gefeliciTAART.nl - Black Friday

De vakantie komt eraan en veel ouders gaan met hun kids op vakantie. Een lange autorit met een kind van 2 jaar kan behoorlijk vermoeiend zijn. Daarom vandaag een blog over autovakantie met peuter: 9 tips die echt werken.

 

1. Rij zo ver het mogelijk is in de nacht

Toen ik kind was reden mijn ouders vaak van Den Haag naar Zuid-Duitsland waar mijn grootouders en andere familie woonde. Om het voor mijn broertje (toen baby en peuter) het rijden te vergemakkelijken reden wij vaak midden in de nacht. Voor mijn ouders vermoeiend, maar voor ons als kinderen ideaal, want wij sliepen gewoon achterin de auto. Nog een kleine tip om comfortabel te slapen in een auto als kind: leg wat dekens achterin, gebruik een nekkussen of nog beter: laat je kind languit liggen. Met twee kinderen is dat ook goed te doen als je de ruimte van de voeten opvult met kussens.

 

2. Nieuw speelgoed voor in de auto

Heb je geen andere keuze dan overdag te rijden, dan is vermaak voor je kind een must. Neem een tas met speelgoed mee die je bij je houdt. Geef je kind eerst speelgoed dat hij/zij al kent. Hiermee kan je kind zich een tijdlang vermaken. Merk je dat de verveling toeslaat? Dan is het tijd om met nieuw speelgoed op de proppen te komen. Dat speelgoed pak je leuk in, zodat je kind eerst maar eens bezig is met uitpakken. Dat is al een feestje op zich. Daarna kan de pret beginnen en kan je kind zich bezighouden met zijn nieuwe speelgoed.

 

3. Comfortabele kleren zijn een must

Naast vermaakt in de auto voor de peuter is comfort een must. Laat je kind daarom comfortabele kleren dragen. Zorg ervoor dat je je kind zo kleedt dat hij/zij kleren aan en uit kan doen. Wordt het te warm, dan kunnen wat kleren uit en is het toch te fris, dan heb je een vestje of jasje bij de hand, zodat je kind het niet koud heeft. Een spijkerbroek is tijdens de autorit misschien minder comfortabel dan een leuke legging of een joggingbroek. Rij je in de nacht, laat je kind dan een comfortabele pyjama dragen.

 

4. Neem snacks voor jou en je peuter mee

Een algemene tips voor een lange autorit: neem snacks mee voor jou en je peuter. Natuurlijk kun je onderweg het één en ander kopen, maar het is veel handiger om alles bij de hand te hebben. Variatie is daarbij het keyword. Zorg voor wat hartige en wat zoete snacks. Wissel af met wat fruit en groente. Zorg dat alles zo bereid is dat je het uit het vuistje kunt eten zonder al te veel geknoei. Hoe meer keuze hoe beter, dat leidt de kleine namelijk ook een tijdje af. Vergeet naast de snacks niet om voldoende drinken mee te nemen, zowel voor de kleine als voor jou.

 

5. Vermaak auto peuter

Neem niet alleen speelgoed mee, maar zorg ook voor andere manieren van vermaak in de auto voor je peuter. Denk daarbij aan een cd met leuke kinderliedjes die je samen met je peuter kunt zingen. Benoem dingen die je peuter buiten de auto kan zien. Vertel een leuk verhaaltje, maak gekke geluiden of maak je peuter aan het lachen. Overigens is dat niet alleen handig voor je peuter. Mocht je ervoor kiezen om ’s nachts te rijden, dan moet je ervoor zorgen dat je zelf fit en wakker blijft. Dat kun je doen door allerlei spelletjes te bedenken, zodat je moet blijven nadenken en niet vervalt in auto pilot rijden. Meezingen met je lievelingsliedjes wil ook nog wel eens helpen. Nog beter is het om niet alleen te rijden, maar ervoor te zorgen dat er iemand naast je zit met wie je in gesprek kunt blijven.

 

Zorg dat je naast je peuter kunt zitten

Een lange autorit met een kind van 2 jaar kan heel vermoeiend zijn. Niet alleen voor jou, maar vooral voor je peuter. Als je met je partner op autovakantie gaat en je kind wordt onrustig, dan kun je ervoor kiezen om naast je kind te gaan zitten. Dat maakt het vermaken van je kind tijdens een lange autorit een stuk makkelijker. Dan kun je immers spelletjes als: klap eens in je handen, kiekeboe en hoofd schouders knie en teen veel makkelijker spelen. Ook samen snacken is een stuk leuker voor je peuter als jij ernaast zit.

 

7. Je peuter verschonen onderweg

Deze tip is alleen van toepassing als je kind nog niet zindelijk is. De meeste toiletten onderweg hebben de beschikking over een verschoontafel. Toch is het handig om alles in de auto te hebben om je kind in de auto te kunnen verschonen. Zeker als je in de nacht rijdt en je kind moet dan verschoond worden. Als je je peuter eerst uit de auto moet tillen, in een ruimte met veel verlichting dan kan het nog heel lastig worden om hem/haar daarna weer in slaap te sussen. Heb je in de auto alles bij de hand en kun je hem/haar daar verschonen, dan zet je de auto op een wat minder verlichte plek. Even snel verschonen en je kind kan weer verder slapen.

 

8. Ramen verduisteren

Een goede tip om je kind comfortabel te laten slapen in de auto: verduister de ramen. Als je ’s nachts rijdt en je moet om wat voor reden dan ook stoppen bij een tankstation is de kans groot dat je kind wakker wordt door de felle verlichting. Als je de ramen verduisterd kan je kind ongestoord blijven slapen, ook al is er een lamp pal boven de auto. Overigens is verduisteren van de ramen ook een goed idee als je overdag rijdt en de zon schijnt fel. Door de ramen te verduisteren wordt het een stuk koeler en rustiger in de auto.

 

9. Back up plan voor vermaak in de auto

Klinkt een beetje dubbelop, zeker als je bovenstaande tips voor een lange autorit volgt. Met back up plan bedoel ik eigenlijk het volgende: misschien heeft je kind iets waar hij/zij heel graag mee bezig is, maar waarvan je liever niet hebt dat je peuter hier de hele tijd mee bezig is. Dat kan het kijken van een filmpje zijn of het spelen van een spelletje op jouw telefoon. Mocht je kind uitgekeken zijn op het nieuwe speelgoed of kun je de liedjes van de cd niet meer horen? Dan wordt het tijd om over te stappen naar plan B. Laat je kind Paw Patrol, Bob de Bouwer of Woezel en Pip kijken. Let op: schakel over naar plan B aan het einde van de rit om de tijd van het kijken naar een scherm te beperken.

 

Heb jij nog aanvullende tips voor een autovakantie met een peuter?

Autovakantie met peuter 9 tips die echt werken 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste DIY knutsels voor Vaderdag
Volgend artikelKamperen met kinderen 25 onmisbare tips en tricks

10 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in