gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is vakantie en je zit samen met de kinderen thuis. Bang dat de verveling toe gaat slaan? Niet nodig, want met deze 18 creatieve tips voor een thuisvakantie met kinderen is vervelen onmogelijk.

 

Thuisvakantie met kinderen

Misschien ben je zelf heel erg toe aan vakantie en zou je het liefst naar het buitenland willen, maar is dit door omstandigheden niet mogelijk. Geen nood, voor je kinderen maakt het weinig uit of je in eigen land blijft of naar het buitenland gaat. Belangrijker is de tijd die je samen met je kinderen hebt op leuke wijze te besteden. Dat kan door het bezoeken van een leuk zwemparadijs, een leuk museum voor kinderen of bijvoorbeeld samen uit eten te gaan in een kindvriendelijk restaurant.  Al deze activiteiten kun je afwisselen met leuke dingen die je gewoon thuis of in de omgeving van je huis kunt doen.

 

18 Creatieve tips voor een thuisvakantie met kinderen

Zoek je nog inspiratie voor activiteiten met kinderen tijdens je staycation? Lees dan snel verder.

 

1. Maak een nachtwandeling

Als je kind durft, plan dan een nachtwandeling in. Dat kan gewoon in je eigen omgeving, in een park of nog beter in een bos. Neem een zaklamp of een fakkel mee en trek er samen op uit. Zo een wandeling is veel spannender, want ineens zie je overal dieren die je overdag misschien niet ziet. Wil je het nog spannender maken? Laat je dan blinddoeken samen met je kind en door iemand in een bos droppen. Hierna moeten jullie proberen om samen de weg terug te vinden (zonder gebruik van telefoon, tenzij je de weg echt niet vindt).

 

2. Maak een kleine miniatuur tuin

Ga naar het tuincentrum en koop een aantal hele kleine tuinplanten, aarde en een zakje sierstenen. Rij vervolgens door naar de Action en koop daar een leuk stenen paddenstoelhuisje en eventueel wat andere decoratie. Neem een grote teil doe hierin eerst aarde en dan de plantjes. Bedek met de siersteentjes de aarde en plaats hierop het paddenstoelhuisje en andere decoratie.

Heb je geen tuin? Dan kun je een DIY tuin in fles maken of je neemt gewoon een grotere schaal met kamerplanten.

 

3. Verkleden en eigen toneelstuk opvoeren

De meeste kinderen zijn op verkleden. Daarnaast vinden ze het leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Pak dus de doos met verkleedspullen erbij (of duik in elkaars kledingkast) en ga je samen verkleden. Bedenk dan een leuk toneelstuk en ga dit instuderen. Als jullie alles onder de knie hebben moet het natuurlijk opgevoerd worden voor publiek. Nodig familie of vrienden uit om het toneelstuk uit te voeren of vraag of de buren even langs willen komen.

Je kunt het toneelstuk natuurlijk ook online gooien op social media of bijvoorbeeld Youtube. Vooral leuk als familie verder weg woont. Op die manier kunnen ze toch meegenieten en het toneelstuk vaker bekijken.

 

4. Slaap onder de sterrenhemel

Houden jullie van een beetje avontuur? Pak dan een luchtbed, een matras, hangmat of gewoon je slaapzak met een dun matje en ga in de achtertuin slapen. Heb je geen tuin? Een overnachting op het balkon kan ook heel spannend zijn.

Vind je kind dit net een beetje te veel van het goede? Je kunt ook gewoon kamperen in de eigen achtertuin.

 

5. Maak DIY reuzen bellenblaas

Niets zo leuk als zelf aan de slag te gaan om reuzen bellenblaas te maken. Het recept voor het maken van DIY bellenblaas vind je hier. Veel heb je er niet voor nodig overigens en je kinderen kunnen zich hier urenlang mee vermaken. Heb je geen zin en tijd om dit zelf te maken? Hieronder kun je een reuzenbellenblaas bestellen.

 

6. Ga buiten schilderen

Je hoeft geen Picasso te zijn om een leuk schilderij te maken. Het gaat hierbij vooral om het idee. Ga naar de Action en haal low budget schilderspullen. Denk daarbij aan canvas, kwasten, acrylverf en eventueel een schildersezel. Ga samen met je kind naar het park, zoek een leuk plekje uit en ga dan schilderen. Kies een bepaald thema of schilder wat je voor je ziet. Grote kans dat je de aandacht trekt van voorbijgangers, wat het extra leuk maakt voor je kind.

 

7. Bloemen plukken en laten drogen

Wist je dat je met gedroogde bloemen heel veel leuke dingen kunt doen? De zomer is de perfecte tijd om op zoek te gaan naar bloemen die je kunt drogen. Trek er dus samen met je kind op uit en pluk een leuke bos die jullie thuis samen klaar maken om te drogen. Zijn er bij jou in de buurt geen bloemen? Zoek dan een pluktuin waar je naar hartenlust bloemen kunt plukken.

Bloemen drogen op ouderwetse manier tussen zware boeken of ondersteboven gehangen kan een aantal weken duren. Sneller gaat het als je deze in de oven droogt (op hele lage temperatuur). Met de gedroogde bloemen kun je dan weer samen gaan knutselen.

