gefeliciTAART.nl - Black Friday

Sinds 1 juli 2019 is het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen verboden. Toch zijn er nog steeds genoeg mensen die hier lak aan hebben. Vooral jongeren overtreden de wet geregeld. Toch is er een manier om veilig te fietsen met een telefoon als je een telefoonhouder voor je fiets gebruikt.

 

Ongelukken met fiets door gebruik telefoon

Helaas zijn er geen exacte cijfers te vinden over het aantal ongelukken op de fiets door het gebruik van de telefoon. Wel kan ervan uitgegaan worden dat 1 op de 5 kinderen een ongeluk krijgt op de fiets doordat er sprake is van gebruik van de mobiele telefoon. Alhoewel cijfers dus ontbreken, laten onderzoeken duidelijk zien dat in 69% van de gevallen afleiding de oorzaak is van een ongeluk. Kinderen, jongeren en ook volwassenen zijn continue bezig met de smartphone en gebruiken deze zelf onderweg. Tijd om hier verandering in te brengen.

 

Het gebruik van de telefoon en de wet

Met ingang van 1 juli 2019 is het per wet verboden om de telefoon te gebruiken op de fiets. Dat betekend dat je de smartphone onder geen beding in je hand mag houden. Doe je dat wel dan kun je een boete tegemoet zien van 95 euro. De telefoon mag natuurlijk wel meegenomen worden, maar dan veilig opgeborgen in je tas of broekzak. Het is echter niet verboden om op de telefoon te kijken. Wil je de telefoon dus gebruiken voor bijvoorbeeld Google maps, dan moet je gebruik maken van een telefoonhouder.

Veilig fietsen met een telefoon telefoonhouder montage

Veilig fietsen met een telefoon

Soms kom je er niet onderuit om een telefoon in het zicht te hebben. Bijvoorbeeld als je ergens naar toe moet fietsen en je kent de weg niet. Dan ben je verplicht om gebruik te maken van een telefoonhouder. Deze is ook ideaal als je onderweg bent, maar wel bereikbaar wilt blijven voor je kinderen of partner. Mijn eigen ervaring heeft me geleerd dat de telefoon niet te horen is als deze in mijn tas of zak zit.

 

Boete voor gebruik van de telefoon

Zoals eerder aangehaald kan het je duur komen te staan als je de telefoon in je hand hebt terwijl je fietst. Let wel: je hoeft de smartphone niet te gebruiken, alleen al op het in de hand houden staat een boete van 95 euro. Deze boete geldt voor iedereen vanaf 16 jaar. Voor kinderen van 12 – 16 jaar wordt de boete gehalveerd, waardoor zij ‘slechts’ 47,50 euro betalen als ze gesnapt worden.

Veilig fietsen met een telefoon telefoonhouder Duitsland

Mijn ervaring met een telefoonhouder

Ik ben nogal eens onderweg met de fiets. Omdat ik nog niet zo lang in deze omgeving woon, ken ik ook maar weinig straten. Niet zo gek dus dat ik Google maps regelmatig gebruik. Omdat ik geen zin heb om mijn geld weg te gooien aan een boete ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Eerst werd een goedkope telefoonhouder fiets van de Action geprobeerd. Niet door mij, maar door mijn zoon. Helaas liep dat wat minder goed af. De telefoonhouder is zijn geld niet waard. De telefoon viel op de grond en was direct beschadigd. Nu heb ik zelf geen duur toestel (Nokia 5), maar daar ben ik wel zuinig op. Dus ging ik op zoek naar een degelijke telefoonhouder. Dat was nog een behoorlijke zoektocht, want Chinese spullen wilde ik dus niet meer (inmiddels was nog een tweede telefoon gesneuveld)!

Uiteindelijk kwam ik uit bij Hoesjesdirect. Daar hadden ze diverse telefoonhouders die er degelijk uitzagen. Tja, online lijken veel dingen mooi, ik wilde het eerst zien. Na ontvangst van de telefoonhouder voor de fiets van Hoesjesdirect was ik blij verrast. De houder is gemaakt in Duitsland en van zeer stevige kwaliteit. De telefoon wordt extra vastgezet door middel van bijgeleverde rubberen zekering (beetje lastig uit te leggen). Deze span je via de achterkant over alle vier de hoeken van de telefoon.

 

Veilig fietsen met een telefoon

Ik ben de houder direct gaan testen. Dit zag er namelijk veelbelovend uit. Ik kon na montage mijn telefoon met hoes en al in de telefoonhouder plaatsen (dikke plus hiervoor!). Tijdens de rit ging ik wat bochten om en ook langs wat ‘ruigere’ stukken om te kijken of de telefoon veilig op zijn plaats bleef. Niets verschoof, de telefoon bleef waar hij was. Ondertussen hoefde ik me niet druk te maken om een boete en kon ik mijn weg met Google maps probleemloos vinden. Dit was echt ideaal!

De houder is zijn geld meer dan waard en een echte aanrader voor wie veilig wil fietsen met een telefoon.

Veilig fietsen met een telefoon telefoonhouder

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelEen dagje uit met het gezin: wat neem je mee?
Volgend artikelBabyflessen glas of plastic wat is beter?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in