gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een vakantie kan ontzettend leuk zijn, zowel voor de ouders als het kind. Toch vraagt het reizen met kinderen iets meer planning en voorbereiding. Vandaag geef ik je 25 tips voor reizen met een kind.

Op vakantie gaan met het gezin

Of het nu hartje winter of midden in de zomer is, op vakantie gaan met het gezin is hartstikke leuk. Dat geldt zeker als je kiest voor één van de vele goedkope last minute vakanties. Niet alleen de vakantie zelf, de voorpret zorgt bij kinderen voor een gezonde portie spanning. Afhankelijk van hoe oud het kind is en je eigen flexibiliteit, het budget en de wensen kan een reis gepland worden. Voor kinderen maakt het overigens weinig uit of de vakantie in eigen land is of een verre reis naar een tropische bestemming. Soms kan een vakantie in eigen land of in een buurland zelfs leuker zijn dan een lange verre reis naar een onbekend land.

25 Tips voor reizen met een kind

Om het reizen met een kind te vergemakkelijken geef ik je een aantal tips. Houd er rekening mee dat elke situatie anders is en niet alle tips voor iedereen werken. Neem de tips die voor jou werken en doe er je voordeel mee. Zoek je nog tips voor een lange rit in de auto? Met deze tips wordt een autovakantie met een peuter leuk.

1. Gewoon doen
Je kunt er heel lang over nadenken, alles tegen elkaar afwegen, maar eerlijk is eerlijk: soms moet je dingen gewoon loslaten en doen. En dat geldt zeker voor het reizen met een kind. Onthoud: er komt ook aan deze vakantie een einde en de kans dat je het allemaal beter uitpakt dan verwacht is zeer groot.

 

2. Neem je tijd
Voordat je ouder werd kon je overal tussendoor glippen en hoefde je met niets en niemand rekening te houden, hooguit met je partner. Als je kinderen hebt is dat een no go. Neem je tijd en geniet van alles. Of het nu op de luchthaven is of in het vliegtuig, haasten is er niet meer bij.

 

3. Beperk de bagage
Misschien heb je de neiging om van alles en nog wat mee te nemen. Tenzij je in een verlaten gat terecht komt, hoef je echt niet alles mee te slepen. De kans dat je ter plekke luiers en andere benodigdheden kunt kopen is heel groot. Misschien niet hetzelfde merk, maar dat zal in de meeste gevallen niet zo veel uitmaken. Hoe minder je meeneemt, hoe lichter je kunt reizen en je beter op je kind kunt concentreren in plaats van die zware koffer.

 

4. Hotel of appartement
Voor beide opties zijn voor- en nadelen te bedenken. In een appartement of huisje heb je met kinderen over het algemeen meer mogelijkheden, zeker op het gebied van zelf koken. Een hotel heeft daarentegen vaak extra (betaalde) services zoals kleding reinigen en oppas voor de kinderen.

 

5. Denk goed na voordat je boekt

Ook al ben je ergens al een keer geweest, dat wil niet zeggen dat het ook een goede optie is nu je ouder bent. Reizen met een kind betekend over alles nog een keer extra nadenken. Was het hotel waar je vorige keer verbleef werkelijk zo goed? Liever 2x nagedacht, dan overhaast geboekt en later spijt krijgen van de boeking.

 

6. Je kinderen volgen

Vooral een aanrader met kinderen die nogal snel zijn en graag op ontdekkingstocht gaan: zorg ervoor dat je kinderen op de een of andere manier te volgen zijn. Tegenwoordig kun je een GPS horloge kopen voor je kind. Een andere optie is om je naam en telefoonnummer op de arm van je kind te schrijven. Mocht je je kind dan onverhoopt uit het oog verliezen, dan kun je makkelijk en snel bereikt worden als ouder.

 

7. Zwembad of de zee

Alhoewel dit een persoonlijke keuze is, is het toch raadzaam om beide opties binnen handbereik te hebben. Niet alle kinderen houden van zwemmen in de zee. Als er een zwembad in de buurt is kan je kind alsnog genieten in het water. Bovendien kun je het zwemmen op deze manier afwisselen.

 

8. Draagzak, buggy of kinderwagen

Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. De keuze voor een draagzak of draagdoek, buggy of kinderwagen is namelijk van een aantal factoren afhankelijk. Met welk vervoermiddel ga je op vakantie? Wat zijn de regels van de luchtvaartmaatschappij als je gaat vliegen? Hoe oud is je kind? Wat wil je doen tijdens de vakantie?