Ontdek hier hoe je bloemen kunt drogen.

 

8. Maak samen een vlieger

Niets zo leuk als samen creatief bezig te zijn. Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het knutselen van een vlieger. Je kunt de vlieger naar eigen smaak en wens versieren en ook zo groot maken als je zelf wil. Als de vlieger klaar is, is het tijd om deze op te laten stijgen in een nabijgelegen park of op een verlaten stukje strand.

 

9. Ga samen aan de slag in de keuken

Kinderen vinden het ontzettend leuk om iets te doen in de keuken. Of het nu bakken of koken is, voor kinderen maakt dat niet zoveel uit. Als je een peuter hebt kun je deze leuke koekjes bakken, is je kind wat ouder? Maak dan samen een pizza waarbij je je kind helemaal uit laat leven met de vorm van de pizza en het beleg.

 

10. Knutselen met dozen

Wist je dat je voor kinderen helemaal geen duur speelgoed nodig hebt? Zoek ergens een grote doos of een aantal dozen en ga samen aan de slag. Met dozen kun je zo veel leuke dingen maken. Denk aan een keukentje, een huisje, een tv of een hele straat met huizen. Low budget en bovendien gegarandeerd urenlang speelplezier voor je kind.

 

11. Maak je eigen memoryspel

Niets zo leuk als gepersonaliseerde items. Maak deze vakantie een special memoryspel waarbij je gebruik maakt van foto’s of tekeningen van je kind. Wedden dat dit spel veel leuker is dan welk kant-en-klaar spel dan ook?

 

12. Kinderkamer veranderen

De vakantietijd is de perfecte tijd om de kinderkamer aan te pakken. Misschien kun je samen met je kind aan de slag om de kamer net iets anders in te richten. Of maak iets leuks voor de kamer. Decoreer de kamer anders, zodat het lijkt alsof je kind een nieuwe kamer heeft. Maar bovenal: zorg dat je dit samen met je kind doet.

 

13. Stenen beschilderen en verstoppen

Wandelen is de laatste tijd ontzettend populair geworden door alle maatregelen en omstandigheden. Ook gezinnen met kinderen trekken eropuit om lange wandelingen te maken. Ontzettend leuk natuurlijk, want er zijn genoeg wandelmogelijkheden in Nederland. Voordat je er samen op uit trekt kun je eerst thuis aan de slag. Verzamel platte stenen waar je samen leuke schilderingen op maakt. Deze stenen neem je tijdens de wandeling mee en leg je op plekken waar andere mensen deze kunnen vinden.

 

14. Dagje strand om schelpen te verzamelen en knutselen

Een leuke activiteit die je over meerdere dagen kunt verdelen. Zoek een leuk strand uit en geniet daar een hele dag aan het water samen met je kind. Vergeet niet om tussendoor leuke schelpen te verzamelen. Deze schelpen neem je mee naar huis en daarmee ga je de volgende dag lekker knutselen.

 

15. Ga naar het bos

Misschien denk je in eerste instantie niet aan creativiteit als je naar het bos gaat. Toch kun je hier een leuke creatieve zomeractiviteit voor je kind van maken. Dat kan op verschillende manieren. Zoek takken, blaadjes en andere dingen om thuis mee te knutselen. Of print thuis wat blaadjes uit van dingen die je in het bos tegen kunt komen en laat je kind hier tijdens de wandeling naar op zoek gaan.

 

16. Maak een speurtocht

Of je nu een speurtocht in huis uitzet of buiten in de tuin, het park of bos, zorg dat je kind tijdens deze activiteit niet alleen op zoek moet gaan naar aanwijzingen. Wissel de aanwijzingen af met creatieve opdrachten zoals bijvoorbeeld maak een tekening van…, vouw een vliegtuigje (met voorbeeld hoe te doen), maak een foto van… of los een rebus of puzzel op.

 

17. Maak samen een vakantieboek

Ook al blijf je in eigen land, zorg dat je van alles wat jullie samen ondernemen foto’s maakt. Je kunt ook kleine dingen als aandenken meenemen. Koop een groot tekenboek en plak hierin samen met je kind de foto’s van de vakantie. Versier dit samen met je kind, zodat jullie een leuke herinnering hebben aan deze vakantie.

 

18. Zeg een dag lang op alles wat je kind wil ‘ja’

Een uitdaging voor jou en je kind: zeg een dag lang tegen alles wat je kind voorstelt ja. Hiermee trigger je je kind om creatief te zijn. Want in eerste instantie lijkt het heel leuk om op alles ja te horen, maar wat als je dan alles hebt wat je wilde? Dan moet je kind creatief worden en originele dingen bedenken.

 

Heb je zelf nog leuke en creatieve tips voor een thuisvakantie met kinderen? Deel het dan hieronder met andere ouders, zodat zij inspiratie opdoen.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelNegenmaandenbeurs winactie maak kans op vrijkaarten
Volgend artikel11 x Het leukste buitenspeelgoed voor kinderen tot 10 jaar

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in