gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is zomer en dat betekend voor de meeste kinderen genieten van een lange (welverdiende) vakantie. Helaas gebeuren er vooral in de zomermaanden veel ongelukken met kinderen. Hier vind je 10 tips om veilig de zomer door te komen met je kind.

 

 

Zomer, vakantie, vrijheid, blijheid

De zomer betekend voor veel gezinnen genieten van vakantie en vrijheid. Veel mensen trekken er met hun gezin op uit om even in een heel andere omgeving te zijn. Sommigen kiezen voor een autovakantie, anderen blijven thuis en maken gewoon uitjes. Waar je ook voor kiest, de veiligheid van je kind moet altijd prioriteit zijn. Helaas gebeuren er juist in deze periode veel ongelukken. Kinderen verdrinken, krijgen een ongeluk op de fiets of zijn te lang in de zon met alle gevolgen van dien. Met deze 10 tips om veilig de zomer door te komen met je kind beperk je de risico’s in elk geval zo ver dat in jouw vermogen ligt.

 

10 Tips om veilig de zomer door te komen met je kind

De zomer is gevuld met lange dagen, zonder verplichting voor kinderen en de ouders (als ze vrij zijn tenminste). Centraal staat uitjes, reizen, zwemmen, fietsen en vooral genieten.

 

1. Zwemmen alleen onder toezicht

Hoe goed je kind ook kan zwemmen, het is nodig om je kind in de gaten te blijven houden. Vooral jonge kinderen zijn snel afgeleid en helaas is er niet veel voor nodig voor een kind om te verdrinken. Verlies je kind daarom nooit uit het oog als het bij het water is. Ongeacht hoe goed je kind kan zwemmen.

Statistisch gezien is er wel een afname te zien, vooral onder jonge kinderen, maar elk kind is er een te veel. Laat je niet afleiden door je telefoon, maar houd een oogje in het zeil.

10 Tips om veilig de zomer door te komen met je kind zwemmen

2. Let op oververhitting

De kans dat het heet wordt in Nederland wordt elk jaar groter. Voor een volwassene kan hitte al een probleem zijn, voor kleine kinderen nog veel meer. Kinderen hebben de neiging om maar door te gaan. Bovendien zitten kleine kinderen nagenoeg nooit stil, waardoor ze het nog sneller warm hebben. Helaas kan oververhitting fataal aflopen. Houd je kind daarom op het warmst van de dag (tussen 12:00 – 15:00 uur) sowieso binnenshuis. Moet je kind buiten zijn? Laat het dan beschermende kleding dragen, een pet en een zonnebril.

Leestip: Zonnebrand, zonnesteek en warmte-uitslag bij kinderen

 

 

3. Bescherm je kind tegen de zon

Dit is in het verlengde van mijn voorgaande tip. Mocht je kind toch in de zon zijn of zelfs in de schaduw, zorg dan dat je kind beschermd is en gebruik zonnebrandcrème. Let er bij het gebruik op dat de crème een hoge beschermingsfactor heeft. Smeer je kind minimaal 30 minuten voor het naar buiten gaat in. Na 3 uur moet je opnieuw zonnebrandcrème aanbrengen.

 

4. Veilig in de auto

Veel mensen trekken er in de zomer met de auto op uit. Dat is helemaal geen punt en geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Dat is zeker met kleine kinderen een aanrader. Zorg er wel voor dat je kinderen veilig in de auto vervoerd worden. Je zou niet de eerste zijn waarbij de autostoel niet goed bevestigd is of het kind zo slim is om zichzelf los te maken.

Daarnaast is het noodzakelijk om de autodeuren op kinderslot te hebben staan. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en spelen aan de autohendel kan vervelende gevolgen hebben als je aan het rijden bent. Ten slotte mag je je kind onder geen beding in de auto laten. Ook niet voor een paar minuten. De temperatuur in een auto kan heel snel oplopen met alle gevolgen van dien. Helaas hoor je geregeld dat een kind overleden is omdat het te lang in een hete auto heeft gezeten.

 

 

5. Voorkom insectenbeten

Hoe leuk de zomer ook is, er is ook een keerzijde aan de medaille. De zomer is namelijk het perfecte seizoen voor muggen en andere insecten. Alhoewel de muggen in Nederland meevallen, kan het voor je kind erg vervelend zijn. Dat geldt overigens ook voor spinnen, die ook flink kunnen bijten. Muggen voorkomen doe je door gebruik te maken van etherische olie. Toch gebeten? Een beetje azijn erop helpt gegarandeerd. Bij een spinnenbeet moet je de plek in de gaten houden. Soms is het nodig om een dokter in te schakelen.

Let ook op met teken. Een tekenbeet is snel opgelopen, de gevolgen kunnen desastreus zijn. Gelukkig kun je teken met natuurlijke middelen aanpakken en voorkomen. 

10 Tips om veilig de zomer door te komen met je kind teek

 

6. Drink voldoende water

Deze tip geldt niet alleen voor kinderen, maar voor jong en oud. Je verliest in de zomer veel meer vocht. Het is belangrijk om je vocht op peil te houden om uitdroging te voorkomen. Drink bij voorkeur water zonder toevoegingen of vervang deze door water met komkommer, citroen of een koude thee. Hoeveel je kind moet drinken hangt af van de lengte, gewicht, leeftijd en hoe actief je kind is en hoeveel het zweet.

 

 

7. Veilig spelen

Een monkey town of de speeltuin zijn leuke plekken voor kinderen. Een speeltuin is wellicht nog te overzien en alhoewel daar ook voldoende mis kan gaan, zullen de meeste ouder hun kind zonder problemen alleen naar de speeltuin laten gaan. In een overdekt speelparadijs zijn echter veel meer kinderen, die bovendien door elkaar heen lopen. De kans dat daar een ongeluk gebeurt is vele malen groter. Houd je kind dus bij een binnenspeeltuin goed in de gaten. Een arm of been is snel gebroken en dan is er geen sprake meer van een relaxte zomer.

 

 

8. Veiligheid op een boot

Sommige mensen vinden het geweldig om er met de boot op uit te gaan. Heerlijk verfrissend een boottochtje, zeker op een warme zomerse dag. Let er dan wel op dat de zon ongenadig is en door het weerkaatsende water ervoor zorgt dat je nog sneller kunt verbranden. Zorg er bovendien voor dat je kind een zwemvest draagt aan boord.

 

 

9. Veilig fietsen in de zomer

Nederland is een fietsland bij uitstek. Helaas belanden er elk jaar weer kinderen op de SEH vanwege een ongeluk op de fiets. Niet zo gek als je bedenkt dat kinderen snel afgeleid kunnen zijn. Check zo nu en dan de fiets van je kind (controleer of er geen loszittende onderdelen zijn) en bespreek de gevaren van het verkeer opnieuw met je kind. Maak je een fietstocht met je gezin, hou dan je kleine in de gaten. Let ook op ander verkeer, vooral wielrenners zijn een groot gevaar.

 

 

10. Veilig genieten in de eigen achtertuin

De meeste mensen gaan ervan uit dat de eigen achtertuin de meest veilige plek is voor kinderen. Toch hoeft dat niet waar te zijn. Kinderen kunnen ook in een klein zwembad verdrinken. Ze kunnen de poort uitlopen en vermist raken. En een barbecue vormt eveneens een potentieel gevaar voor kleine kinderen. Blijf je kinderen dus ook in de achtertuin in de gaten houden.

 

Wat doe jij om je kinderen veilig te houden in de zomer?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelEen succesvolle staycation met je gezin
Volgend artikelOrganiseer een onvergetelijk themafeest voor je kind + winactie

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in