In de meeste gevallen is een draagdoek of draagzak voor de kleinsten een aanrader. Eventueel vul je dit aan met een buggy. Een buggy kan in diverse standen, is licht van gewicht, wordt door de luchtvaartmaatschappij als eerste uitgeladen en is ook nog eens redelijk goedkoop.

 

9. Autostoel meenemen of niet?

Dit valt net als bovenstaande niet zo makkelijk te beantwoorden. Sommige mensen zweren bij hun eigen autostoel, anderen doen er niet zo moeilijk over. Ook hier moet je rekening houden met de voorschriften van de luchtvaartmaatschappij als je gaat vliegen. Bij de meeste maatschappijen is het geen probleem, maar even de kleine lettertjes nalezen is een aanrader. Overigens kun je als je een auto ter plekke huurt ook vaak een autostoel meehuren.

 

10. Bagage optimaal inpakken

Houd er bij het inpakken rekening mee dat de luiertas gewoon meetelt als handbagage. Neem je dus een luiertas mee, zorg er dan voor dat je daarin alles doet wat je bij de hand wilt hebben. Denk daarbij aan een extra setje kleren, voeding, luiers, doekjes, speelgoed, snacks, eventueel extra batterijen, koptelefoon en alles dat je denkt nodig te hebben. Als alternatief kun je natuurlijk gewoon een grote rugzak meenemen of een trolley.

 

11. Babyvoeding

Deze tip is voor ouders die reizen met een baby. Babyvoeding mag mee, mits deze verpakt is in verpakkingen met een maximale inhoud van 100 ml. Natuurlijk moet de voeding nog wel door de scanner op de luchthaven. Dit heeft echter geen invloed op de samenstelling van de babyvoeding. Check voor de zekerheid de lokale regels van het vliegveld om problemen te voorkomen.

 

12. Plan je vluchten optimaal

Als je een langere vlucht voor de boeg hebt met jonge kinderen, dan is het raadzaam om een nachtvlucht te boeken. Niets zo rustig als een slapend kind. Moet je overstappen, zorg dan dat je genoeg tijd tussen de vluchten hebt. Als je je moet haasten en daardoor gaat stressen, dan zal dit invloed hebben op de humeur van je kind. Daarnaast kan gehaast overstappen op een onbekende luchthaven met een kind in je kielzog een enerverende ervaring zijn, met als gevolg dat je kind op de vlucht erna van slag is. Voorkom dit en plan je vluchten optimaal.

 

13. Verken je bestemming vooraf

Met verkennen bedoel ik niet dat je kijkt welke activiteiten er zijn of wat het weer is. Het gaat meer om zaken zoals: is borstvoeding geven in het openbaar toegestaan? Hoe kindvriendelijk zijn accommodaties, restaurants enz.? Zijn er bepaalde gewoontes waar je rekening mee moet houden?

 

14. Onderzoek, onderzoek, onderzoek

Voordat je op reis gaat moet je je goed voorbereiden. Dit doe je door alles goed uit te zoeken. Heb je bepaalde medicatie nodig (malariatabletten)? Heeft je kind een apart visum nodig? Wat zijn de regels als je alleen met je kind (zonder partner) op reis gaat? Onderzoeken doe je niet alleen vooraf, maar ook tijdens de trip.

 

15. Welke plek in het vliegtuig is het beste voor kinderen?

Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben aangewezen plekken voor kinderen, bij andere maatschappijen maakt het niet zo veel uit waar je zit. Als je reist met een baby, dan is het handig om te kiezen voor een plek waar ruimte is voor een babybedje (bassinet).

Voor wat oudere kinderen die wat onrustig kunnen zijn is een plek achterin het vliegtuig een aanrader. Daar is ruimte om te lopen en zijn de toiletten dichtbij. Welke plek je ook kiest: zorg ervoor dat andere passagiers zo min mogelijk last hebben van jou en je kind. Niet iedereen houdt ervan als een kind constant over de schoot klimt om in het gangpad te kunnen spelen. Een plekje bij het raam is daarom voor de meeste ouders met kinderen niet weggelegd, tenzij je kind al ouder is.

 

16. Verken de luchthaven voordat je op reis gaat

De meeste kinderen vinden nieuwe dingen spannend. Om te voorkomen dat de hele reiservaring voor je kind te overweldigend is kun je een dagje uit plannen naar de luchthaven. Bezoek samen Schiphol, ga vliegtuigen spotten en loop eens over het terrein en vertel je kind dat je binnenkort terugkomt om op vakantie te gaan. Hierdoor zie je ook direct hoe je kind reageert op nieuwe indrukken en veel mensen en kun je hierop inspelen.

