gefeliciTAART.nl - Black Friday

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Naast fietstours, rondleidingen en festivals zijn er ook kinderprogramma’s voor verschillende leeftijdscategorieën. Met deze prikkelende activiteiten beleven kinderen niet alleen een leuke dag, ze steken ook nog wat op over het verleden.

 

 

Ondergrondse ontdekkingstocht

Speciaal voor kinderen van 8-12 jaar is er een leuk programma gemaakt waarin ze alles leren over archeologie. Na de vertoning van de klei-animatiefilm Early Man kunnen ze vragen stellen aan een echte archeoloog. Na de lunch staan nog een workshop en een spannende ondergrondse speurtocht op het programma!
Nijmegen, TOEN, de Bastei, Radboud Universiteit en Gemeente Nijmegen, 14 oktober

 

Rariteiten en uitvindingen

De eerste directeur van Teylers Museum was Martinus van Marum. Hij experimenteerde met de grootste elektriseermachine van de wereld! Ben jij net zo nieuwsgierig als hij? Ga dan op onderzoek uit en misschien ontdek je wel een bijzondere uitvinding…
Haarlem, Teylers Museum, 1 t/m 31 oktober

De leukste kinderprogramma's tijdens de Maand van de Geschiedenis 2

Oereka!

Maak kennis met de ontdekkers van vuur, de bewerkers van vuursteen, en de makers van textiel. Met de mensen die bessen proefden die giftig konden zijn, uit grond aardewerk wisten te maken en het zélfs voor elkaar kregen om stenen van duizenden kilo’s op elkaar te stapelen… Tijdens het OERweekend maak je kennis met de ontdekkingen van de oertijd.
Borger, Hunebedcentrum, 21 en 22 oktober

 

Huisdino

Elk museum heeft toch een huisdino? Spike de Triceratops is die van ons! Als een echte kenner van de oertijd wil hij iedereen informeren over de wonderlijke geschiedenis van onze aarde. Spike heeft in de zomer een nieuwe ontdekking gedaan en die wil hij graag met jullie delen. Daarvoor moeten jullie op zoek naar Spike én het geheime wachtwoord.
Boxtel, Het Oertijdmuseum, 1 t/m 31 oktober 

 

Zeepsop

Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en ontdekken zo de chemie van zeep en detergenten. Ze testen deze producten op schuimkracht, reiniging, vetoplossing en maken er stevige zeepbellen mee. En wist je dat je met schoonmaakmiddelen ook smurfensnot kan maken?
Zaandam, Hemlab, 14 en 15 oktober

 

Mission Eureka

Kom op avontuur in het Philips Museum en leer de onderzoeker in jezelf kennen! Mission Eureka is een interactief gezinsspel en geeft inzichten in 130 jaar Philips uitvindingen, die voor andere bezoekers geheim blijven… Daag je vrienden of familie uit, en kom langs! Voor iedereen vanaf 8 jaar.
Eindhoven, Philips Museum, 1 t/m 31 oktober

 

Dagelijks leven

De 3 museumroutes nemen je binnen in het museum mee langs 160 oude ambachten, winkeltjes en beroepen uit de vorige eeuw. Een tijd toen er nog nagenoeg geen elektriciteit was en waar veel arbeid nog met de hand werd gedaan. Een reis terug in zo’n 100 jaar Nederlandse geschiedenis. Want wat is in die 100 jaar veel gebeurd!
Terschuur, Oude Ambachten & Speelgoed Museum, 1 t/m 31 oktober

De leukste kinderprogramma's tijdens de Maand van de Geschiedenis 1

Romeinse tuin

Tijdens de DAG van de Arnhemse Geschiedenis kun je in boomgaard de Steenen Camer kennismaken met de Romeinen. Bekijk het tentenkamp, doe mee aan Romeinse kinderspelen, maak een Romeinse speld en oefen je militaire vaardigheden in het Romeinse leger.
Arnhem, BTV Elderveld, 8
 oktober

 

Slag op de Zuiderzee

In oktober 1573, voor de kust van Hoorn, streed een geuzenvloot tegen een vloot van de Spaansgezinde regering. In archieven in binnen- en buitenland is van alles over deze strijd terug te vinden. In de herfstvakantie kunnen kinderen in de voetsporen van de historische personages stappen en een mini-rondleiding in de kluis krijgen!
Hoorn, Westfries Archief, 24 t/m 27 oktober

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Kinderen voor het complete aanbod van kinderactiviteiten.

 

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. Westfries Archief is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKinderwagen kopen: waarop moet je letten?
Volgend artikelDit mag je wel en niet doen na je bevalling

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in