gefeliciTAART.nl - Black Friday

Hebben jullie een lange autorit voor de boeg vanwege de vakantie? Ben je bang dat je kinderen zich gaan vervelen met alle gevolgen van dien? Lees snel verder en ontdek 10 leuke spelletjes voor de achterbank. Het leuke is dat je er verder niets voor nodig hebt en dat je kinderen er vaak nog iets van leren ook.

 

Autovakantie met kinderen

Autovakanties onder gezinnen blijven ook dit jaar populair. Niet zo gek, want met een auto heb je nu eenmaal meer flexibiliteit. De keerzijde is natuurlijk dat je lange ritten moet maken en dat dat vooral voor kinderen niet altijd even leuk is. Veel ouders proberen daarom in de avond of nacht te rijden, maar dat is niet voor iedereen haalbaar.

Om je kinderen in de auto te vermaken zijn er verschillende opties. Natuurlijk kun je ze met schermen bezighouden, maar dat lukt niet voor iedereen. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld wagenziek en dan zijn schermen een absolute no go.

Voor wat afleiding kun je goedkope cadeautjes voor onderweg meenemen. Deze geef je dan bijvoorbeeld om het uur, zodat de kinderen iets hebben om naar uit te kijken. Tegelijkertijd hebben ze dan ook meteen weer iets om zich mee bezig te houden en kan er weer een tijdje rustig doorgereden worden.

Leestip: 9 Tips voor een autovakantie met peuter die echt helpen

 

10 Leuke spelletjes voor de achterbank

Slaat de verveling alsnog toe? Probeer het dan eens met onderstaande leuke achterbank spelletjes om de kinderen even bezig te houden.

 

1. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Voor dit klassieke spel heb je niets nodig en het is perfect om de tijd te doden. Eén persoon begint door een voorwerp te kiezen dat hij/zij ziet en zegt: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet, en de kleur is…” en noemt de kleur van het voorwerp. De andere spelers moeten proberen te raden wat het voorwerp is door objecten om hen heen te observeren die dezelfde kleur hebben. De persoon die het juiste antwoord geeft, mag het volgende voorwerp kiezen.

 

2. Woordketting

Niet alleen een ontzettend leuk spel, het helpt bovendien om de taalvaardigheden van kinderen te verbeteren en je hebt er verder niets voor nodig. De eerste persoon begint met het noemen van een woord, bijvoorbeeld “auto”. De volgende speler moet dan een woord bedenken dat begint met de laatste letter van het vorige woord, zoals “olifant”. Het spel gaat verder en de woorden moeten uniek zijn. Als iemand een herhaald woord zegt of geen woord kan bedenken binnen een paar seconden, is die persoon af en begint het spel opnieuw.

 

3. Ik ga op vakantie en neem mee

Dit spel is ideaal om het geheugen van kinderen uit te dagen en ook voor dit spel heb je verder niets nodig. De eerste persoon begint door te zeggen: “Ik ga op vakantie en neem mee… (bijvoorbeeld een zwembroek).” De volgende speler moet het vorige item herhalen en er een nieuw item aan toevoegen. Elk kind moet de hele lijst onthouden en een nieuw item toevoegen. Het wordt steeds uitdagender naarmate de lijst langer wordt.

 

4. 20 vragen

Dit spel is perfect om het denkvermogen en de vraagvaardigheden van kinderen te stimuleren. Eén persoon denkt aan een object, persoon of dier, terwijl de anderen maximaal 20 vragen stellen om te proberen het mysterieuze item te raden. De vragen moeten beantwoord kunnen worden met “ja” of “nee”. Als de spelers het juiste antwoord niet raden binnen 20 vragen, krijgt degene die het mysterieuze item bedacht heeft een punt.

 

5. Nummerplaat-woordspel

Een ontzettend leuk spel, bovendien perfect geschikt om de verbeelding en creativiteit van kinderen te prikkelen. Spreek een nummerplaat op een passerende auto uit en laat de kinderen een woord bedenken met behulp van de letters op de nummerplaat. Bijvoorbeeld, als de nummerplaat “ABC 123” is, kunnen de kinderen woorden bedenken zoals “appel”, “bal” of “citroen”. Moedig de kinderen aan om zo veel mogelijk woorden te bedenken binnen een bepaalde tijdslimiet.

 

6. Verhalenverteller

Het perfecte achterbank spel perfect voor creatieve kinderen die graag verhalen verzinnen. Eén persoon begint het verhaal met een zin, bijvoorbeeld: “Er was eens een prinses die…” en geeft het woord door aan de volgende speler. Elke speler voegt een zin toe aan het verhaal en zo gaat het verhaal verder. De verhaallijn kan alle kanten opgaan, afhankelijk van de fantasie en creativiteit van je kinderen.

 

7. Ik ga op een picknick en neem mee

Dit is eigenlijk een andere variant van het eerder genoemde ‘ik ga op reis en neem mee’. Het is een leuk geheugenspel, dat net iets meer creativiteit vereist. De eerste speler zegt: “Ik ga op een picknick en neem mee… (bijvoorbeeld een appel).” De volgende speler moet het vorige item herhalen en er een nieuw item aan toevoegen. Het verschil met het vorige spel is dat de items moeten beginnen met de volgende letter van het alfabet. Bijvoorbeeld: appel, banaan, citroen, enzovoort.

 

8. Rijmspel

Kinderen staan erom bekend dat ze vaak heel goed zijn in rijmen. Dit komt tijdens het rijmspel goed van pas. De eerste speler noemt een woord, bijvoorbeeld “hond”, en de volgende speler moet binnen een paar seconden een rijmwoord bedenken, zoals “mond”. Het spel gaat door en de woorden moeten rijmen. Als iemand geen rijmwoord kan bedenken binnen de tijd, is die persoon af en begint het spel opnieuw.

 

9. Categorieën

Een leuk spel voor de achterbank om het denkvermogen en de woordenschat van kinderen uit te dagen. Spreek een categorie af, zoals “dieren” en laat de kinderen om de beurt een dier noemen binnen die categorie. Het doel is om zo veel mogelijk unieke dieren te noemen zonder herhalingen. Als iemand een herhaald dier noemt of geen dier kan bedenken binnen een paar seconden, is die persoon af en gaat het spel verder.

 

10. 20 vragen personagespel

Dit spel is gebaseerd op het 20 vragen concept, maar met personages uit films, boeken of tv-shows. Eén persoon denkt aan een personage en de anderen stellen maximaal 20 vragen om te proberen het personage te raden. De vragen moeten beantwoord kunnen worden met “ja” of “nee”.

 

 

Zoals je ziet zijn er tal van leuke achterbank spelletjes waarmee kinderen zich kunnen vermaken, zonder dat je extra dingen mee hoeft te slepen in de toch al volle auto. Wissel je dit af met voldoende pauzes, waarbij de kinderen even helemaal los kunnen gaan en leuke kleine cadeautjes voor onderweg, dan staat niets een lange autorit met kinderen in de weg.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel5 Tips: ontprikkelen in de zomervakantie
Volgend artikelLetterprins: spelenderwijs leesplezier voor kinderen van groep 3

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in