gefeliciTAART.nl - Black Friday

Kamperen met kinderen 25 onmisbare tips en tricks is speciaal geschreven voor ouders die (voor het eerst) gaan kamperen. Met tips om kinderen te laten wennen, tips voor het inpakken van spullen en nog veel meer handige tricks en life saving hacks.

 

Kamperen met kinderen

De één moet er niet aan denken, voor de ander is niets leukers te bedenken dan te gaan kamperen met kinderen. Hoe je er ook over denkt: het is een groot avontuur, zeker voor je kind. Zelf heb ik als kind 1x gekampeerd met mijn ouders en wel in voormalig Joegoslavië. Ik was toen 9 jaar oud en kan me niet alles meer herinneren, maar ik weet wel dat ik het behoorlijk avontuurlijk vond. Vooral de dag dat het zwaar onweerde was het echt spannend (beetje te, want sindsdien ben ik als de dood voor onweer). Maar de vrijheid die het met zich meebracht en het avontuur vond ik geweldig.

Heb je zelf nog nooit gekampeerd met je kind? Benieuwd wat je echt niet mag vergeten en wat je zoals kunt verwachten? Lees dan snel verder, want vandaag deel ik 25 onmisbare tips en tricks voor kamperen met kinderen met jou. Ben je een tijdje met de auto onderweg? Of kies je liever voor het gemak van een camper, die je makkelijk kan huren? Lees dan vooral ook mijn tips voor een autovakantie met een peuter.

Of je nu met de camper of met een auto plus tent op vakantie gaat, deze tips maken van dat kampeeruitje een succes.”

1. Probeer het uit in je eigen achtertuin

Natuurlijk kun je je kinderen voorbereiden door ze alles te vertellen over kamperen, maar nog beter is het om het uit te proberen. Zet de tent in de achtertuin op en slaap daar een nachtje met de kinderen. Op die manier zie je niet alleen wat de kinderen ervan vinden, maar kun je ze ook beter daarop voorbereiden. Daarnaast zie je zelf ook direct of de tent wel voldoet, wat je zeker niet moet vergeten enz. Heb je een caravan? Slaap dan eens een nachtje op een camping in de buurt om te kijken hoe dat bevalt.

 

2. Plan een kindvriendelijk menu

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker ook voor het eten. Door vooraf een menu op te stellen wordt het plannen een stuk makkelijker. Natuurlijk kun je allerlei fancy gerechten maken, maar hou bij de planning rekening met de kinderen. Makkelijke en snelle gerechten hebben daarbij de voorkeur. Je hebt immers niet de beschikking over een groot fornuis, oven en magnetron. Gerechten als pannenkoeken, aardappelpuree met knakworstjes, barbecue, hotdogs, het zijn allemaal dingen die snel klaar zijn en lekker smaken ook voor kinderen.

 

3. Kies een geschikte plek

Kinderen moeten nogal eens naar de wc. Een plekje in de buurt van de wc is daarom zeker een aanrader. Niets zo vervelend als een plek achteraf waar je eerst een hele tijd moet lopen om bij de wc te komen. Ook weer niet te dicht bij de toiletten, want het ruikt er niet altijd even fris.

 

4. Neem genoeg snacks mee

Geloof het of niet: kamperen maakt hongerig. Dat geldt vooral voor kinderen die de hele dag buiten spelen. Ze zullen zeker een aantal keer naar de tent komen met de vraag of er eten is. Zorg dus dat je hierop voorbereid bent en genoeg snacks hebt. Dat hoeven trouwens geen ongezonde snacks te zijn. Juist gezonde snacks genieten de voorkeur. Koop dus vooral fruit en groente die ze zo uit het vuistje kunnen eten of maak bakjes klaar die je de kinderen in de hand kunt drukken. Joghurt als je de beschikking hebt over een koelkast/koelbox is ook een idee. Verder kun je zoute stengels geven, kaasstengels, crackers enz.

 

5. Campingstoelen voor de kinderen

Niets zo vervelend als kinderen die ruzie hebben als ze naast elkaar op de grond moeten zitten. Geef elk kind een eigen campingstoeltje en creëer daarmee rust. De stoeltjes zijn ook ideaal om makkelijker te kunnen eten.

 

6. Neem heel veel babydoekjes mee

Of je nu gaat kamperen met een baby, een peuter of kinderen die op de basisschool zitten, zorg dat je heel veel babydoekjes meeneemt. De doekjes kun je voor de meest uiteenlopende dingen gebruiken. Natuurlijk om je baby en peuter schoon te houden, maar met de doekjes neem je ook makkelijk en snel de tafel af. Ook viezigheid op kleren of schoenen kun je makkelijker verwijderen met babydoekjes.

