gefeliciTAART.nl - Black Friday

Nog even met z’n tweetjes op vakantie voordat de baby er is? Met deze 10 tips voor een geweldige babymoon genieten jij en je partner van een onvergetelijke vakantie. Nog even heerlijk er tussen uit genieten van een ononderbroken nacht, alle rust en aandacht alleen voor elkaar.

 

Wat is een babymoon?

De babymoon is een uit Amerika overgewaaid fenomeen. Veel trends op het gebied van zwangerschap en opvoeding komen vroeg of laat onze kant op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inmiddels al behoorlijk ingeburgerde babyshower. Zoals gezegd komt de babymoon uit Amerika en is het eigenlijk niets anders dan een vakantie met z’n tweetjes. De vakantie wordt meestal gepland in het tweede trimester in de zwangerschap en geldt als laatste rustpunt die jij en je partner voorlopig zullen hebben.

Er is daarbij bewust gekozen voor het tweede trimester van de zwangerschap, omdat het eerste trimester vaak vol onzekerheid is. De kans op een miskraam is dan nog redelijk groot, veel vrouwen kampen met extreme misselijkheid en meestal heb je als ouder in spe wel wat anders aan je hoofd.

In het tweede trimester keert de rust weer terug en kun je eigenlijk nog probleemloos de hele wereld rondreizen als er verder geen complicaties zijn in je zwangerschap. Ideaal ook om even tot rust te komen na het eerste trimester en je voor te bereiden op het derde, laatste en soms ook wat moeilijker trimester.

Genoeg redenen om nog even een heerlijke babyvrije vakantie te boeken met z’n tweetjes: ofwel een babymoon.

 

10 Tips voor een geweldige babymoon

Met onderstaande tips geniet je hopelijk van een geweldige babymoon en komen jullie uitgerust en vol nieuwe energie terug van je vakantie.

 

1. Kies samen een leuke bestemming

Of je nu kiest voor een babymoon in eigen land of juist een trip plant naar een tropisch oord: belangrijk is dat jullie er allebei achter staan. Het gaat erom dat jullie allebei kunnen relaxen, niet alleen van de omgeving, maar ook van elkaar. Dat kan alleen als jullie het eens zijn over de vakantiebestemming. Soms zullen jullie allebei water bij de wijn moeten doen om een leuke bestemming te vinden die bij jullie past. Kijk daarbij vooral eens wat verder dan de meest bekende en voor de hand liggende bestemmingen. Je bent nu nog met z’n tweën, je bent niet gebonden aan bestemmingen met kinderen, dus neem het ervan. Zorg er ook voor dat er voldoende ontspanningsmogelijkheden zijn ter plekke, want dat is wat je nu zeker wilt: ontspannen en genieten.

 

2. Check de gewenste bestemming op restricties

Niet elke bestemming die je in gedachten hebt is handig om te bezoeken als zwangere. Denk bijvoorbeeld aan gebieden waar malaria heerst of Zika. Voor sommige landen geldt ook dat je verplicht bent om een vaccin te nemen voordat je ernaar toe mag reizen. Plan je een verre reis? Vraag dan vooral even bij de vliegmaatschappij na tot hoeveel maanden zwangerschap je mee mag vliegen. Voor de meeste maatschappijen geldt dat je probleemloos tot 24 weken zwangerschap mag vliegen, daarna niet meer. Zorg er dan ook voor dat je een doktersbrief bij je hebt mochten er vragen komen vanuit de maatschappij zelf.

 

3. Beperk de reistijd

Als zwangere een autorit maken van 10 uur is geen pretje. Het extra gewicht zorgt ervoor dat je vaker dan normaal moet plassen en dat maakt een autorit nog langer. Daarbij is 10 uur zitten in de auto als zwanger ook niet aan te raden. Wil je vakantie vieren in één van de omliggende landen? Zorg dan dat de autorit beperkt blijft of kies voor alternatief vervoer. Een rit met de trein kan uitkomst bieden: hier zijn toiletten aanwezig en je kunt ongestoord heen en weer lopen. Of boek een korte vlucht.

 

4. Reizen tussen week 18 en week 24

De beste tijd om een babymoon in te plannen is tussen week 18 en week 24 van de zwangerschap. De misselijkheid is als het goed is over en tot week 24 kun je ongestoord reizen en vliegen. Hou hier rekening mee en plan de babymoon al vroeg genoeg in. Struin het net af op zoek naar leuke bestemmingen en dien op je werk vroegtijdig verlof in. Een leuke opsteker als het eerste trimester tegenzit en je voortdurend misselijk bent.

