gefeliciTAART.nl - Black Friday

Wandelen is gezond voor jong en oud. 5 Tips om wandelen voor kinderen leuker te maken, want niet alle kinderen vinden lopen fijn. Het is een leuke activiteit voor jong en oud, die je nagenoeg overal en altijd kunt doen.

 

Een wandeling als ultiem gezinsuitje

Of je nu beperkt bent door de geldende maatregelen of gewoon een low budget activiteit zoekt voor je gezin, een wandeling maken kan altijd. Toch kan het voor kinderen een grote uitdaging zijn of ze nu kleuter zijn of een puber. Daarom deel ik vandaag 5 tips om wandelen voor kinderen leuker te maken.

Leestip: Tips voor een succesvolle staycation voor het gezin

 

1. Pas de wandeling aan de leeftijd aan

Het belangrijkste als je met je kind wil wandelen is dat je de lengte aanpast aan de leeftijd van je kind. Hoe jonger hoe korter de wandeling mag duren. Aanbevolen wordt om de leeftijd van je kind met 1,5 te vermenigvuldigen. Dit is de maximale afstand die een kind kan wandelen. Is je kind 4 jaar dan kun je maximaal 6 kilometer lopen. Al is dit natuurlijk ook helemaal afhankelijk van je kind. Overigens geldt dit alleen voor wandelingen op vlakke stukken.

 

2. De weg is het doel, zonder tijdsdruk

Als je uit huis gaat met als doel om een bepaalde weg in een bepaalde tijd af te leggen, dan begin je al helemaal fout. Voor kinderen is de weg van de wandeling veel belangrijker, dan de af te leggen afstand in een bepaalde tijd. Terwijl je als volwassene vooral geniet van de natuur en de omgeving, zal je kind vooral letten op de weg. Heen en weer rennen, spelen, dingen oprapen en weer weggooien.

Kinderen hebben geen doel en voelen geen tijdsdruk. Zij genieten van het moment, het hier en nu. Vergeet dus de tijd en geniet van je kinderen. Geeft een app dat de wandelroute ongeveer 2 uur duurt, dan kun je er met je kinderen gerust nog een heel uur aan vastplakken. Kinderen nemen namelijk tussendoor gerust meerdere pauzes. Ideaal ook om bijvoorbeeld bij mooi weer een picknick in te lassen.

5 Tips om wandelen voor kinderen leuker te maken picknick

 

3. Laat je kind voorop lopen

Juist vanwege het feit dat de weg het belangrijkste doel is voor kinderen, kun je ze gerust voorop laten lopen. Veel kinderen vinden het ook fijn als ze het idee hebben dat ze de leiding hebben. Oudere kinderen kun je dan weer voorop laten lopen met een ouderwetse kaart of een app in de hand om de weg te wijzen.

Door kinderen de leiding te geven weet je ook direct welk tempo aangehouden moet worden. Bovendien kan je kind op die manier makkelijk en snel aangeven wanneer het tijd is om een pauze in te lassen.

 

 

4. Op avontuur tijdens de wandeling

Voor kinderen gaan wandelen en avonturen beleven hand in hand. Zorg er daarom voor dat je normale wandelingen afwisselt met avontuurlijke uitjes. Denk daarbij aan geocoaching, maak gebruik van een spoorzoeker app of volg speciale wandelroutes voor kinderen. Loop het kabouterpad, doe een blote voeten route of de dieren ABC-route.

Overigens hoeft het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zeker jongere kinderen vinden het al spannend genoeg als er afgeweken wordt van de route, ze in bomen mogen klimmen of er een mooie waterval onderweg te vinden is. Het belangrijkste om het plezier in wandelen erin te houden is dat je je niet druk maakt om vieze kleding, tijd of bang bent dat je kind iets overkomt.

Laat je kind genieten, neem er de tijd voor en doe lekker mee. Niets zo ontspannend als ook een keer helemaal los te gaan en samen in de boom te klimmen. Of gooi de schoenen aan de kant en ga aan de kant van een beekje zitten om met de voeten in de modder te spelen.

Je kunt de wandelroute ook combineren met een leuk doel. Neem een uitgebreide route naar een mooi slot, de dierentuin of sluit af met heerlijk spelen in een grote speeltuin. Een extra motivatie om wandelen voor kinderen leuker te maken.

5 Tips om wandelen voor kinderen leuker te maken

 

5. Maak wandelen leuk voor jong en oud

Vooral pubers zijn nogal eens lastig als het aankomt op een gezinsuitje. Vooral wandelingen vinden de meeste tieners maar saai en niet iets dat ze graag willen doen. Toch kun je ze ertoe aanzetten om te gaan lopen als ze bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee mogen nemen. Dat geeft extra motivatie en afleiding. Overigens geldt dit niet alleen voor pubers. Ook kleine kinderen vinden het vaak extra leuk als er een leeftijdsgenootje meeloopt.

 

Heb jij nog leuke tips om wandelen voor kinderen leuker te maken?

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHuidverzorging voor moeders: tijdbesparend en duurzaam
Volgend artikelJouwbox Ekoplaza editie

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in