 

7. Vergeet de zaklamp en andere verlichting niet

In de haast om maar niets te vergeten kun je de meest voor de hand liggende spullen juist wel vergeten. Een must voor elke campingtrip zijn zaklampen en andere verlichting. Tegenwoordig kun je zelfs ‘echte’ lampen kopen met trekkoord die je in de tent op kunt hangen. Neem behalve zaklampen ook voldoende batterijen mee. Niets zo vervelend als voldoende verlichting bij je te hebben, maar geen batterijen thuis vergeten zijn.

 

8. Maak een paklijst

Zoals je ziet komt er wel het één en ander kijken als je gaat kamperen met kinderen. Het is daarom goed om vooraf een lijst te maken met alles dat je nodig hebt. Als je in gaat pakken houd je de lijst bij de hand en ga je alles stap voor stap afwerken. Hier vind je een lijst met alles wat je nodig hebt.

 

9. Neem genoeg kleren mee

Niets zo veranderlijk als je Nederlandse weer. Toen mijn dochter in 2017 ging kamperen (in het voorjaar) had zij helaas veel te weinig kleren bij zich. Het kwik daalde in de nacht naar temperaturen waar je liever binnen in je warme bed ligt en helaas bleek de tent waarin zij sliep ook nog eens niet waterdicht. Al met al was het geen succes en kwam zij verkleumd weer thuis met de mededeling dat zij nooit meer wilde kamperen. Om dit soort scenario’s te voorkomen moet je voldoende kleren meenemen, ook al lijkt het weer nog zo mooi. Liever te veel bij je dan te weinig. Denk daarbij aan warme pyjama’s, een extra jasje dat eventueel in de nacht gedragen kan worden enz.

Hou er ook rekening mee dat je kind waarschijnlijk veel buiten zal spelen. En dan kan het nogal eens gebeuren dat je kind onder de modder aan komt lopen. Als je niet in de gelegenheid bent om zo nu en dan een wasje te draaien, neem dan in elk geval genoeg (speel) kleren mee.

 

10. Vergeet de zonnebrandcrème niet

Ga je in de zomer kamperen met kinderen? Vergeet dan vooral de zonnebrandcrème niet. Ook een hoedje of pet en speciale UV werende badkleding is een aanrader. Een kind dat de hele dag buiten speelt loopt een grotere kans om te verbranden. Voorkom dit door je kind geregeld in te smeren en te beschermen tegen de zon. Mocht je kind toch verbrand zijn of een zonnesteek op hebben gelopen, behandel deze dan zo snel als mogelijk.

 

11. Bescherm je tegen muggen

Muggen, zomer en kamperen gaan goed samen. Voorkom dat jij en je kind de hele nacht door gestoken worden. Gelukkig zijn er talloze manieren om muggen op een afstand te houden. Er zijn smeersels, je kunt bedekende kleding dragen en zorgen dat je tent muggenvrij is.

 

12. Neem geplande activiteiten mee

Niets zo vervelend als weer dat niet meezit of kinderen die zich om een andere reden vervelen. Zorg daarom dat je niet uit huis vertrekt zonder bepaalde spelletjes of activiteiten die je bij voorbaat gepland hebt. Denk aan Uno, een speurtocht die je uit kunt zetten, schat zoeken of iets anders leuks. Een aantal weerproof activiteiten zijn een must. Stel je voor dat het een dag of twee druilerig weer is. Dan is niets zo handig als voldoende activiteiten om je kinderen bezig te houden.

 

13. Rubberen platen op de grond

Het kan behoorlijk koud zijn tijdens het kamperen, vooral in de nacht. Leg wat rubberen platen op de grond (vloermat of iets dergelijks) en je weet zeker dat het een stuk warmer is. Verder moet je voldoende dekens en slaapzakken meenemen. Het is makkelijker om dekens van je af te gooien dan kou te moeten lijden omdat je te weinig dekens hebt.

 

14. Wegwerpborden en bestek

Misschien niet de meest milieuvriendelijke manier, maar wegwerpborden en bestek zijn wel zo handig. Dat scheelt in afwas en de tijd die je kwijt bent om af te wassen kun je met de kinderen doorbrengen om iets leuks te doen. Daarnaast kan het ook nog eens knap lastig zijn om met de kinderen in je kielzog af te moeten wassen.

 

15. Laat ze op ontdekkingsreis gaan, maar stel wel grenzen

De camping is er om ontdekt te worden. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen mogen ze de camping en omgeving zelf gaan verkennen. Zorg er wel voor dat je duidelijke grenzen stelt en afspraken met ze maakt waar ze wel en niet mogen komen. Dat kun je het beste doen door eerst samen met de kinderen op verkenningstocht te gaan. Voor het kamperen met kleine kinderen kun je het beste afspreken dat ze altijd in het zicht van de tent moeten blijven. Een GPS horloge is ook een aanrader.