 

5. Overleg alles met je verloskundige of gynaecoloog

Bespreek je babymoon zeker ook even met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je tips geven waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen. Aangezien de veiligheid van jou en je kind voorop staan, kunnen zij ook inschatten of het in jouw situatie handig is om bijvoorbeeld die gewenste verre reis te maken. Misschien zul je na het overleg toch een stapje terug moeten doen en de vakantie dichter bij huis moeten boeken.

 

10 Tips voor een geweldige babymoon 1

 

6. Houd bij de planning rekening met medische faciliteiten ter plekke

Het is geen leuk idee, maar in geval van nood moet je wel weten waar je terecht kunt. Zoek daarom bij voorbaat al naar adressen van medische faciliteiten als je een babymoon plant. Kijk naar ziekenhuizen, dokter, verloskundigen enz. Zorg dat je deze adressen altijd bij de hand hebt, zowel jij als je partner mocht het nodig zijn. Zorg er ook voor dat je je medische geschiedenis en je zwangerschap tot nu toe op papier hebt staan. Altijd handig mocht je onverhoopt in een situatie terecht komen waarbij je medische hulp nodig hebt. Noteer ook het nummer van je verloskundige of de gynaecoloog, zodat er altijd contact gezocht kan worden met degene die jou begeleidt tijdens de zwangerschap.

 

7. Veilig reizen met de auto

Zijn jullie van plan om een trip met de auto te maken? Ook hier geldt: veiligheid voor jou en de baby staat voorop. Draag de gordel daarom onder je buik, zo veel als mogelijk op de heupen. Het bovenste deel van de gordel moet zo ver mogelijk over je sleutelbeen gedragen worden. Door de gordel zo te dragen voorkom je dat je buik op het dashboard knalt mocht je betrokken raken bij een ongeluk. Je stoel zo ver als mogelijk naar achteren schuiven helpt eveneens om de afstand tussen jouw buik en het dashboard te vergroten.

 

8. Ga je op cruise? Zorg dat er een dokter aan boord is

Een cruise is een heerlijke en relaxte manier om nog even volop te genieten. Vaak doe je meerdere bestemmingen aan en heb je aan boord weinig tot geen omkijken naar van alles en nog wat. Je kunt ter plekke eten, er is vermaak en voldoende mogelijkheden om te ontspannen. Kleine cruises zijn echter niet aan te raden, omdat hier vaak geen dokter aan boord is. Plan je een cruise, informeer dan van te voren of er een dokter aan boord is.

 

9. Blijf in beweging tijdens de reis

Voor jou als zwangere is het belangrijk om in beweging te blijven tijdens de reis. Als je toch met de auto op pad gaat en het is een langere rit, zorg dan voor korte pauzes om de 1,5 tot 2 uur. Zet de auto aan de kant en zorg dat je even je benen kunt strekken. Dat geldt ook voor het reizen met het vliegtuig: sta even op, loop even op en neer. Zorg dat je hoe dan ook in beweging blijft. Hierdoor voorkom je niet alleen de beruchte beenkrampen waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen, maar verminder je ook het risico op bloedproppen.

 

10. Niets moet, alles mag

Tot slot nog een tip: zorg dat je de babymoon gebruikt om van en met elkaar te genieten. Over een paar maanden is het rustige leven met zijn tweetjes voorbij en heb je een baby waar je voor moet zorgen. Alle aandacht zal uitgaan naar de kleine en je relatie schuift een beetje naar de achtergrond. Tijd dus om de babymoon te gebruiken voor elkaar. En vergeet niet: niets moet, alles mag. Waarom zou je om 8 uur opstaan als je de behoefte hebt om tot 9:30 uur te blijven liggen? Je hoeft niet elke dag eropuit te trekken om iets nieuws te beleven. Een dagje in het hotel genieten van alle wellness activiteiten kan ook heel ontspannend zijn. Doe waar jullie je allebei prettig bij voelen en waar jullie allebei van genieten.

 

Ik hoop dat je met bovenstaande 10 tips voor een gewelige babymoon optimaal kunt genieten. Heb je zelf genoten van een babymoon of staat dat nog op de planning? Laat het me weten, ik ben benieuwd.

 

10 Tips voor een geweldige babymoon 2

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDeze kinderfilms komen in 2019 in de bioscoop uit
Volgend artikel5 Indoor spelletjes voor kinderverjaardag

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in