 

17. Low budget of meer gemak

Toegegeven, het is heel verleidelijk om te kiezen voor een low budget vlucht, maar dat is niet altijd beter. Soms is het beter om iets meer uit te geven en voor gemak te kiezen. Denk er bij voorbaat over na of de low budget vlucht opweegt tegen de stress van overstappen, extra oponthoud enz.

 

18. Beperk de tijd op de luchthaven

Gemak dient de mens en dat geldt zeker voor vliegen met kinderen. Zorg dat je ruim vantevoren online incheckt. Dat scheelt weer wachten in een lange rij. Na het inchecken kun je je kinderen proberen te vermaken door spelletjes met ze te spelen, vliegtuigen te kijken en nog veel meer.

 

19. Kom ruim op tijd

Online inchecken wil niet zeggen dat je op het laatste moment moet arriveren. Neem juist je tijd en vertrek op tijd uit huis. De tijd die je nog over hebt kun je gebruiken om je kinderen uit te laten razen. Hoe meer energie je kinderen kwijt raken op de luchthaven, hoe makkelijker de vlucht en stilzitten zal zijn. Voorkom wel dat je kind overprikkeld raakt of oververmoeid. Een kind dat moe is, is ook geen pretje.

 

20. Maak een lijst van alles dat mis kan gaan

Een leuke tip om je geestelijk voor te bereiden op de trip: maak een lijst met alles dat mis zou kunnen gaan. Dat wil niet zeggen dat het ook daadwerkelijk mis gaat, maar met een lijst worden dingen tastbaarder. Als je de lijst af hebt, kun je mogelijke oplossingen bedenken. Hierdoor bereid je je mentaal voor op alles wat mis zou kunnen gaan en dat zorgt in de meeste gevallen voor veel meer rust, zeker als je bij voorbaat al oplossingen hebt bedacht.

 

21. Ga in gesprek met je kind

Voor een kind dat nog nooit gevlogen heeft kan een reis behoorlijk spannend zijn. Blijf daarom in gesprek met je kind. Leg uit waarom het noodzakelijk is om de riem om te doen en om te blijven houden. Leg uit wat er in het vliegtuig allemaal gebeurd. En geef aan wanneer je wat gaat doen (inchecken, bagage afgeven, wachten, aan boord gaan…)

 

22. Maak een planning, maar overdrijf niet

In plaats van de reis van A-Z uit te stippelen, houd ruimte over voor spontane dingen. Dat is zeker met kinderen een must. Misschien wil je drie dagen achter elkaar een leuk uitstapje maken, maar blijkt ter plekke dat dit een beetje te veel van het goede is voor je kind. Natuurlijk kun je vooraf alles uitzoeken, maar leg bepaalde excursies ter plekke vast en niet vooraf.

 

23. Vraag om hulp

Als je alleen reist met een of meerdere kinderen is een extra hand geen overbodige luxe. Als je dit vantevoren aangeeft bij de luchtvaartmaatschappij dan kunnen zij je meestal wel helpen. Vaak kan een stewardess aan boord een keer extra langskomen of kunnen zij inspringen als je kind onrustig is en jij je handen vol hebt aan je baby of andere kind.

 

24. Blijf kalm

Ondanks alle voorbereidingen kan er tijdens het reizen met een kind van alles en nog wat misgaan of tegenvallen. Zorg ervoor dat je onder alle omstandigheden zelf kalm blijft. Voor je kind kan het zo spannend zijn dat hij/zij niet meer handelbaar is. Blijf kalm en probeer de situatie meester te worden zonder je kalmte te verliezen. Als je zelf onrustig wordt, dan slaat dit over op je kind en kom je in een negatieve spiraal terecht.

 

25. Geniet ervan

Ondanks alle extra stress die het reizen met kinderen met zich mee kan brengen moet je niet vergeten dat de vakantie bedoelt is om te genieten. Als je een situatie niet kunt veranderen: zet het van je af, maak er het beste van en geniet. Improviseer en vergeet niet: de vakantie is er om bij te tanken en met zijn allen te genieten.

Heb je zelf nog aanvullingen voor mijn 25 tips voor reizen met een kind dan hoor ik dat graag.

 

25 Tips voor reizen met een kind 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel8 Tips om stressvrij te shoppen met kinderen
Volgend artikelNatuurlijk middel tegen teken voor het hele gezin

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in