 

16. Neem de fietsen mee

Kamperen is de perfecte manier om kinderen meer te laten bewegen. En hoe kan dat beter dan op de fiets? Neem de fietsen voor de kinderen in elk geval mee en laat ze elke dag genieten van een rondje fietsen.

 

17. Handsanitizer en hygiënische doekjes

Je kunt er helaas niet altijd van uit gaan dat de toiletten en badkamers van de camping schoon zijn. Hygiënische doekjes en handsanitizer zijn daarom tijdens het kamperen geen overbodige luxe. Bovendien is het ook handig om de handen van de kinderen even tussendoor schoon te kunnen maken, zonder dat je elke keer naar de badkamer hoeft te lopen.

 

18. Bereid je voor op veel viezigheid

Geldt natuurlijk niet altijd en voor alle kinderen, maar de kans dat je kind met vieze kleren aan komt lopen is groot. Maak je er niet te druk om, dat hoort nou eenmaal bij kamperen, zeker als het weer een keer tegenzit. Zorg dat je extra tassen bij je hebt waar je vieze kleding in kunt bewaren.

 

19. Zorg voor een tent met voldoende ruimte

Dit sluit eigenlijk perfect aan bij punt 1. Door in de achtertuin alvast te oefenen met kamperen zie je ook direct of de tent wel voldoet aan de verwachtingen en groot genoeg is. Niets zo vervelend als er pas op de camping achter te komen dat je toch liever een wat ruimere tent had willen hebben.

 

20. Pleister en EHBO kit

De kans dat je kind aan komt lopen met een gat in zijn knie is op de camping nou eenmaal net iets groter dan thuis. Een kleine snee is ook zo opgelopen. Neem daarom voldoende pleisters mee en een goed gevulde EHBO kit om wondjes te ontsmetten.

 

21. Houd de kinderen in de ochtend bezig

Het wordt vroeg licht en op een camping is er altijd wel geluid. De kans dat de kinderen vroeger dan normaal wakker worden is daarom groot. Geen zin om om 5:30 uur op te moeten staan? Zorg dat je iets meeneemt waarmee de kinderen nog een uurtje zoet zijn. Zet bijvoorbeeld een leuk filmpje op of zorg dat ze een tijdje bezig zijn met speelgoed.

 

22. Neem een badje mee voor de baby of peuter

Of het nu voor het gemak is of om lekker af te koelen, een badje of een grote kuip is zeker een aanrader. Natuurlijk kun je ook een echt babybadje meenemen, maar een klein opblaasbadje doet het eveneens. Daarnaast neemt zo een klein badje maar heel weinig ruimte in.

 

23. Rugdrager of draagzak mee

Een rugdrager of een draagzak zijn hartstikke handig als je met een baby of peuter gaat kamperen. Je kunt je kind zo bij je houden en tegelijkertijd heb je je handen even vrij. Ook ideaal als je een wandeling gaat maken. Daarnaast neemt een rugdrager of draagzak niet al te veel ruimte in.

 

24. Buggy voor de allerkleinsten

Een buggy is hartstikke handig. Zeker als je even je handen vrij wilt hebben en je geen andere mogelijkheid hebt om je kind bij iemand te laten. Zet je kind in de buggy en je kunt even snel de afwas doen (als je daarvoor kiest). Daarnaast is het ook de perfecte vervanging voor een eetstoel.

 

25. Normale bedtijd? Vergeet het maar

Kamperen betekent avontuur en dat zul je merken aan de bedtijd van je kind. Reken er maar niet op dat je kind op zijn of haar vaste tijd naar bed zal gaan. Er is immers zo veel te zien en horen, dus je kind zal niet alleen later in bed liggen, het inslapen kan ook nog eens een stuk langer duren.

 

Ga jij wel eens kamperen met je kinderen en heb je nog andere tips en tricks die je wilt delen met andere ouders?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAutovakantie met peuter: 9 tips die echt werken
Volgend artikel10 Leuke activiteiten met kinderen voor de zomervakantie

19 REACTIES

  1. ik zou juist wel kiezen voor afwassen en dan de kinderen laten helpen. Dat kan samen ook heel leuk zijn en is vriendelijker voor het milieu

    • Dat kan inderdaad ook heel leuk zijn, maar is met hele jonge kinderen misschien iets minder makkelijk te realiseren.

  2. Ik vind kamperen echt vreselijk, laat staat met kinderen erbij. Nee, dan kies ik liever voor een appartement, sta bungalow of hotel.

  3. Het lijkt mij inderdaad slim om het in de achtertuin te proberen. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik dat als kind ook erg leuk vond. Op vakantie boekte mijn ouders wel altijd een huisje of zo’n leuke houten chalet ☺️

    • Ja, in de achtertuin proberen kan veel problemen voorkomen 😉 En bovendien is het hartstikke leuk. Mocht het nou niet werken, dan weet je dat als ouder ook direct.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in