food cravings zwangerschap wanneer niet altijd te voorspellen is. Er zijn ook vrouwen die hun hele zwangerschap gekke cravings hebben.
Pica
Alhoewel sommige vrouwen vinden dat ze hele gekke cravings hebben tijdens de zwangerschap is het meestal onschuldig. Iets anders wordt het als je last hebt van pica. Pica is een eetstoornis en staat synoniem aan de raarste zwangerschap cravings. Hierbij heeft een vrouw de behoefte om niet eetbare dingen te eten. De meest bekende is het eten van krijt. Ook het eten van ongekookte rijst, klei, zand of zelfs ijsblokken. Nu is laatstgenoemde niet zo erg aangezien het water in bevroren vorm is. Maar je kunt je voorstellen dat het eten van krijgt en zand niet zo gezond is.
Helaas is er nog geen eenduidige verklaring waarom vrouwen tijdens de zwangerschap pica ontwikkelen. Er wordt vermoedt dat het samenhangt met een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Denk daarbij vooral aan ijzer- en calciumtekort. Ook kan het samenhangen met veel stress. Mocht je last hebben van pica is het verstandig om hierover in gesprek te gaan met je verloskundige. Zij kan kijken of je wellicht tekorten hebt.
Gezond en bewust eten tijdens de zwangerschap
Cravings horen in principe bij zwanger zijn. Zolang dit in mate gebeurd en je verder gezond en gebalanceerd eet hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Misschien zijn het rare combinaties of heb je vreemde trek, maar dat is niet erg. Belangrijk is wel dat je alle voedingsstoffen die nodig zijn voor jou en je baby in voldoende mate binnen krijgt.
Om tekorten op te kunnen vangen moet je in elk geval deze 13 dingen eten.
Had of heb jij last van zwangerschapscravings?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024